Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σιδεράκια Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Τρίτη, 05/05/09

Σιδεράκια : Παμπάλαιο Πηλιορείτικο γλυκό (συνταγή, ιστορία και έρευνα!)

Συνταγή της Τριανταφυλλιάς από την Τσαγκαράδα. 

Ιστορία - όνομα

σιδερακιαΤο γλυκό αυτό είναι παμπάλαιο, ίσως και το παλαιότερο γλυκό του Πηλίου. Πήρε το όνομά του από το εργαλείο-κουτάλα–φόρμα σαν μαργαρίτα σιδερένια με μια μεταλλική λαβή (όπως ακριβώς είναι η κουτάλα από τους καλύμνικους λουκουμάδες, μόνο που η κουτάλα της Καλύμνου έχει το σχήμα σομπρέρο, ενώ η πηλιορείτικη έχει το σχήματα  της μαργαρίτας, αστέρι,  τετράγωνο, ροζέτα, κύκλος). 

Και αυτή επίσης η κουτάλα πριν χρησιμοποιηθεί, βυθίζεται στο καυτό λάδι  καλαμποκέλαιο -κατά προτίμηση- για λίγα λεπτά να θερμανθεί, και μετά βυθίζεται μέχρι πρν από την επιφάνειά της στον χυλό της ζύμης χωρίς να λερωθεί η  επιφάνειά της, για να βγαίνει ο λουκουμάς σε σχήμα μαργαρίτας. Μόλις κολλήσει στο κάτω μέρος της λίγο χυλό, τότε την βυθίζουμε για δεύτερη φορά στο καυτό λάδι ολόκληρη και σε ένα λεπτό η ζύμη κάνει κρούστα και ελευθερώνει μια μαργαρίτα λουκουμά που είναι κούφια, και, αφού ψηθεί, την γεμίζουμε με την παρακάτω γέμιση και  από επάνω την σιροπιάζουμε.

Είναι ένα εύγευστο και εμφανίσιμο γλυκό και πάνω από όλα πολύ αγνό. Αυτό το γλυκό πήρε από το εξάρτημα το όνομά του και λέγεται σιδεράκι.

Προσωπική μου έρευνα και γνώμη που το έφτιαξα: Το γλυκό αυτό  και συγκεκριμένα τα  μπισκότα αυτά δεν είναι τίποτε παραπάνω από βάφλες τηγανισμένες στο λάδι. Η δε συνταγή του είναι όμοια σχεδόν με την συνταγή από τις εγγλέζικες βάφλες (που τις κάνουν και στην Σκανδιναβία) και τις βιεννέζικες βάφλες (WAFFERS). Η μόνη διαφορά τους είναι ότι εκείνες δεν τηγανίζονται σε καυτό λάδι αλλά ψήνονται στην βαφλιέρα ή σε μια απλή τοστιέρα για να πάρουν σχήμα.

siderakiaΤο σιδεράκι το εργαλείο σήμερα κατασκευάζεται στην  Σκανδιναβία και ειδικότερα στην Νορβηγία. Η πιθανή εξήγηση είναι ότι οι Πηλιορείτες επί τουρκοκρατίας είχαν μεταναστεύσει και κατέκλυσαν την Ευρώπη όπως και άλλοι Θεσσαλοί (όπως ο Ρήγας ο Φεραίος στην Αυστρία και Βενετία, ο παππούς μου στην Ουγγαρία -τότε Αυστροουγγαρία- και βορειότερα) είχαν μεταδώσει το γλυκό έθιμο στις νοικοκυρές των χωρών εκείνης της  εποχής, μαζί με τα άλλα πολιτιστικά στοιχεία που διέδωσαν ή πήραν (ανταλλαγή) από τις χώρες τους προς την χώρα μας.

Έτσι λοιπόν έμειναν και τα σιδεράκια μας εκεί, αλλά με αλλαγή ονόματος και  παραλλαγή ως προς τον τρόπο μαγειρέματος (πιθανόν έλλειψη λαδιού, τα έφτιαξαν ψητά σε πυρωμένες πλάκες) δηλαδή βάφλες, ή WAFERS.

Επίσης μεξικάνικη παραλλαγή έχει βρεθεί και στο Μεξικό. 

Τα συνόδευαν δε και τα γέμιζαν όχι μόνον με γλυκιά γέμιση, δηλαδή ξηρούς καρπούς τριμμένους και μελωμένους, αλλά και αλμυρή γέμιση με λιωμένα τυριά και ζαμπόν, σαν φαγητό. 

Κάτι ανάλογο πολιτιστικά έχει συμβεί και με τους Βενετούς όταν κατέλαβαν την Σκανδιναβία και συγκεκριμένα την Σουηδία, και την εκχριστιάνισαν. Την μεγαλύτερη νύκτα 12-13 Δεκεμβρίου την γιορτάζουν με κεριά αναμμένα σε μια κορόνα στο κεφάλι   του πρώτου από την ομάδα παιδιών που λέει τα κάλαντα πίνοντας ζεστό κρασί με σταφίδες και ψάλλοντας τα κάλαντα τα οποία είναι η Βενετσιάνικη μελωδία της καντσονέτας ΣΑΝΤΑ ΛΟΥΤΣΙΑ, αλλά με Σουηδικούς στίχους!!!

Να πως βρέθηκε να ακούγεται η καθαρά βενετσιάνικη μελωδία στα βάθη της βόρειας και άγριας Σουηδίας τότε έως τώρα. Το τραγούδι αυτό τραγουδιέται και θα τραγουδιέται όπως μου είπε μια σουηδή φίλη, εις ανάμνηση των Βενετσιάνων που πέρασαν και εκπολίτισαν την χώρα τους!!!!!

Κάπως έτσι συνέβηκαν τα πράγματα και με τα σιδεράκια!!!!

Υλικά και παρασκευή

1η Συνταγή: Πηλιορείτικη

Υλικά

  • Η  ζύμη- χυλός πηχτός  και ρευστός:
  • 2 ποτήρια νερό
  • 2-2 ½   ποτήρια  αλεύρι
  • ¼  κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 3 αυγά
  • αλάτι  ελάχιστο

Για το σιρόπιασμα :

  • Λεμόνι και απλό σιρόπι σαν του μπακλαβά

 Γέμιση:

  •  Καρύδια χοντροκομμένα
  •  1 κουταλάκι  γλ. κανέλα σκόνη 
  •  ¼  φλιτζ. παξιμάδι κοπανισμένο
  • πορτοκάλι ξύσμα

2η Συνταγή:  Για αλμυρά όστρακα (μπισκότα ) και  με άλλα γεμίσματα: 

Υλικά

  • 1 αυγό, 
  • 1 ½  φλιτζ.  ζάχαρη,
  • ¼  φλιτζ.  αλεύρι.
  • ¼ κουτ. γλ. αλάτι

3η  Συνταγή: Από το Μεξικό: για γλυκές βάσεις για παγωτό, κρέμες κ.λ.π. 

Υλικά

  • 3 κρόκοι αυγών,
  • ½ φλιτζ . γάλα,
  • ½ φλιτζ. αλεύρι,
  • ¼ κουτ.  γλυκού μπέικιν,
  • ½ φλιτζ. ζάχαρη,
  • 1/8  του γλυκού κουταλιού τριμ. γαρύφαλλο ,
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα.

Εκτέλεση

  • Κτυπώ ελαφρά τους κρόκους, προσθέτω το γάλα, το αλεύρι και το μπέικιν μέχρι να αφρατέψουν όλα με το χέρι ή με το κτυπητήρι.
  • Τηγανίζω ροζέτες
  • Ανακατεύω την ζάχαρη και τις μυρωδιές ξεχωριστά σε  ένα μπολάκι και όταν τα τηγανίσω γεμίζω με αυτό τις ροζέτες.

4η Συνταγή: Από την Ελλάδα  δίπλες - ροζέτες. 

Υλικά
  • 2 αυγά
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι αλάτι, γάλα, σιρόπι όπως κάνουμε στις δίπλες (βλέπε συνταγή δίπλες) δηλαδή 1 κούπα μέλι + ½  κούπα νερό,
  • ψιλοκομμένα καρύδια και κανελογαρύφαλο

5η  Συνταγή: Ροζέτες μπισκότα (Σκανδιναβικά σιδεράκια) 

Υλικά

  • 2 αυγά απαλά κτυπημένα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη,
  • 1 φλιτζ. γάλα,
  • 1 φλιτζ, αλεύρι
  • ¼ κουταλάκι αλάτι,
  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

  • Κτυπώ ζάχαρη + αυγά, προσθέτω το αλεύρι και το αλάτι.
  • Τα κτυπώ στο μίξερ, να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτω αρωματισμένο ξύσμα ή βανίλια
  • Τηγανίζω και στραγγίζω, και ραντίζω με κανέλα και ζάχαρη πριν τα σερβίρω.

Γίνονται περίπου 45-50 τεμάχια.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 12784
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 06-05-2009 20:46
 
ax pasta flora μου τιπεντανοστιμα φιανονται απλα εμειςπου δεν εχουμε αυτο το εργαλειο δεν μπορουμε να την κανουμε ετσι?σε ευχαριστουμε που τη μοιραστηκες μαζι μας :sigh
 
nenapant
2. 06-05-2009 21:42
 
Πολύ καλή δημοσίευση κ. Αρετή :eek
 
ArXoS
3. 06-05-2009 23:38
 
Μπράβο Αρετούλα μας, πολύ ωραία δημοσίευση και πολύ ωραίο γλυκάκι :zzz  
 
Αν δεν έχουμε το εργαλείο (που δεν το έχουμε) μποροπούμε να το κάνουμε όπως φτιάχνουμε τις βάφλες λες; :?
 
Fey
4. 07-05-2009 09:13
 
Ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα συνταγή κα Αρετή. Αυτό το εργαλείο πιστεύω αν ψάξουμε κάπου θα μπορούσαμε να το βρούμε.
 
sgr
5. 07-05-2009 10:50
 
Ειπα να μην κάνω διαφημίσεις, αλλά αφού μου το ζητάτε, το εργαλείο υπάρχει στην Ελλάδα, το φέρνει αποκλειστικά η Βέφα Αλεξιάδου στα Βέφα΄ς Χάουζες, και το λένε ΡΟΖΕΤΤΕΣ, και μέσα έχει τα πάντα και τις παραπάνω συνταγές, εκτός από την Πηλιορείτικη που μετά από έρευνές μου την βρήκα να την κάνει η ..... Τριανταφυλλιά από την ΤΣΑΓΚΑΡΆΔΑ! Είναι φοβερά ελαφρύ γλυκό σαν αέρας! Ειμαι σίγουρη ¨οτι θα το φτιάξετε και θα το αγαπήσετε!
 
pastaflora
6. 07-05-2009 10:58
 
Μπράβο Αρετούλα μας, πολύ ωραία δημοσίευση και πολύ ωραίο γλυκάκι  
 
Αν δεν έχουμε το εργαλείο (που δεν το έχουμε) μποροπούμε να το κάνουμε όπως φτιάχνουμε τις βάφλες λες;  
Fey  
 
ΝοΜΊΖΩ ΌΤΙ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΊΝΕΙ!!! Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε. Λαδώστε καλά την συσκευή όμως!....
 
pastaflora

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 10/12/09 )