Επιλογές μελών
Βασικό Μενού
Σιδεράκια |
Έχει υποβληθεί από pastaflora | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τρίτη, 05/05/09 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Σιδεράκια : Παμπάλαιο Πηλιορείτικο γλυκό (συνταγή, ιστορία και έρευνα!)Συνταγή της Τριανταφυλλιάς από την Τσαγκαράδα. Ιστορία - όνομα Το γλυκό αυτό είναι παμπάλαιο, ίσως και το παλαιότερο γλυκό του Πηλίου. Πήρε το όνομά του από το εργαλείο-κουτάλα–φόρμα σαν μαργαρίτα σιδερένια με μια μεταλλική λαβή (όπως ακριβώς είναι η κουτάλα από τους καλύμνικους λουκουμάδες, μόνο που η κουτάλα της Καλύμνου έχει το σχήμα σομπρέρο, ενώ η πηλιορείτικη έχει το σχήματα της μαργαρίτας, αστέρι, τετράγωνο, ροζέτα, κύκλος). Και αυτή επίσης η κουτάλα πριν χρησιμοποιηθεί, βυθίζεται στο καυτό λάδι καλαμποκέλαιο -κατά προτίμηση- για λίγα λεπτά να θερμανθεί, και μετά βυθίζεται μέχρι πρν από την επιφάνειά της στον χυλό της ζύμης χωρίς να λερωθεί η επιφάνειά της, για να βγαίνει ο λουκουμάς σε σχήμα μαργαρίτας. Μόλις κολλήσει στο κάτω μέρος της λίγο χυλό, τότε την βυθίζουμε για δεύτερη φορά στο καυτό λάδι ολόκληρη και σε ένα λεπτό η ζύμη κάνει κρούστα και ελευθερώνει μια μαργαρίτα λουκουμά που είναι κούφια, και, αφού ψηθεί, την γεμίζουμε με την παρακάτω γέμιση και από επάνω την σιροπιάζουμε. Είναι ένα εύγευστο και εμφανίσιμο γλυκό και πάνω από όλα πολύ αγνό. Αυτό το γλυκό πήρε από το εξάρτημα το όνομά του και λέγεται σιδεράκι. Προσωπική μου έρευνα και γνώμη που το έφτιαξα: Το γλυκό αυτό και συγκεκριμένα τα μπισκότα αυτά δεν είναι τίποτε παραπάνω από βάφλες τηγανισμένες στο λάδι. Η δε συνταγή του είναι όμοια σχεδόν με την συνταγή από τις εγγλέζικες βάφλες (που τις κάνουν και στην Σκανδιναβία) και τις βιεννέζικες βάφλες (WAFFERS). Η μόνη διαφορά τους είναι ότι εκείνες δεν τηγανίζονται σε καυτό λάδι αλλά ψήνονται στην βαφλιέρα ή σε μια απλή τοστιέρα για να πάρουν σχήμα. Το σιδεράκι το εργαλείο σήμερα κατασκευάζεται στην Σκανδιναβία και ειδικότερα στην Νορβηγία. Η πιθανή εξήγηση είναι ότι οι Πηλιορείτες επί τουρκοκρατίας είχαν μεταναστεύσει και κατέκλυσαν την Ευρώπη όπως και άλλοι Θεσσαλοί (όπως ο Ρήγας ο Φεραίος στην Αυστρία και Βενετία, ο παππούς μου στην Ουγγαρία -τότε Αυστροουγγαρία- και βορειότερα) είχαν μεταδώσει το γλυκό έθιμο στις νοικοκυρές των χωρών εκείνης της εποχής, μαζί με τα άλλα πολιτιστικά στοιχεία που διέδωσαν ή πήραν (ανταλλαγή) από τις χώρες τους προς την χώρα μας. Έτσι λοιπόν έμειναν και τα σιδεράκια μας εκεί, αλλά με αλλαγή ονόματος και παραλλαγή ως προς τον τρόπο μαγειρέματος (πιθανόν έλλειψη λαδιού, τα έφτιαξαν ψητά σε πυρωμένες πλάκες) δηλαδή βάφλες, ή WAFERS. Επίσης μεξικάνικη παραλλαγή έχει βρεθεί και στο Μεξικό. Τα συνόδευαν δε και τα γέμιζαν όχι μόνον με γλυκιά γέμιση, δηλαδή ξηρούς καρπούς τριμμένους και μελωμένους, αλλά και αλμυρή γέμιση με λιωμένα τυριά και ζαμπόν, σαν φαγητό. Κάτι ανάλογο πολιτιστικά έχει συμβεί και με τους Βενετούς όταν κατέλαβαν την Σκανδιναβία και συγκεκριμένα την Σουηδία, και την εκχριστιάνισαν. Την μεγαλύτερη νύκτα 12-13 Δεκεμβρίου την γιορτάζουν με κεριά αναμμένα σε μια κορόνα στο κεφάλι του πρώτου από την ομάδα παιδιών που λέει τα κάλαντα πίνοντας ζεστό κρασί με σταφίδες και ψάλλοντας τα κάλαντα τα οποία είναι η Βενετσιάνικη μελωδία της καντσονέτας ΣΑΝΤΑ ΛΟΥΤΣΙΑ, αλλά με Σουηδικούς στίχους!!! Να πως βρέθηκε να ακούγεται η καθαρά βενετσιάνικη μελωδία στα βάθη της βόρειας και άγριας Σουηδίας τότε έως τώρα. Το τραγούδι αυτό τραγουδιέται και θα τραγουδιέται όπως μου είπε μια σουηδή φίλη, εις ανάμνηση των Βενετσιάνων που πέρασαν και εκπολίτισαν την χώρα τους!!!!! Κάπως έτσι συνέβηκαν τα πράγματα και με τα σιδεράκια!!!! Υλικά και παρασκευή 1η Συνταγή: ΠηλιορείτικηΥλικά
Για το σιρόπιασμα :
Γέμιση:
2η Συνταγή: Για αλμυρά όστρακα (μπισκότα ) και με άλλα γεμίσματα:Υλικά
3η Συνταγή: Από το Μεξικό: για γλυκές βάσεις για παγωτό, κρέμες κ.λ.π.Υλικά
Εκτέλεση
4η Συνταγή: Από την Ελλάδα δίπλες - ροζέτες.Υλικά
5η Συνταγή: Ροζέτες μπισκότα (Σκανδιναβικά σιδεράκια)Υλικά
Εκτέλεση
Γίνονται περίπου 45-50 τεμάχια. Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 12784 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 10/12/09 ) |
Σας προτείνουμε :
|
|
Συζητήσεις
- Τι θα φάμε σήμερα 25/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 19/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 15/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 14/03/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 05/01/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 26/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 06/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 28/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 10/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 05/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 25/08/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 23/08/2023