Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Διατροφή arrow Καλογηρική Μαγειρική: 2ο Μερος (Συνταγές)
Καλογηρική Μαγειρική: 2ο Μερος (Συνταγές) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Δευτέρα, 11/05/09

Οψοποιών Μαγγανείαι

η πηγή "www.inskyros.gr "


    Ο Αρχιμανδρίτης Πατέρας Δοσίθεος της Ιεράς Μονής Τατάρνης που βρίσκεται στον Τριπόταπο Ευρυτανίας, μαζί με χαιρετισμούς στον παπά – Στρατή, στον πατέρα Γερόντιο και ευχές για όλους τους Σκυριανούς, μας έστειλε το βιβλίο του «Οψοποιών Μαγγαννείαι», το οποίο και σας παρουσιάζουμε.

  Θα πιστεύατε ποτέ ότι μοναχοί, καθ' ότι λιτοδίαιτοι και ολιγαρκής, θα διέθεταν συνταγές τόσο γευστικές ώστε να ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους;
  Ο αρχιμανδρίτης πατέρας Δοσίθεος, απέδειξε ότι η μοναστηριακή διατροφή μπορεί να είναι απολαυστικότατη όταν κάνεις τους κατάλληλους συνδυασμούς με τον κατάλληλο τρόπο.
  Έτσι, εκδόθηκε ένα βιβλίο αφιερωμένο στη μοναστηριακή διατροφή, εμπλουτισμένο με τη γνώση και την εμπειρία πολλών χρόνων.

Είναι ένα βιβλίο 365 σελίδων, αποτέλεσμα καθημερινής, πολύωρης ενασχόλησης, γραμμένο με χιούμορ και μεράκι, με πρώτη έκδοση το 1992 και η έκτη του επανέκδοση μαρτυρά την επιτυχία του.
  Και μη φανταστείτε ότι πρόκειται για συνταγές ...πείνας!

Αντιθέτως, εφευρετικός και ευφάνταστος ο “γκουρμέ” αρχιμανδρίτης συνέταξε ένα ...πατερικό διαιτολόγιο, εναρμονισμένο με τη μεσογειακή μαγειρική, το οποίο περιλαμβάνει συνταγές παραδοσιακές και ευρηματικές που καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Μέσα απ' τις πρωτότυπες συνταγές του, αποδεικνύεται ότι έχει ψάξει να βρει χίλιους τρόπους για να κάνει τη νηστεία και τη χορτοφαγική κουζίνα νόστιμη, πολύπλευρη και μαγική.
  Μπορούμε να πούμε ότι η μαγειρική των μοναχών μπορεί να αποτελέσει τη βάση για λουκούλλεια γεύματα που ν' ανταποκρίνονται συγχρόνως στα πρότυπα ενός ισορροπημένου και φυσικού διαιτολογίου.

 Θα βρείτε συνταγές για πίττες, ομελέτες, ζυμαρικά, ψωμί, μεζέδες, σούπες, σάντουιτς, ψαρικά, θαλασσινά νηστίσιμα και αρτύσιμα, λαδερά, όσπρια, σάλτσες, σαλάτες και από ζαχαροπλαστική γλυκά ταψιού, παγωτά, κρέμες, κέικ και πολλά άλλα νηστίσιμα και μη.
 
Τώρα που σας ανοίξαμε την όρεξη, μπορείτε να μάθετε ορισμένες απ' αυτές τις εκπληκτικές συνταγές, διαβάζοντας παρακάτω:

ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΤΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • από ένα μάτσο (όσα πιάνει το χέρι μας) μάραθο, μαϊντανό, σέσκουλα, πράσα τρυφερά, σπανάκι, λάπαθα (αν υπάρχουν), φρέσκα κρεμμυδάκια, αρκετούς ανθούς κολοκυθιών,
  • 8 αυγά,
  • 4 κουταλιές βούτυρο,
  • λίγο λάδι (όσο συνήθως βάζετε και σε άλλες πίττες),
  • 10 φύλλα κρούστας,
  •  800γρ έως 1 κιλό φέτα,
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Πλένουμε τα λαχανικά καλά και τα ψιλοκόβουμε.
  • Χτυπάμε τ' αυγά, τα ρίχνουμε στη γέμιση καθώς και το τυρί που το έχουμε τρίψει με το χέρι. Προσθέτουμε όσο πιπέρι θέλουμε.
  • Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και στρώνουμε τα πρώτα πέντε φύλλα, όχι τελείως τεντωμένα αλλά με πτυχές και ανάμεσα τα λαδώνουμε.
  •  Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε.
  • Στη συνέχεια βάζουμε τα άλλα πέντε φύλλα αφού τα λαδώσουμε κι αυτά ένα ένα. Κατόπιν, τυλίγουμε γύρω γύρω στο ταψί τις άκρες αφού ανασηκώσουμε λίγο την πίττα και μ' ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τα φύλλα μέχρι κάτω κρατώντας τα με το άλλο χέρι σε σχήμα μπακλαβά.
  •  Πασπαλίζουμε με λίγο κρύο νερό τα φύλλα για να μη κολλήσουν και αρπάξουν στο ψήσιμο, ρίχνουμε και το βούτυρο λιωμένο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
ΛΙΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό αλεύρι (μισό σκληρό, μισό μαλακό κατά προτίμηση),
  •  2 & 1/2 ποτήρια του νερού πορτοκαλάδα,
  •  2 & 1/2 ποτήρια του νερού νερό,
  • 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ (ή 8 κουταλάκια του γλυκού κοφτά),
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα διαλυμένη σε
  •  χυμό λεμονιού,
  • λίγο αλάτι,
  •  1 πιάτο της σούπας γεμάτο ελιές μαύρες (όχι ξυδάτες) καθαρισμένες από κουκούτσια και τεμαχισμένες σε 4-5 κομματάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •   Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για μια ώρα και πλέον.
  • Προσέχουμε η ζύμη στο ταψί να μην έχει πάχος πάνω από 2 πόντους γιατί δε θα ψηθεί καλά.
ΔΑΧΤΥΛΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • για τη ζύμη
  • 1 κιλό αλεύρι,
  • 1/2 ποτήρι λάδι άοσμο,
  • 1/2 κιλό περίπου νερό, λίγο αλάτι

για το σιρόπι

  • 1/2 κιλό ζάχαρη ή ζάχαρη και
  • μέλι,
  • 350γρ νερό, κανέλλα ξύλο,
  • χυμό και φλούδα λεμονιού

για τη γέμιση

  • 400γρ αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη

ή

  • 200γρ αμύγδαλο, 200γρ καρύδι,
  • 1 μοσχοκάρυδο μεγάλο,
  • λίγη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Πλάθουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 1/2 ώρα περίπου.
  • Ανοίγουμε κατόπιν το φύλλο λεπτό και κόβουμε κομμάτια 12 x 8 πόντους περίπου. Βάζουμε στο κάθε κομμάτι γέμιση και τυλίγουμε ρολό. Μ' ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες να ενωθούν για μη βγαίνει η γέμιση.
  • Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ελαφρά να πάρουν ξανθό χρώμα. Τα στραγγίζουμε και τα βουτάμε για ένα λεπτό περίπου στο σιρόπι. Ραντίζουμε κατόπιν με ανθόνερο.
  •  Η γέμιση γίνεται με ψιλοκοπανισμένα τα αμύγδαλα και τα καρύδια, το μοσχοκάρυδο τριμμένο και λίγη ζάχαρη.
  • Το σιρόπι το αφήνουμε να βράσει λίγο για να δέσει.
ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ .... ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΑ !!

 Δε θα μείνουν παραπονεμένοι ούτε αυτοί που νηστεύουν, που θέλουν ν' αδυνατίσουν ή αυτοί που θέλουν και τα δυο συγχρόνως! Ο αρχιμανδρίτης πατέρας Δοσίθεος συνέταξε ένα διαιτολόγιο αδυνατίσματος για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους και λέει χαρακτηριστικά για τους λόγους που τον οδήγησαν σ' αυτή τη πρωτοποριακή ιδέα:
“Πολλοί χριστιανοί έχουν προβλήματα υγείας. Άλλος έχει διαβήτη, άλλος χοληστερίνη, άλλος είναι υπέρβαρος. Πρέπει ν' αδυνατίσουν.
  Όλοι όμως θέλουν και να νηστεύουν. Οι δίαιτες που χορηγούν οι γιατροί δε λαμβάνουν υπ' όψη τις ευλογημένες συνήθειες των χριστιανών. Είναι ισοπεδωτικές. Κρέας άπαχο, κρέας λευκό. Υπάρχουν όμως οι μη κρεωφαγούντες, υπάρχουν οι νηστεύοντες.
Αυτούς, κανείς γιατρός δε τους υπολογίζει.
  Γι' αυτό κατάρτισα τρεις πίνακες διαίτης. Ο ένας για μη κρεωφαγούντας, ο άλλος για νηστεία με λάδι και ο τρίτος για νηστεία ανέλαιον.”
  Γι' αυτό και 'μεις σας τους παραθέτουμε αυτούσιους:

1) Διαιτολόγιο για μη κρεωφαγούντας

(και για ημέρες “λευκής” νηστείας)
Πρωινό 8π.μ.:

  • 1 φρυγανιά σικάλεως
  • 1 ποτήρι γάλα αποβουτυρωμένο (1-2%)

10 - 11π.μ.:

  • 1 φρούτο

Μεσημβρινό 2μ.μ. περίπου:

  • 3 φρυγανιές σικάλεως ή 50γρ ψωμί μαύρο ή 100γρ μαγειρεμένα ζυμαρικά ή όσπρια
  • 120γρ ψάρι ψητό ή βραστό στεγνό (το ζύγισμα γίνεται μετά το ψήσιμο ή το βράσιμο) ή 1 & 1/2 κεσές γιαούρτι άπαχο (0-1%) ή 100γρ άπαχη μυζήθρα (όχι μανούρι ή ανθότυρο γιατί είναι παχιά)
  • χόρτα ή σαλάτα με 3 κουταλάκια του γλυκού λάδι

Απογευματινό 5μ.μ. περίπου:

  • 1 φρούτο ή ένας καφές σκέτος με μια φρυγανιά

Βραδινό 8 - 9μ.μ.:

  • 3 φρυγανιές σικάλεως ή 50γρ ψωμί μαύρο
  • 120γρ ψάρι βραστό ή ψητό στεγνό
  • χόρτα (κυρίως ωμά) ή σαλάτα

Προ του ύπνου:

  • 1 φρούτο (πορτοκάλι ή αχλάδι ή μήλο)

2) Διαιτολόγιο

για νηστεία με λάδι
Πρωινό 8π.μ.:

  • 50γρ ψωμί μαύρο ή 3 φρυγανιές σικάλεως
  • 10γρ ελαιόλαδο (για να κατεβαίνει το ψωμί)
  • 1 καφές σκέτος

10 - 11π.μ.:

  • 1 ποτήρι χυμός γκρέιπ-φρουτ χωρίς ζάχαρη
  • 2 φρυγανιές σικάλεως

Μεσημβρινό 2μ.μ. περίπου:

  • 100γρ πατάτες βραστές ή όσπρια ή ρύζι (βρασμένο ή 25γρ ωμό)
  • 250γρ λαχανικά, βραστές αγκινάρες και καρότα
  • 15γρ λάδι
  • λίγο χταπόδι βραστό ή σουπιά ή καλαμαράκια, χωρίς σάλτσες, στεγνά

Απογευματινό 5μ.μ. περίπου:

  • 1 φρούτο

Βραδινό 8μ.μ. περίπου:

  • 50γρ χταπόδι ή σουπιά στεγνά
  • 1 αγκινάρα βραστή
  • 20γρ λάδι
  • 100-150γρ σαλάτα

Προ του ύπνου:

  • 100γρ φρούτα (όχι σύκα ή σταφύλια)

3) Διαιτολόγιο αδυνατίσματος εις καιρόν νηστείας

(άνευ ελαίου)
Πρωινό 8π.μ.:

  • 1 καφές χωρίς ζάχαρη
  • 50γρ ψωμί μαύρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό με λίγο αλάτι (για να μουσκεύει το ψωμί)
  • 10 - 11π.μ.:
  • 1 ποτήρι χυμός γκρέιπ-φρουτ χωρίς ζάχαρη
  • 2 φρυγανιές σικάλεως

Μεσημβρινό 2μ.μ. περίπου:

  • 100γρ πατάτες βραστές ή ρύζι ή ζυμαρικά
  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι (ως άνω)
  • ελάχιστα όσπρια χωρίς σάλτσες
  • 250γρ χορταρικά

Απογευματινό 5μ.μ. περίπου:

  • 150γρ φρούτα

Βραδυνό 8μ.μ. περίπου:

  • 50γρ ψωμί μαύρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
  • 100γρ σαλάτα
  • 1 αγκινάρα με λίγα καρότα

Προ του ύπνου:

  • 100γρ φρούτα
Το βιβλίο αποστέλλεται ταχυδρομικά από τις εκδόσεις ΣΤΑΜΟΥΛΗ
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 5238305

Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 17353
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 27-05-2009 16:48
 
Πολύ σοφό βιβλίο. Το έχω και το ευχαριστιέμαι εδώ και χρόνια.
 
Nena
2. 27-05-2009 21:37
 
Ευχαριστώ Νένα μου για τα καλά σου λόγια. 
 
Ειπα και εγώ να το γράψω εδώ μπας και ενδιαφέρει κανέναν. Μόνο για καλό. Δεν έχω κανένα συμφέρον . ¨Οπως και για όλα που γράφω. Κάποιες όμως σήμερα θέλουν να με πικάρουν, νάναι καλά. (Αν θέλεις δες τις συνταγές με τις παντσέτες!... Και πές μου την γνώμη σου, έχω δίκιο;
 
pastaflora
3. 29-05-2009 09:47
 
Δεν προσπαθώ να πικάρω κανέναν Αρετή μου. Απλά είπα τη γνώμη μου όπως θα έλεγα και σε οποιαδήποτε άλλη συνταγή αν θεωρούσα ότι κάτι δεν μου «κολλάει». 
 
Όσον αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο (Οψοποιών Μαγγανείαι) το έχω αγορασμένο από την πρώτη-πρώτη έκδοση και δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα (άποψη μου). Το μόνο ενδιαφέρον για μένα είναι ότι έχει συγκεντρωμένες όλες τις νηστίσιμες συνταγές μαζί. Πολλές από τις συνταγές τις θεωρώ περιττές ιδιαίτερα αυτές που η διαφορά τους είναι ένα υλικό. Πχ. Βακαλάος αχνιστός, βακαλάος αχνιστό με άνιθο, βακαλάος αχνιστό με κολοκύθια. Θα μπορούσαν άνετα να είναι μία συνταγή με υποσημειώσεις. Αλλά αν γινόταν αυτό θα έπρεπε να μειωθούν οι σελίδες και κατά συνέπεια η τιμή. 
Αυτά!
 
Mary
4. 29-05-2009 11:00
 
ΜΆΡΩ ΜΟΥ,  
Απλά ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του που εξαρτώνται από πολούς παράγοντες..., γιαυτό και εγώ το δημοσίευσα, επειδή ακριβώς υπάρχει ποικιλία προτιμήσεων...!
 
pastaflora

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 08/06/09 )