Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Άρθρα arrow Τεχνικές arrow Συμβουλές και μυστικά 2....
Συμβουλές και μυστικά 2.... Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από nenapant   
Πέμπτη, 14/05/09

Αυτό είναι το δεύτερο μέρος συμβουλών όπως σας είχα υποσχεθεί...Ελπίζω κάποιες να σας βοηθήσουν....        

                                                                                                                        • ΜΠΡΟΥΤΖΙΝΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Για να καθαρίσετε μπρούτζινα είδη (ορειχάλκου). Κόψτε ένα λεμόνι στα δύο, προσθέστε του αρκετό αλάτι, και τρίψτε τα σκεύη σας με αυτό. Τρίψτε τα με νωπό πανί μετά.

• ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΓΥΑΛΙ
Αν έχετε τραπέζι με γυάλινη επιφάνεια, χρησιμοποιείστε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και τρίψτε τον με μια χαρτοπετσέτα. Θα αστράφτει!


• ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ
Αν χρειάζεται να ξεπαγώνετε τον καταψύκτη σας συχνά, σημειώστε έναν τρόπο, που θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Οταν τον ξεπαγώσετε, αλείψτε ή ψεκάστε τον με λίγο φυτικό λάδι. Ο πάγος θα βγαίνει σχεδόν μόνο του μετά.


• ΣΙΔΕΡΩΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ
Αν βάλετε ένα αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμα της σιδερώστρας σας, το σιδέρωμά σας θα γίνεται πιο γρήγορα, αφού το σίδερο θα καίει περισσότερο! και η θερμοκρασία θα διατηρείται επί μακρώτερο.


• ΡΟΥΧΑ ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ
Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα. Τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή αραιωμένου με νερό χυμό λεμονιού.

• ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ
Για να μαλακώσουν τα ρούχα σας, προσθέστε στο πλύσιμό τους, μισή κούπα σόδας. Στο ξέπλυμα τους μισή κούπα ξυδιού.

• ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΧΑΛΙΑ
Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει χαλιά. Ένα ελαφρό στρώμα σόδας επάνω στο χαλί, αφήστε την επί μισή ώρα και μετά τραβήξτε την με την ηλεκτρική σκούπα.

• ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΙΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ
Μισή κούπα σόδας και μισή κούπα ξύδι κρατά τις σωληνώσεις υδραυλικών πάντα καθαρές, ενώ ταυτόχρονα τις απολυμαίνει.

• ΣΚΟΡΟΙ ΚΑΙ ΓΑΡΙΦΑΛΛΟ
Αποφύγετε την ναφθαλίνη για να φυλάξετε τα ρούχα σας από τον σκόρο. (Είναι καρκινογόνος ουσία). Βάλτε ανάμεσα στα ρούχα, τσέπες κλπ., ολόκληρα κομμάτια από το εξαίσιο μπαχαρικό, το γαρύφαλλο  αποτελεσματικό, ασφαλές, και μυρωδάτο.

• ΣΟΔΑ ΓΙΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ
Ξέρετε ότι σκορπώντας λίγη σόδα, σε χώρους που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν ποντίκια στο σπίτι ή το γκαράζ, τα απομακρύνει; Αλλά μετά λίγες μέρες χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα και μαζέψτε την.

  • ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ
Αν τα νουλάπια της κουζίνα σας μυρίζουν κλεισούρα , βράστε ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και βάλτε το στο χαμηλότερο ράφι του ντουλαπιού . Κλείστε καλά την πόρτα και αφήστε το γάλα να κρυώσει . Όταν κρυώσει και ανοίξετε την πόρτα θα διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά της κλεισούρας θα έχει εξαφανιστεί .

• ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Για να μην φουσκώσουν από το πλύσιμο και καταστραφούν γρήγορα τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας , πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά , περάστε τα με ένα βουρτσάκι βουτηγμένο σε λίγο λάδι . Σκουπίστε τα απαλά με χαρτί κουζίνας και αφήστε τα έτσι για 24 ώρες . Κάθε φορά που το ξύλο σάς φαίνεται στεγνό , επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία .
Μην βάζετε ποτέ στο πλυντήριο πιάτων τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας ( κουτάλες μπολ , γουδιά , σανίδες για το κόψιμο κλπ.). Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κάνουν το ξύλο να "σκάσει " πολύ πιο γρήγορα .


  • ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ
Αν θέλετε να πλύνετε τα φύλλα των φυτών σας και να τους δώσετε μια γυαλάδα, προσθέστε σε ένα γαλόνι νερού, μισή κούπα σόδα μαγειρικής και ένα κουταλάκι γλυκού λάδι. Ανακατέψτε τα καλά και ψεκάστε με αυτό όλα τα φυτά σας, εκτός από αυτά με χνουδωτά φύλλα.

  • ΔΕΝΔΡΑ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΑ                                                                         Τώρα την άνοιξη, αν θέλετε τα δένδρα του κήπου σας να αναπτυχθούν γρηγορότερα, βοηθείστε τα να αρχίσουν να κυκλοφορούν τους χυμούς των πιο ελεύθερα! Διπλώστε μια εφημερίδα σε ρόλο, και χτυπάτε με αυτόν τον κορμό του δένδρου, από το χώμα μέχρι τα κλαδιά, γύρω-γύρω.


• ΜΠΟΓΙΑ ΦΡΕΣΚΙΑ
Τελειώσατε το βάψιμο του σπιτιού σας και σας περίσσεψε μπογιά; Μπορείτε να την κρατήσετε φρέσκια επί χρόνια, αν σκεπάσετε το δοχείο με ένα φύλλο πλαστικού, μετά κλείσετε το σκέπασμά του χτυπώντας με ένα σφυρί, και κρατήστε το αναποδογυρισμένο.

• ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΦΡΕΣΚΑ
Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα και δροσερά επί μεγάλο διάστημα με ένα μείγμα όπως: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι.

• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
Ο καθαρισμός του φούρνου είναι από τις πλέον σκληρές εργασίες στο σπίτι γι' αυτό απαιτούνται και σκληρά χημικά. Χρησιμοποιήστε ακίνδυνα υλικά όπως αλάτι, σόδα, και Borax.Βάλτε 2 κουταλιές σούπας υγρό σαπούνι, 2 κουταλιές Borax, ανακατέψτε το και φυλάξετέ το σε ένα πλαστικό μπουκάλι ψεκάσματος. Με το μείγμα αυτό μπορείτε να ψεκάζετε το φούρνο και να τα αφήνετε 20 λεπτά. Μετά τρίψτε τον.

• ΦΟΥΡΝΟΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ
Αν τρέξουν λάδια, λίπη ή υγρά κατά το μαγείρεμα στο φούρνο σας , καθαρίστε τα αμέσως, πριν προλάβουν να καούν, οπότε δε θα χρειαστεί να καταφύγετε στα τοξικά σπρέϊς.
Αν λοιπόν σας χύθηκαν υγρά ή φαγητά καθόσον ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός, απλώστε ένα στρώμα αλάτι και σόδα μαγειρικής, επάνω τους. Αν έχουν ξεραθεί βρέξτε τα λίγο πριν. Όταν κρυώσει ο φούρνος ξύστε τα σημεία εκείνα και πλύνετέ τα μετά.


• ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ
Αν κόψετε κρεμμύδια ή σκόρδα και μυρίζουν τα χέρια σας,πάρτε μια πρέζα ελληνικό καφέ και τρίψτε καλά τα χέρια σας.

• ΑΡΩΜΑ ΚΑΦΕ
Βάλτε λίγη σκόνη ελληνικού καφέ στο ζεστό μάτι της κουζίνας για να φύγουν οι δυσάρεστες μυρωδιές από την κουζίνα σας.Να είστε σίγουροι ότι η κουζίνας σας θα γεμίσει ένα ευχάριστο άρωμα καφέ.

• ΜΥΡΩΔΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ
Για να μην μυρίζουν τα χέρια σας (π.χ. κρεμμύδι,σκόρδο κτλ.)τρίψτε τα με μια λεμονόκουπα .

• ΤΗΓΑΝΙΛΑ
Είσασταν αφηρημένοι, ή, έστω, χάλασε ο απορροφητήρας. Τώρα; Φυσικά ανοίγετε τα παράθυρα, αλλά εκτός αυτού, κάψτε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Κάνουν καλύτερη δουλειά απο όλα τα αποσμητικά χώρου στον κόσμο!

• ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ                                                                            Αν θέλετε η κουζίνα σας να μυρίζει ευχάριστα , βράστε σε μια κατσαρόλα λίγη κανέλα με ζάχαρη σε πολύ χαμηλή φωτιά ..

 

• ΑΣΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΣΜΑ Για γυαλιστερά ασημικά , τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και βάλτε τα να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό με αλάτι . Η χημική αντίδραση απομακρύνει τους λεκέδες από την οξείδωση του ασημιού .


• ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ
Για να φύγει η μυρωδιά από τα πλαστικά σκεύη , βάλτε τα , πλυμένα και σκουπισμένα , στο ψυγείο μία μέρα . Αν παραμένει , γεμίστε τα σκεύη με νερό με λίγο απορρυπαντικό πιάτων και αφήστε τα έτσι για μία μέρα .

• ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΣ
Για να εξαφανιστούν τα άλατα από το τηλέφωνο του ντους , αφήστε το σε ένα μπολ με ξίδι μια ολόκληρη μέρα .

• ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΑΜΕΝΟΥ
Για να εξουδετερώσετε τη μυρωδιά του καμένου στην κουζίνα σας , βράστε για λίγα λεπτά ένα λεμόνι κομμένο σε ροδέλες σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό .

• ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ
Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε ψάρια ή κρεμμύδια περάστε τα δάχτυλά σας με αλάτι . Δεν θα κολάνε μετά το καθάρισμα και δεν θα μυρίζουν δυσάρεστα .

• ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΜΥΡΩΔΙΑΣ
Η ενοχλητική και έντονη μυρωδιά του πεπονιού μέσα στο ψυγείο , μπορεί να εξουδετερωθεί , εάν σε ένα από τα ράφια του ψυγείου τοποθετήσετε ένα μπαστουνάκι κανέλας ή αφήστε για μερικές μέρες ένα μπολάκι με ξίδι . Τόσο η κανέλα όσο και το ξίδι έχουν την ιδιότητα να απορροφούν όλες τις μυρωδιές .

• ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΙΣΜΑ
Τα φυτά σας θα ζήσουν δύο εβδομάδες χωρίς πότισμα , αν γεμίσετε την μπανιέρα με βρεγμένες εφημερίδες και τα τοποθετήσετε πάνω τους , αφού πρώτα τα ποτίσετε καλά . Στη συνέχεια , τα ψεκάζετε με νερό και τα σκεπάζετε με νάιλον σακούλες προσέχοντας όμως να μην ακουμπούν στα φύλλα

• ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Σώστε τα λουλούδια σας από τους μικρούς πράσινους ή μαύρους μύκητες , ψεκάζοντάς τα με ένα ελαφρύ διάλυμα από νερό και υγρό απορρυπαντικό . Αφήστε το για 5-10 λεπτά και ξεπλύνετέ τα καλά .

• ΜΥΡΩΔΙΑ ΧΛΩΡΙΟΥ
Συμβαίνει συχνά το νερό της βρύσης να μυρίζει χλώριο . Για να περιοριστεί η έντονη μυρωδιά χλωρίου , ένας απλός τρόπος είναι , όταν γεμίζετε τα μπουκάλια , να τα αφήνετε για μερικές ώρες χωρίς καπάκι μέσα στο ψυγείο .

 • ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΒΑΖΩΝ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα πλυμένα βάζα , το ύψος της οποίας θα είναι περίπου 8 εκ . ψηλότερο από αυτά . Τοποθετήστε στον πάτο της μία μεταλλική σχάρα , έτσι ώστε τα βάζα να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φωτιά και τυλίξτε τα ένα - ένα με μία βαμβακερή πετσέτα , για να μην χτυπήσουν μεταξύ τους και σπάσουν . Γεμίστε την κατσαρόλα με ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει , σκεπάστε την και ανάψτε το μάτι . Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει , μετρήστε 5 λεπτά και κλείστε τη φωτιά . Βγάλτε προσεκτικά τα βάζα από μέσα , αφήστε τα λίγο να στραγγίσουν και γεμίστε τα με τη μαρμελάδα , αφήνοντας 2-3 εκ . κενό από την επιφάνεια της μαρμελάδας έως το καπάκι κάθε βάζου .

• ΒΑΛΙΤΣΕΣ                                                                                                        Οι βαλίτσες σας μυρίζουν κλεισούρα ; Λίγες μέρες πριν τις χρησιμοποιήσετε , βάλτε στο εσωτερικό της κάθε μίας 2-3 κύβους ζάχαρη και ξανακλείστε τις . Η ζάχαρη θα απορροφήσει την υγρασία και η δυσάρεστη μυρωδιά μέσα στη βαλίτσα θα εξαφανιστεί .

• ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΒΡΑΣΤΗΡΑ                                                                                 Απομακρύνετε τα άλατα από το βραστήρα σας γεμίζοντάς τον με ένα μείγμα από νερό και ξίδι σε ίσες ποσότητες . Βάλτε τον να λειτουργήσει και , μόλις το μείγμα βράσει και ο βραστήρας κλείσει αυτόματα , τοποθετήστε τον σε μια γωνιά και αφήστε τον όλη τη νύχτα . Την άλλη μέρα αδειάστε το μείγμα , ξεπλύνετε πολύ καλά το βραστήρα , γεμίστε τον με νερό και βράστε το . Πετάξτε αυτό το νερό . Ο βραστήρας σας είναι πια έτοιμος για κανονική χρήση ..


• ΣΦΗΝΩΜΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙΑ
Αν φυλάτε τα ποτήρια σας τακτοποιώντας τα σε στοίβες , το ένα μέσα στο άλλο , είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να σφηνώσουν και να μην μπορείτε να τα ξεχωρίσετε . Για να τα χωρίσετε χωρίς να σπάσουν , βυθίστε το κάτω - κάτω της στοίβας σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γεμίστε το πάνω - πάνω με κρύο νερό . Θα ξεσφηνώσουν αμέσως !!!!

• ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΟΥΤΑΛΕΣ
Για να μην καούν οι ξύλινες πηρούνες στην ψησταριά, ποτίστε τις για αρκετές ώρες στο νερό πριν τις χρησιμοποιήσετε .

  • ΠΟΤΙΣΜΑ ΜΕ ΚΟΡΔΟΝΙΑ
Αν πρόκειται να λείψετε για περίπου 3 εβδομάδες , δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα φυτά σας και ποιος θα τα ποτίζει . Για κάθε γλάστρα , γεμίστε ένα λεκανάκι ή έναν κουβά , ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και τις ανάγκες του , με νερό και τοποθετήστε τη δίπλα στη γλάστρα , αλλά ψηλότερα από αυτήν . Στερεώστε με μία πέτρα μέσα στον κουβά τη μία άκρη ενός κορδονιού παπουτσιών και χώστε την άλλη άκρη στο χώμα της γλάστρας . Με αυτό τον τρόπο , τα φυτά θα παίρνουν κάθε μέρα όσο νερό χρειάζονται . Αν οι γλάστρες σας είναι μικρές , μπορείτε σε ένα κουβά να στερεώσετε περισσότερα κορδόνια ( ένα για κάθε γλάστρα )!!!

• ΑΣΧΗΜΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ
Αν το θερμός σας μυρίζει άσχημα , γεμίστε τον με ζεστό νερό και προσθέστε μία κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού . Κλείστε το καλά και αφήστε το για είκοσι λεπτά . Ξεβγάλετε το με άφθονο νερό και αφήστε το ανοιχτό να στεγνώσει καλά . Έτσι όλες οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν ..

• ΤΖΑΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Τα τζάμια στο παράθυρο της κουζίνας μαζεύουν λιπαρούς ατμούς . Για να καθαρίσουν καλύτερα , περάστε τα με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο με ζεστή σαπουνάδα και ξεβγάλετε τα με υγρό πανί . Όταν στεγνώσουν εξαφανίστε τη θαμπάδα που ίσως μείνει τρίβοντας τα με ένα στεγνό πανάκι .

• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΖΑΜΙΩΝ
Τα τζάμια σας θα αστράψουν κυριολεκτικά , αν τα τρίψετε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε άσπρο ξίδι ή κρύο τσάι ( χωρίς ζάχαρη !!) . Η βρεγμένη εφημερίδα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική φτάνει να διαλέξετε την σωστή ποιότητα χαρτιού!!! Οι ιλουστρασιόν εφημερίδες με γλασέ χαρτί δεν προσφέρονται γι' αυτή τη δουλειά .

• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
Αν το μάρμαρο είναι πολύ λερωμένο , διαλύετε στο νερό λίγο σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη . Αφού το πλύνετε , θα πρέπει να το ξεβγάλετε και να το τρίψετε με ένα στεγνό μάλλινο πανί , για να εξαφανίσετε τυχόν θαμπάδες . Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ χλωρίνη ή άλλα καυστικά απορρυπαντικά για να καθαρίσετε μαρμάρινες επιφάνειες .

• ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΣΠΙΡΤΑ                                                                                Αν η ατμόσφαιρα στην τουαλέτα δεν είναι και τόσο ευχάριστη , διώξτε κάθε δυσάρεστη μυρωδιά , κλείνοντας την πόρτα , ανάβοντας ένα σπίρτο ή δύο , αν ο χώρος είναι μεγάλος , και αφήνοντάς το να καεί . Θα εκπλαγείτε με την αποτελεσματικότητά του!!!!!!

• ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΣΤΑ ΕΠΙΠΛΑ                                                                                   Καθαρίστε και γυαλίστε τα έπιπλα από ξύλο με ένα στιλβωτικό που θα φτιάξετε μόνη σας : Πάρτε λίγο ελαιόλαδο , προσθέστε χονδρό αλάτι φαγητού και ανακατέψτε πολύ καλά , μέχρι να διαλυθεί το αλάτι . Βρέξτε ένα πανί με το μείγμα και τρίψτε πολύ καλά το έπιπλο μέχρι να γυαλίσει . Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε και αν χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από λάδι και ξίδι , σε ίσες ποσότητες . • ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ Για τα ηλιακά εγκαύματα τρίψτε μία πατάτα ωμή και κάνετε κατάπλασμα εκεί όπου πονάτε . Ακόμα , μπορείτε να καταπραΰνετε τον πόνο και τον ερεθισμό του δέρματος αν το αλείψετε με γιαούρτι ή αν κάνετε κομπρέσες με ένα μείγμα από 1/2 νερό και 1/2 ξίδι

  • ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΣ Πολλές φορές τοποθετούμε αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος του φούρνου για να μην λερώνεται ..Το αλουμινόχαρτο όμως είναι σαν να μονώνει την κάτω αντίσταση , κι έτσι στην ουσία είναι σαν να ψήνουμε με τη μία μόνο αντίσταση . Η καθαριότητα που εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί σίγουρα απώλεια ενέργειας , χρόνου και φυσικά χρήματος .

• ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ
Αν τα μπουμπούκια από τα τριαντάφυλλα στο βάζο δεν άνοιξαν , αλλά δείχνουν να μαραίνονται και τα κεφαλάκια τους να γέρνουν , βουτήξτε τις άκρες των μίσχων σε καυτό νερό και αφήστε τις εκεί για 3 - 4 λεπτά . Κόψτε λοξά , αλλά λίγο , την άκρη του κάθε κοτσανιού και τυλίξτε όλες τις άκρες μαζί , σφικτά , με μία εφημερίδα . Βουτήξτε τα κοτσάνια σε παγωμένο νερό και αφήστε τα έτσι για 1-2 ώρες ή μέχρι να δείτε τα κεφαλάκια να σηκώνονται και πάλι περήφανα ...

• ΓΑΡΙΦΑΛΑ - ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ
Μη βάζετε ποτέ στο ίδιο βάζο γαρίφαλα με χρυσάνθεμα , γιατί τα χρυσάνθεμα θα "σκοτώσουν " τα γαρίφαλα ..

• ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Για να διατηρηθούν περισσότερο τα κομμένα λουλούδια στα βάζα σας , προσθέστε στο νερό τους λίγο χυμό λεμονιού .

• ΛΑΜΠΕΡΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Βάλτε σε ένα ποτήρι τζιν .... και μην το πιείτε ... Βουτήξτε μέσα το κόσμημά σας . Αφήστε το να μουλιάσει για μισή ώρα και ξεβγάλετε το καλά με χλιαρό νερό . Σκουπίστε το και θα δείτε ότι έχει γίνει λαμπερό σαν καινούργιο ....

• ΣΙΔΕΡΩΜΑ
Καθαρίζετε τακτικά το σίδερό σας , τρίβοντάς το απαλά με ένα κομμάτι ύφασμα , όσο είναι ακόμα ζεστό . Έτσι θα αποφύγετε τα " ίχνη" που μπορεί να αφήσει πάνω στα φρεσκοπλυμένα σας ρούχα ..

• ΦΥΛΑΞΗ ΛΑΔΙΟΥ
Το καλύτερο δοχείο για να φυλάξουμε το λάδι μας είναι το γυάλινο , σκούρου χρώματος που δεν αφήνει το φως να το επηρεάσει ...

• ΓΑΤΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Για να απομακρύνετε την γάτα σας από τις γλάστρες σας καλύψτε το χώμα με βότσαλα . Αν δεν έχετε αποτέλεσμα τότε ρίξτε στο χώμα και γύρω , γύρω από την γλάστρα κόκκινο πιπέρι


• ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΑΦΕ
Για να καθαρίσετε την καφετιέρα του γαλλικού, γεμίστε τη με νερό, ρίξτε μέσα 1 ή 2 κουταλιές σόδα φαγητού και αφήστε τη να βράσει και να περάσει μέσα στην κανάτα .

ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΑ ΣΚΕΥΗ                                                                                    Για να λάμπουν και να φαίνονται καθαρά τα αλουμινένια σκεύη σας , βράστε τα μέσα σε καυτό νερό μαζί με ροδέλες κρεμμυδιών για 10 - 15 λεπτά .

• ΛΙΠΑΣΜΑ
Ένα θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά του κήπου σας ή της βεράντα σας και ειδικά τις τριανταφυλλιές , είναι το νερό όπου βράσατε σπανάκι ...

• ΣΚΑΨΙΜΟ ΑΠΟ ΓΑΤΑ                                                                                  Έχετε γατούλα και σας σκάβει τον κήπο; Ανοίξτε κάποιες τρύπες και βάλτε μέσα μερικά μπαλάκια ναφθαλίνη .

• ΓΛΙΣΤΡΙΣΜΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ                                             Αγοράσατε καινούργια παπούτσια ; Προσοχή γλιστράνε . Περάστε τις σόλες με μία πατάτα ( κομμένη στα δύο) πριν τα φορέσετε .                                                                                                         
• ΑΣΗΜΙΚΑ                                                                                                     Για να λάμψουν τα ασημικά σας , τρίψτε τα με λίγη σόδα ή με στάχτη από το τζάκι.

• ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ                                                                             Χρησιμοποιήστε τις φλούδες από πατάτες σαν προσάναμμα για να ανάψετε εύκολα και γρήγορα το τζάκι ή τα κάρβουνα .                                                                 

ΛΕΚΕΔΕΣ ΣΤΗ ΠΙΑΤΕΛΑ                                                                                  Οι πιατέλες από διάφανο γυαλί λεκιάζουν και αποκτούν μαυρισμένες κηλίδες στα πλάγια . Αφήστε την πιατέλα μέσα σε χλωρίνη και λίγο αλάτι όλη τη νύχτα . Τρίβοντας την μ' ένα ξυστήρι , οι λεκέδες εξαφανίζονται .

• ΑΚΟΝΙΣΜΑ
1 . Για να ακονίσετε τα μαχαίρια του μπλέντερ βάλτε μέσα του 6-7 παγάκια και λειτουργήστε για 2' τη συσκευή .
2 . Για να ακονίσετε το ψαλίδι σας , κόψτε πολλά μικρά κομμάτια ενός λεπτού ατσάλινου σύρματος ...

• ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ
Εξαφανίστε τις δυσάρεστες μυρωδιές από την κουζίνα βράζοντας σε λίγο νερό καμιά εικοσαριά γαρίφαλα.

 

• ΘΑΜΠΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ                                                                 Για να αποφύγετε το θάμπωμα στους καθρέφτες του λουτρού όταν κάνετε μπάνιο ρίξτε πρώτα στη μπανιέρα 2-3 εκ . κρύο νερό προτού ρίξετε το ζεστό . Έτσι οι υδρατμοί μειώνονται αισθητά!!

• ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ
Λίγες φλούδες πορτοκαλιού πάνω στα κλιματιστικά μηχανήματα θα αρωματίσουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας ευχάριστα και διακριτικά ..

• ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΑ                                                                                     Αλλάξατε θέση στα έπιπλά σας; Πως θα σβήσετε τα σημάδια που έχουν αφήσει τα πόδια του τραπεζιού στη μοκέτα; Αφήνοντας απλώς τον ατμό από το σίδερό σας σε απόσταση 5 εκ . από τα σημάδια και τρίβοντας μετά με δύναμη το σημείο που έχει πατηθεί .

• ΜΠΟΓΙΑ                                                                                                     Όταν έρχεται σε επαφή με το αέρα που μένει κλεισμένος στο κουτί , η μπογιά σχηματίζει μια κρούστα . Για να διατηρείται καιρό ένα κουτί μπογιάς που έχει ήδη ανοιχτεί , τοποθετήστε το ανάποδα .....

• ΜΑΡΑΜΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Ένα μπουκέτο λουλούδια κάπως μαραμένα ξαναβρίσκει τη φρεσκάδα του αν , αφού κόψετε την άκρη των μίσχων , βάλετε τα λουλούδια για λίγα λεπτά σε πολύ ζεστό νερό ....

• ΒΑΖΑ
Για να καθαρίσουν τα κρυστάλλινα βάζα σας , ξεπλύνετέ τα με ξίδι και πασπαλίστε τα με χοντρό αλάτι . Μετά από μερικές ώρες ξεβγάλετε τα με νερό και τρίψτε τους λεκέδες που επιμένουν με μια παλιά οδοντόβουρτσα ..

• ΤΖΑΜΙΑ
Αν τα τζάμια σας έχουν μικρούς λεκέδες και στίγματα , τρίψτε τα με μισό λεμόνι προτού τα περάσετε με το απορρυπαντικό ...

• ΤΖΑΚΙ
Για να ξαναδώσετε λίγη ζωντάνια στη φωτιά του τζακιού σας που σβήνει , πετάξτε με προσοχή μια χούφτα αλάτι χοντρό στις στάχτες και οι φλόγες θα τιναχτούν ....

• ΠΗΛΙΝΕΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Πολλές φορές , οι πήλινες γλάστρες έχουν λευκούς λεκέδες που οφείλονται στην υγρασία . Για να τους σβήσετε , πρέπει να τους τρίψετε με ένα συρματάκι εμποτισμένο με ξίδι και μετά να το ξεβγάλετε ...

• ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ
1 . Αφού έχετε χρησιμοποιήσει τη σχάρα και όσο είναι ακόμα ζεστή, ξύστε τα υπολείμματα φαγητού με μία σιδερόβουρτσα . Έτσι δε θα σκληρύνουν και δε θα μαυρίσουν επάνω της και θα είναι καθαρή την επόμενη φορά που θα τη χρησιμοποιήσετε .
2 . Ένα κόλπο για να καθαρίσετε εύκολα τα καμένα λίπη από ένα τηγάνι ή κατσαρόλα: Παίρνετε 4-5 αναβράζοντα δισκία για τον πονοκέφαλο, γεμίζετε το σκεύος με νερό και αντί να τα πιείτε εσείς, τα ... ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα/τηγάνι . Περιμένετε καμιά ωρίτσα και μετά πλένετε το σκεύος κανονικά (χωρίς να ταλαιπωρηθείτε ιδιαίτερα) .
3 . Ένα διάλυμα από 1 κουταλιά σόδα σε 4 λίτρα ζεστό νερό θα εξαφανίσει τις περισσότερες μυρωδιές από τα πλαστικά σκεύη . Απλά βυθίστε τα στο διάλυμα για λίγη ώρα πριν τα πλύνετε .



 

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΟΥΧΛΑ
Μουλιάστε τα λευκά (βαμβακερά) σε διάλυμα χλωρίνης για 10 λεπτά. Πλύντε λευκά ή χρωματιστά στην υψηλότερη επιτρεπτή θερμοκρασία.

ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Μουλιάστε μέσα σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης (1:1) για μια ώρα. Μετά πλύντε κανονικά.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΛΑΔΙ Ή ΛΙΠΗ
Βρέξτε με λίγη βενζίνη και μετά ρίξτε ταλκ. Βουρτσίστε το και πλύντε κανονικά. Εάν το ύφασμα δεν πλένεται, τότε απλώς βουρτσίστε καλά αφού απορροφηθεί το λάδι από την τάλκ.

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΕΪΚ ΑΠ
Βρέξτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε να δράσει. Πλύντε κανονικά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και υγρό ντεμακιγιάζ μη-λιπαρό.

• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ                                                                                         Αν το ύφασμα είναι λευκό , βουτήξτε το σε κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με αραιωμένο ( σε νερό ) οξυζενέ . Αφήστε το ύφασμα να μουλιάσει για λίγη ώρα σε νερό με χλωρίνη και μετά πλύνετε κανονικά . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό ή ευαίσθητο , καλύψτε το λεκέ με ένα μείγμα που θα φτιάξετε από αλεύρι και νερό ( σε υφή πάστας , σαν την οδοντόπαστα ) . Αφήστε την πάστα να στεγνώσει , βουρτσίστε το σημείο και πλύνετε κανονικά το ύφασμα . Για τα μάλλινα , τρίψτε το λεκέ με ασπιρίνη διαλυμένη σε λίγο νερό και μετά πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του ρούχου .

• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ
Μην τον αφήσετε να στεγνώσει . Πλύνετέ τον αμέσως με χλιαρό νερό και λευκαντικό απορρυπαντικό . Αν το ύφασμα είναι άσπρο , μπορείτε να βρέξετε το λεκέ με οξυζενέ και μετά να το ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό , αφήστε το να μουλιάσει σε κρύο νερό με λίγη αμμωνία . Στα μάλλινα , τρίψτε το λεκέ με κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό και πλύνετε με ειδικό απορρυπαντικό για μάλλινα .

  • ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ
Αν το μελάνι προήλθε από στυλό διαρκείας και το λεκιασμένο ύφασμα είναι βαμβακερό , βάλτε ένα κομματάκι βαμβάκι στην ανάποδη μεριά του λεκέ και τρίψτε τον με ένα άλλο κομμάτι βαμβάκι , βουτηγμένο σε γάλα . Αν μιλάμε για μελάνι πένας και άσπρο ύφασμα , μουλιάστε για λίγο το ρούχο σε χλιαρό νερό με χλωρίνη και μετά ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό , μουλιάστε το για πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και ξεπλύνετέ το με νερό και λεμόνι . Αν το ύφασμα είναι συνθετικό , τρίψτε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα .

• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΟΛΛΑ                                                                           Εξαρτάται από τη σύνθεσή της . Αν είναι διάφανη , τρίψτε το λεκέ με λίγο ασετόν ή με ειδικό διαλυτικό για συνθετικές μπογιές . Αν είναι λευκή και παχύρρευστη , πλύνετε το ύφασμα με κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με ένα μείγμα νερού και αμμωνίας . Ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν είναι με βάση το βινύλιο , τρίψτε το λεκέ με λίγο ξίδι διαλυμένο σε νερό .

• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΙΔΙ                                                                                     Αν ο λεκές είναι μεγάλος , τρίψτε τον μαλακά με άσπρο οινόπνευμα , ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό και πλύνετε κανονικά . Αν δεν ... πειθαρχήσει ή αν το ύφασμα είναι ευαίσθητο , μουλιάστε το σε κρύο και μετά πλύνετέ το με χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό . Ξεπλύνετε με κρύο νερό , στο οποίο θα προσθέσετε λίγο οξυζενέ . Ξεπλύνετε ξανά με κρύο νερό και λίγο ξίδι .

• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΛΑΣΠΗ                                                                                        Η λάσπη είναι ένας από τους ελάχιστους λεκέδες που πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει . Κι αυτό γιατί με το βούρτσισμα θα ξεκολλήσουν πιο εύκολα τα περισσότερα μόριά της . Βουρτσίστε λοιπόν καλά το λεκέ και πλύνετε το ρούχο στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία , που αναγράφεται στην ετικέτα του .

• ΛΕΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ
Ο λεκές από μελάνι στα δερμάτινα φεύγει εύκολα αν τρίψουμε αμέσως το σημείο με ένα πανάκι που έχουμε βουτήξει σε λίγο γάλα .

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΠΑΓΩΤΟ                                                                              Ξεκινήστε με διάλυμα απορρυπαντικού και συνεχίστε με διάλυμα αμμωνίας και ξιδιού . Ξεβγάλετε καλά με νερό και στεγνώστε την περιοχή πολύ καλά ..

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ                                                                       Αφαιρέστε όση ποσότητα μπορείτε με μια σπάτουλα ή με ένα μη κοφτερό μαχαίρι και στην συνέχεια απλώστε κρύο διάλυμα απορρυπαντικού . Συνεχίστε με διάλυμα αμμωνίας και στη συνέχεια ξιδιού αν ο λεκές δεν απομακρυνθεί με το πρώτο βήμα . Τέλος , ξεβγάλετε πολύ καλά με νερό και στεγνώστε ...


• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΠΙΡΑ
Απλώστε διάλυμα απορρυπαντικού και στεγνώστε με απορροφητικό πανί . Αν ο λεκές επιμένει , χρησιμοποιήστε διάλυμα ξιδιού και αφήστε να στεγνώσει μόνο του . Ξεβγάλετε με νερό και στεγνώστε καλά ...

• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΙ                                                                                   Αφήστε το κερί να κρυώσει ή κάντε το εσείς με ένα παγάκι . Βγάλτε όσο κερί μπορείτε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας . Τοποθετήστε ένα λευκό χαρτί επάνω στο λεκέ και περάστε το αρκετές φορές με ζεστό σίδερο μετακινώντας κάθε φορά το χαρτί . Με τον τρόπο αυτό θα απομακρύνετε σιγά , σιγά όλα τα υπολείμματα του κεριού . Πλύνετε το ύφασμα όπως συνήθως ....


• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΓΑΛΑ
Είτε φρέσκοι είτε παλιοί , οι λεκέδες από γάλα θα πρέπει πρώτα να βουτηχτούν σε κρύο νερό πριν πλυθούν με διάλυμα απορρυπαντικού . Τα διαλύματα αμμωνίας και ξιδιού θα ακολουθήσουν αν πρόκειται για λεκέ που <<επιμένει>>, τελειώνοντας το καθένα με ένα καλό ξέβγαλμα και στέγνωμα . .

• ΜΑΥΡΑ ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ ΡΟΥΧΑ                                                                       Αν τα μαύρα βαμβακερά ρούχα σας (μπλούζες, παντελόνια, φούστες) έχουν ατονίσει και το μαύρο χρώμα τους έχει χάσει την "έντασή" του, προσθέστε στον κύκλο 'ξεπλύματος" του πλυντηρίου σας 2 κούπες έτοιμου μαύρου δυνατού καφέ.

• ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ
Αν έχετε πετσέτες με χτυπητούς χρωματισμούς και θέλετε να τις διατηρήσετε όμορφες, προσθέστε στο πρώτο πλύσιμό τους μια κούπα αλάτι στο νερό. Το αλάτι σταθεροποιεί τα χρώματα, που πλέουν, θα παραμείνουν ζωντανά και έντονα επί πολύ περισσότερο χρόνο! 


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 1176
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 11/03/20 )