Σελίδα 2 από 2 Υλικά - 1 κιλό αλεύρι συν λίγο ακόμα (περίπου 100 γρ)
- ½ πακέτο βιτάμ σκληρό ή lurpak
- ½ λίτρο γάλα
- 2 κ.σ ζάχαρη
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1-2 κρόκους για άλειμμα
Επιπλέον υλικά αναλόγως τι θα επιλέξουμε:- Καστανή ζάχαρη και κανέλλα
- Σταφίδες (μουλιασμένες για λίγο σε ελάχιστο κονιάκ)
- Μερέντα
Εκτέλεση | Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και προσθέτουμε σιγά σιγά όλα τα άλλα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα (αν επιλέξουμε να βάλουμε σταφίδες τις ρίχνουμε και αυτές μέσα στο ζυμάρι μας).
| | Αφήνουμε το ζυμάρι για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει(καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο όταν βάζουμε μέσα το δάχτυλο μας και η τρύπα μένει) και ξεκινάμε να τα φτιάχνουμε Στο κέντρο του φουσκωμένου ζυμαριού κάνουμε μια τρύπα με τη μπούνια μας.
| | Κάνουμε το ίδιο και περιμετρικά με 2 -3 ακόμα τρυπες.
| | Ανοίγουμε λίγη,λίγη με πλαστή τη ζύμη μας (την κόβουμε με ενα ψαλίδι)σε αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος μισού πόντου και ισιώνουμε με μαχαίρι τα πλαινά για να έχουμε ένα παραλληλόγραμμο.
| | Το κάθε παραλληλόγραμμο το κόβουμε σε μικρότερα.
| | Πασπαλίζουμε με ζάχαρη καστανή και κανέλλα και τα χωρίζουμε στη μέση σαν 'παντελονάκια' (μπορείτε να τα δείτε στη φωτό).
| | Το κάθε 'ποδαράκι' το στρίβουμε προς τα έξω και το γυρνάμε προς τα πάνω και πίσω απο τις τσέπες του παντελονιού πατώντας τα λίγο και μπλέκοντάς τα μεταξύ τους με τα χέρια μας. Έτσι σχηματίζουμε λουλούδια.
| | Αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε εξωτερικά με ζάχαρη και κανέλλα . Ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα(160-170 βαθμούς) μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
| | Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε και γεμιστά τσουρεκοκρουασανάκια με μερεντα ανοίγοντας τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο και κόβοντας τρίγωνα κομματια.Στη φαρδιά μεριά βάζουμε μια κουταλίτσα όρθια μερέντα και διπλώνουμε χαλαρά από τη φαρδία προς τη στενή μεριά.
| | Σημείωση :Η συνταγή αυτή γίνεται και αλμυρή.Απλά χρησιμοποιούμε βιταμ αλατισμένο και αντικαθιστούμε τη ζάχαρη της ζύμης με 1/2 κ.σ αλατι(ή και λιγοτερο αναλογα το τυρί και το γουστο μας).Αντι να πασπαλίσουμε με ζάχαρη και κανέλλα ρίχνουμε στα.. 'παντελονάκια' τριμμένο κίτρινο τυρί και πολύ ψιλοκομμένο ζαμπόν και διπλώνουμε κανονικά όπως παραπάνω.Γινονται τέλεια!! Καλή επιτυχία
|
Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 9709 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
|