Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Παστέλι Ανδριώτικο (και παραλλαγές) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Παρασκευή, 05/06/09
Υλικά

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 1 φλιτζάνια ζάχαρη
  • λίγο ανθόνερο.
Για τη γέμιση
  • 2 φλιτζάνια καρύδι μέτρια κομμένο,
  • + 1  φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • σουσάμι αρκετό (περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας)
Εκτέλεση

Καβουρδίζω τα καρύδια και το σουσάμι , και προσθέτω και ανακατεύω την φρυγανιά.  Προσθέτω  το μείγμα με την γέμιση  στο πολύ καλοδεμένο σιρόπι , και  το ανακατεύω πολύ καλά.

Επάνω σε ένα μάρμαρο , βάζω ένα κομμάτι ζελατίνα,  αλειμμένη ελαφρά, με ελάχιστο βούτυρο, και απλώνω το  σιρόπι με το μείγμα να στρώσει  ομοιόμορφα , Πριν κρυώσει, το χαράσσω με ένα μαχαίρι, όταν κρυώσει,  το σπάω και το τυλίγω σε κομματάκια με την ζελατίνα  του

Παραλλαγή 1η: Παστέλι Βλάχικο

Δεν βάζουμε καρύδια  και δεν  καίμε το σουσάμι.  Το απλώνουμε σαν μια φαρδιά ταινία, και μόλις κρυώσει ελαφρά και είναι ελαστικό ακόμη το τυλίγουμε ρολό, σε μέγεθος σαν κουτί γάλα.

Παραλλαγή 2η: Παστέλι εβραικό (ισραηλίτικο)

Γίνεται μόνον με σουσάμι πολύ καλά  καβουρδισμένο και με ζαχαρόνερο, ή  και με μέλι.  Τέλος το κόβουν σε ρόμβους (παστέλια).

Παραλλαγή 3η: Παστέλι απο την Καλαμάτα και το Ζευγολατιό

Γίνεται από άσπρο ακαβούρδιστο σουσάμι και το κόβουνε σε παστέλια.  Πολλές φορές το  κάνουνε και με καβουρδισμένο φιστίκι  αράπικο σκέτο ή με μια στρώση σουσαμιού από κάτω.  Λένε ότι είναι το νοστιμότερο.

Παραλλαγή 4η: Παστέλι Λευκάδας

Με σουσάμι και σκέτο μέλι.  Είναι αρωματικό και πάρα πολύ νόστιμο.

Παραλλαγή 5η:Παστέλι Αθηναικό

Καβουρδισμένο σουσάμι και καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέτα άσπρα. Βράζω μέλι θυμαρίσιο με φλούδες μανταρίνι , μέχρι να κάνει φουσκάλες, αποσύρω  τις φλούδες, και ρίχνω το σουσάμι και τα αμύγδαλα. Ανακατεύω και  σε μαρμάρινη επιφάνεια  με λαδόκολλα  λαδωμένη καλά ρίχνω το μείγμα το καυτό και το στρώνω  με λαδωμένη σπάτουλα. Μόλις αρχίσει να κρυώνει με λαδωμένο μαχαίρι το κόβω κομμάτια και  τα  φυλάω, για σερβίρισμα.

Πιο μυρωδάτο παστέλι δεν έχετε ξαναφάει!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 5482
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 21/03/11 )