Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Τοπικές συνταγές arrow Λουκάνικα χωριάτικα: πως να τα φτιάξετε (2 συνταγές)
Λουκάνικα χωριάτικα: πως να τα φτιάξετε (2 συνταγές) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Τετάρτη, 24/06/09

Το πιο διάσημο αλλαντικό του κόσμου!

Εφευρέθηκε από τους Σουμέριους από το 3.000 π.Χ. όμως και οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν  πάρα πολύ καλά την νοστιμιά και ύπαρξή τους, και την γευστική τους απόλαυση!wurst

Ο Όμηρος,  τα αναφέρει ήδη στην Οδύσσεια, μόνον που πρέπει να ήταν κάπως διαφορετικά, και να έμοιαζαν μάλλον με τις <ομαθιές, ή <αιματιές> (από εκεί  βγήκαν και τα λουκάνικα σε αρμαθιές), δηλαδή, γεμιστό έντερο  χοίρου βραστό ή τηγανιτό,, που φτιάχνονταν μέχρι και προ  ολίγων ετών την περίοδο των Χριστουγέννων, σε πολλά   μέρη της ΄Ελλάδας π.χ. Κρήτη, Κέρκυρα , Πελοπόνησσο.

Η λέξη λουκάνικο, προέρχεται από την λέξη στα λατινικά <lucanicum>, και  χρησιμοποιείται ακόμη  στην Ελλάδα από τον 4ο  π.Χ. αιώνα.Το λουκάνικο  μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε σαντουτς, είτε  με την μορφή χοτ ντογκ  είτε τυλιγμένο σε πίτα.Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί και σαν συστατικό σε  μια πίτσα, και να καταναλωθεί σε διάφορα πιάτα σε ομελέτας ή και να ψηθεί στα κάρβουνα.Τέλος μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά  την αγαπημένη μας παγωμένη μπύρα!!!Αλλά και το κρασάκι το χειμώνα!

Είναι δηλαδή  μεζές παντός καιρού!!!

Λουκάνικα χωριάτικα

Ταξίδι στη γεύση, ταξίδι στην παράδοση! Η σειρά χωριάτικων λουκάνικων προσφέρει ένα γευστικό ταξίδι στις νοστιμότερες γωνιές της Ελλάδας. Οι καταπληκτικότερες συνταγές λουκάνικων του τόπου μας, φτιαγμένες με σεβασμό στην παράδοση έρχονται στο πιάτο σας και σας προσφέρουν μια αυθεντική νοστιμιά! Κάθε συνταγή και ένας περίπατος στα σοκάκια ενός χωριού που σε κάποιο τζάκι ψήνουν λουκάνικα! Και όλα αυτά σας προσφέρουν τα μοναδικά χωριάτικα λουκάνικα.

Λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης

Καθημερινή απόλαυση,ανάλαφρη γεύση!
Η σειρά λουκάνικων τύπου Φρανκφούρτης είναι η καθημερινή σας απόλαυση! Εύκολα, γρήγορα και απλά μπορείτε να τα απολαύσετε σε σαλάτες, σάντουιτς, ομελέτες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί η γαστρονομική σας φαντασία. Η ευκολία της προετοιμασίας τους τα καθιστά εκπληκτική επιλογή για ένα γρήγορο σνακ ή ακόμα και ένα ελαφρύ γεύμα ή για ένα παιδικό πάρτυ, σας κάνει να είστε σίγουροι για την απόλαυσή σας.

Ας φτιάξουμε λοιπόν χωριάτικα λουκάνικα...

1η Συνταγή: Πηλειοριτικα Τρικάλων σουτζουκια(με σκόρδο και ότι αλλο θέλουμε)

Υλικά

  • Αρκετά μέτρα έντερο  3-4 κατσικίσιο ή αρνίσιο για να μην είναι πολύ χονδρό το λουκάνικο. Αν θέλω χρησιμοποιώ και χοιρινό  αλλά είναι λίγο χοντρότερο.
  • 2 ½ κιλά  κιμά  κομμένο  λίγο χοντρό  μισό χοιρινό και μισό μοσχαρίσιο, η όπως τον θέλω  ψιλοκομμένο  ή όλον μοσχαρίσιο  ή  όλον χοιρινό.
  • Αλάτι λίγο παρά πάνω από το κανονικό γιατί το αλάτι το ψήνει και διατηρεί το ωμό κρέας.
  • Πιπέρι μαύρο κανονικά , να   είναι μάλλον πικάντικο,
  • Μπαχάρι κοπανισμένο, ρίγανη προαιρετική,
  • Κύμινο,
  • Κόλιανδρο  κοπανισμένο, 
  • 400 γραμμάρια λευκό ψιλοκομμένο πράσο , απαραίτητο .
  • Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού προαιρετικό, είναι θέμα γούστου !!…..
  • 1 χοντρό χωνί  με μεγάλη τρύπα ,  η μια μηχανή  για λουκάνικα με χωνί.
  • Σκόρδο με το μέτρο, ή καθόλου, γιατί το κάνει σουτζούκι δηλαδή πολύ βαρύ. {Πολίτικη γεύση !!}…..

Εκτέλεση

Ζυμώνω σαν μπιφτέκι μόνον με αυτά τα υλικά , και βάζω το έντερο στη μηχανή  το δένω από την μία πλευρά κόμπο, και το γεμίζω  σιγά- σιγά για να μην τρυπήσει  και πάρει αέρα. Το κρεμάω σε θηλιές στον αέρα εκτός ψυγείου, για 3- 5 ημέρες. Δεν βιάζομαι  να το φάμε για να πάρει την γεύση του λουκάνικου να ψηθεί  η αλλιώς να σητευθεί., αλλιώς η γεύση του θα μοιάζει σαν του μπιφτεκιού.

Σε πολλά μέρη αντικαθιστούν το πράσο με κρεμμύδι, και προσθέτουν και πορτοκάλι το ξύσμα του . Άλλοι θέλουν  να έχει κρεμμύδι κι όχι πορτοκάλι. Άλλοι το προτιμούν με  κρεμμύδι  κοκινοπίπερο και λίγο σκόρδο το λεγόμενο σουτζούκι πού είναι νοστιμότατο αλλά πιο βαρύ, για το στομάχι. Το πιο  προσφιλές και συνηθισμένο  είναι το λουκάνικο με πράσο όπως σας  το περιέγραψα  στην αρχή.

Αν  έχουμε  ένα χώρο, και μερικά αρωματικά φρύγανα και χόρτα , να το  καπνίσουμε, και να το στεγνώσουμε,  πάντοτε μακριά από κατοικημένη περιοχή ,  σε ασφαλές μέρος, πού να μην προκληθεί πυρκαγιά ,   τότε θα έχουμε το πιο νόστιμο καπνιστό λουκάνικο!!!…….

2η Συνταγή: Λουκάνικα χοιρινά με πράσσο και πορτοκάλι απο την Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

Υλικά

  • Κιμά χοιρινό 6 κιλά ψαχνό και  2 ½ πάχος
  • 3 φλούδες πορτοκαλιού  αλεσμένες και 2 φλούδα λεμονιού αλεσμένη επίσης.
  • 1 κιλό πράσο ψιλοκομμένο,
  • 500  μ.λ. ζεστό μαύρο κρασι
  • 5 κουταλιές της σούπας ρίγανη
  • 5 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • πιπέρι όσο  επιθυμούμε
  • 1 κουταλιά μπαχάρι τριμμένο
  • κοκκινοπίπερο καυτερό ή γλυκό όσο επιθυμούμε
  • και χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Όπως η επάνω  συνταγή.  Τα στεγνώνω  7 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου 17-25ο Κ. στον αέρα. Βάζουμε ένα  πάσαλο επάνω σε 2 καρέκλες και τα κρεμάμε στον αέρα.. Ψήσιμο, είναι το καλλίτερο επάνω στα κάρβουνα  και ας μαυρίσουν, με λίγο λεμόνι, και σερβίρονται μαζί με σπιτικές χυλοπίτες ή τραχανά και κόκκινο μπρούσκο κρασί χωριάτικο.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 66531
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 25/06/09 )