Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Μεγάλοι μάγειροι arrow Βαγγέλης Δρίσκας
AddThis Social Bookmark Button
Ευρετήριο άρθρου
Βαγγέλης Δρίσκας
Βραβεύσεις - Διακρίσεις
Για τα μέλη του GreekMasa
Εκδόσεις

Βαγγέλης Δρίσκας

Βαγγέλης Δρίσκας

 

Για τα μέλη του GreekMasa

  Ο κ. Βαγγέλης Δρίσκας, αφιερώνει στα μέλη του GreekMasa τέσσερις συνταγές : Μπαρμπούνια με κολοκυθάκια και βασιλικό  και Σουπιές με χούμους καρότου, και από το βραβευμένο του βιβλίο "Κινέζικη Κουζίνα" (1ο Παγκόσμιο Βραβείο στην κατηγορία "Καλύτερο Βίβλίο Κινέζικης Κουζίνας στον Κόσμο" στα βραβεία Gourmand World Cookbook Awards 2009) Κοτόπουλο με μέλι και μανιτάρια και Νουντλς με χοιρινό και λαχανικά
Μπαρμπούνια με κολοκυθάκια και βασιλικό
Μπαρμπούνια με κολοκυθάκια και βασιλικό
Μπαρμπούνια με κολοκυθάκια και βασιλικό

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 6 μπαρμπούνια
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 ντομάτες
  • 2 κουταλιές της σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού ή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερός βασιλικός
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πουρές ελιάς
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρέσκα αρωματικά για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  •  Φιλετάρετε τα μπαρμπούνια (ή ζητάτε από τον ιχθυοπώλη να το κάνει για σας).
  • Κόβετε τα κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση, τις πιέζετε για να βγάλουν τα υγρά και τα σποράκια τους και τις ψιλοκόβετε.
  • Ζεσταίνετε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κολοκυθάκια σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον πουρέ ελιάς, τον βασιλικό και λίγο αλάτι. Αφήνετε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά και κατεβάζετε τα λαχανικά από το μάτι της κουζίνας.
  • Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τα φιλετάκια των μπαρμπουνιών για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα αλατίζετε και τα σερβίρετε με τα σοταρισμένα λαχανικά. Γαρνίρετε κάθε πιάτο με ένα μπουκετάκι από φρέσκα μυρωδικά.
Σουπιές με χούμους καρότου
Σουπιές με χούμους καρότο
Σουπιές με χούμους καρότο

Υλικά (για 6 άτομα)

  •  500 γραμ. καθαρισμένες σουπιές
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • για το χούμους καρότου:
  • 4 μεγάλα καρότα
  • 3 κουτ. σούπας ταχίνι
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος ή 1 κουτ. γλυκού ξερός
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • αραβικές πίτες για το σερβίρισμα

 Εκτέλεση

  •  Κόβετε τις σουπιές σε λεπτές λωρίδες και τις αλατίζετε. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τις σουπιές σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Για το χούμους με καρότο: Καθαρίζετε και κόβετε τα καρότα σε μικρότερα κομμάτια. Τα βράζετε σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, τα στραγγίζετε και τα ξαναβάζετε για 1 – 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά χωρίς να βάλετε νερό στη κατσαρόλα για να στεγνώσουν.
  • Τα βάζετε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζετε και τα πολτοποιείτε.
  • Κόβετε τις αραβικές πίτες σε μικρότερα κομμάτια και τις ψήνετε στον φούρνο στους 200ο C για 5 λεπτά περίπου.
  • Βάζετε το χούμους επάνω στις ψημμένες πίτες και σερβίρετε με τις σουπιές.


Γεύση από Κίνα

Ενάμισυ χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, βρέθηκα στη Κίνα, έχοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσω από πρώτο χέρι την αυθεντική κινέζικη κουζίνα. Η αλήθεια είναι πως η κινέζικη κουζίνα που δοκιμάζουμε στην Ελλάδα αλλά και σχεδόν σε όλο τον κόσμο είναι η Καντονέζικη, ένα κομμάτι από ένα σύνολο τοπικών κουζινών από τις 4 γωνιές της Κίνας. Στο Πεκίνο, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει όλες τις διαφορετικές κουζίνες επιλέγοντας από τα 60.000 εστιατόρια της πόλης. Δεν είναι όλα τα πιάτα εύκολα για τα δυτικά γούστα, όμως θα βρει κανείς σε αρκετά πολλές ομοιότητες με τις δυτικές κουζίνες ακόμη και με την ελληνική. Για παράδειγμα στριφτές πίτες με φρέσκα κρεμμυδάκια, πίτες με φύλλο, μοσχαράκι με αρακά, τηγανητό γαριδάκι (όπως το συμιακό) και άλλα πολλά.
Στο βιβλίο «Κινέζικη Κουζίνα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάζω τα διαφορετικά είδη και τα υλικά της, τους τρόπους μαγειρέματος αλλά και πολλά πιάτα από όλη την επικράτεια με ένα τρόπο πιο απλό και πιο οικείο για τα γούστα μας. Είναι μία κουζίνα πικάντικη, αρωματική και πάνω απ’ όλα εύκολη και γρήγορη. Μη διστάσετε να την δοκιμάσετε, τα υλικά πια μπορούμε να τα βρούμε και εδώ στην Ελλάδα, σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα ή σε μεγάλα σουπερμάρκετ.

Κοτόπουλο με μέλι και μανιτάρια
Κοτόπουλο με μέλι και μανιτάρια
Κοτόπουλο με μέλι και μανιτάρια

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  • 2 κουτ. της σούπας σησαμέλαιο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
  • 25γραμ. αποξηραμένα μανιτάρια black fungus
  • 2 κουτ. της σούπας μέλι
  • 2 κουτ. της σούπας σόγια σος
  • 1 κουτ. της σούπας ρυζόξιδο
  • 3-4 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιαντρος ή μαϊντανός
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  • Μουσκεύετε τα μανιτάρια σε βραστό νερό και τα αφήνετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ενυδατωθούν και να φουσκώσουν. Τα στραγγίζετε και τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.
  • Κόβετε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε μικρά λεπτά κομμάτια. Καθαρίζετε το κρεμμύδι, το κόβετε στην μέση και κάθε μισό σε λεπτές φέτες.
  • Ζεσταίνετε σε ένα σκεύος το σησαμέλαιο και όταν κάψει ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά και όταν μαραθούν, ρίχνετε το κοτόπουλο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο. Προσθέτετε τα μανιτάρια, το μέλι, τη σόγια σος, το ρυζόξιδο, τον κόλιαντρο ή τον μαϊντανό και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε για λίγα λεπτά επάνω από δυνατή φωτιά και σερβίρετε.
Το σησαμέλαιο και τα μανιτάρια black fungus θα τα βρείτε στα καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα. Τα μανιτάρια αυτά είναι τραγανά (η υφή τους θυμίζει χόνδρο). Μπορείτε να τα ανατικαταστήσετε με φρέσκα στρογγυλά μανιτάρια που θα τα προσθέσετε λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος για να παραμείνουν τραγανά.
Νουντλς με χοιρινό και λαχανικά
Νουντλς με χοιρινό και λαχανικά
Νουντλς με χοιρινό και λαχανικά

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500 γραμ. νουντλς
  • 300 γραμ. χοιρινός κιμάς
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 2 κλωναράκια σέλερι
  • 2 καρότα
  • 2 κουτ. της σούπας πάστα φασολιών
  • 4 κουτ. της σούπας σόγια σος
  • 1 κουτ. της σούπας ρυζόξιδο
  • 4 κουτ. της σούπας σησαμέλαιο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζετε και κόβετε σε πολύ λεπτές λωρίδες τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, το σέλερι και την πιπεριά. Καθαρίζετε και τρίβετε το σκόρδο.
  • Ζεσταίνετε στο γουόκ ή σε βαθύ τηγάνι 2 κουταλιές από το σησαμέλαιο και σοτάρετε τον κιμά, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει. Τον αφήνετε σε δυνατή φωτιά μέχρι ν’ αρχίσει να σκουραίνει και στη συνέχεια ρίχνετε τη σόγια σος, το ρυζόξιδο και την πάστα φασολιών. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αδειάζετε τον κιμά σε ένα μπολ. Σκουπίζετε το σκεύος και το βάζετε στο μάτι της κουζίνας με το υπόλοιπο σησαμέλαιο και το σκόρδο.
  • Όταν κάψει το λάδι, ρίχνετε τα λαχανικά και τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε.
  • Ετοιμάζετε τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία, τα ανακατεύετε με το μείγμα κιμά και λαχανικών και σερβίρετε.
Η πάστα φασολιών είναι μία γλυκιά, πικάντικη ή αλμυρή πάστα από φασόλια που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κινέζικη κουζίνα για να τονίσει την γεύση των πιάτων. Θα την βρείτε στα ασιατικά τρόφιμα και σε μεγάλα σουπερμάρκετ. Τα νουντλς ανάλογα με το είδος τους, χρειάζονται λίγα λεπτά βράσιμο ή βούτηγμα σε βραστό νερό.

Φωτογραφίες : Ανδρέας Ευσταθίου