Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Μελιτζανόπιτα Νο.04 (με κιμά και τυρένιο φύλλο)
Μελιτζανόπιτα Νο.04 (με κιμά και τυρένιο φύλλο) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Πέμπτη, 02/07/09
mel_400_01

Η συνταγή ειναι της Α.Μπαρμπαρίγου. Έιναι απο τις λίγες φορές που δοκίμασα να ανοίξω φύλλο. Την εφτιαξα λοιπόν με μικροαλλαγές και έγινε πολυ καλή!

Υλικά
  • 6 μελιτζανες τσακωνικες κομμενες σε καρεδακια
  • 2 ξερα κρεμμυδια ψιλοκομμενα
  • 2 ντοματες ψιλοκομμενες
  • 1/3 φλιτζανι χυμος ντοματας
  • ½ ποτηράκι κρασιου κρασι
  • 1 σκελιδα σκορδο ψιλοκομμενη
  • 250γρ κιμα μοσχαρισιο
  • ½ ματσακι μαιντανο ψιλοκομμένο
  • 250γρ φετα βαρελισια σε τριμματα
  • ½ φλιτζανι του τσαγιου ελαιολαδο
  • 1 φλιτζανι του τσαγιου τραχανα γλυκο ή πλιγουρι ή ρυζι
  • 2 αβγα χτυπημενα
  • αλατι,φρεσκοτριμμενο πιπερι 

Για την ζύμη

  • 700γρ αλευρι που φουσκωνει μονο του
  • 200γρ μαργαρινη σε θερμοκρασια δωματιου
  • ½ φλιτζανι του τσαγιου κεφαλοτυρι ψιλοτριμμενο ή παρμεζανα
  • νερο οσο σηκωσει περιπου 1 ½ ποτηρι
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα το φύλλο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ, ρίχνουμε την μαργαρίνη και ψιχουλιαζουμε με τα δάχτυλα μέχρι να βραχεί καλά το αλεύρι και γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Τότε προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε καλά και λίγο, λίγο ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάρει στα χεριά, αλλά να είναι εύπλαστη. Την αφήνουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε λαμαρίνα. Τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με 3 – 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και τις p7010185_400ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 10΄ να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Στο μεταξύ σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά, 7΄– 8΄, από όλες τις πλευρές να αλλάξει χρώμα και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μέχρι να μαραθούν, 4΄- 5΄. Τέλος ρίχνουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερωνουμε και σιγοβράζουμε για 10΄. Στο μεταξύ έχουν γίνει οι μελιτζάνες και τις βάζουμε στο μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τον τραχανά ή το πληγουρι και ανακατεύουμε να πιει τα υγρά της γέμισης. Τέλος, προσθέτουμε την φέτα και τα χτυπημένα αβγά. Λαδώνουμε ταψί nο 36 χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο και το απλώνουμε σε ταψί φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά του. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα. Περνάμε τον πλαστή πατώντας τα δυο φύλλα να ενωθούν στο χείλος και να κοπεί αυτό που εξέχει. Στρίβουμε λίγο προς τα μέσα σε λεπτό κόθρο να κλείσει η πίτα. Χαράζουμε σε κομμάτια. Τρυπάμε κάθε κομμάτι σε 2 -3 σημεία με το μαχαίρι ή πηρουνι γιατί το φύλλο φουσκώνει.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 1 ώρα και κάτι μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Σημείωση:Εγω ολη τη διαδικασια του φυλλου την εκανα στο μίξερ και εγινε παρα πολύ ευκολα και πολύ απαλο.Το ετοιμασα από το βραδυ και το φυλαξα στο ψυγειο τυλιγμενο σε πλαστικη μεμβρανη.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (17) | Εμφανίσεις: 11148
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (12)
1. 02-07-2009 17:31
 
Δεν θα σταθώ στη γέμιση γιατί φαίνεται υπέροχη! :upset Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν το φύλλο είναι τριφτό ή θυμίζει σφολιάτα?
 
Mary
2. 02-07-2009 17:43
 
οχι θυμιζει κουρου στο πιο τριφτο και απο γευση σαν μπατον σαλε..απαιχτο!θα το καθιερωσω και σε τυροπιτα.
 
margarita79
3. 02-07-2009 19:44
 
Olo nostimies eisai Margarita tha to dokimaso molis epistrepso giati aresei poli i melitzana ston antra mou kai tha einai oi melitzanes paragogis mas.
 
iwanna
4. 02-07-2009 20:32
 
Πολύ ωραία ζύμη και φαντάζομαι ότι θα ταιριάζει και σε άλλες πιτούλες. Μπράβο!
 
vago
5. 03-07-2009 09:42
 
Τρελαίνομαι για μελιτζάνα και το φύλλο φαίνεται καταπληκτικό....το άνοιγμά του μου χαλάει λίγο την καλή μου διάθεση να δοκιμάσω την πιτούλα :sigh  
Θα μπει στα υπ' όψιν για κάποια δτιγμή που θα έχω κέφια :zzz
 
Flora
6. 03-07-2009 10:32
 
Πολύ ωραία η πίτα σου Μαργαρίτα, την έκανα και εγώ από την Αργυρώ με λίγες περισσότερες αλλαγές στην γέμιση. Το φύλλο όμως το κράτησα όπως ήταν και είναι πράγματι καταπληκτικό !!!  
Φλώρα μην φοβηθείς το άνοιγμα ούτε εγώ είμαι εξπέρ αλλά ανοίγει εύκολα, εγώ έκανα τρία φύλλα και μοίρασα την γέμιση .
 
xrysa
7. 03-07-2009 10:43
 
πραγματικα χρυσα ανοιγει πολυ ευκολα. 
Δε με δυσκολεψε καθολου και εχω ελαχιστη εμπειρια στο ανοιγμα φυλου.
 
margarita79
8. 03-07-2009 14:08
 
Καταπληκτική πίτα Μαργαρίτα, μπράβο!!! ;)
 
atalanth
9. 03-07-2009 17:16
 
Φοβερή η πίτα σου Μαργαρίτα! Και η μελιτζάνα και το τυρένιο φύλλο πρέπει να δένουν απίθανα μεταξύ τους.
 
ArXoS
10. 05-07-2009 10:55
 
Θα πρέπει να είναι πολύ ωραία αυτή η πίτα. Μην ξεχνάμε πόσο ταιριάζει η μελιτζάνα με τον κιμά και με το τυρί. Εγώ μέχρι τώρα, Μαργαρίτα, την έκανα μόνο με τραχανά και μελιτζάνα. Αλλά από ό,τι βλέπω πάντα υπάρχει περιθώριο και για κάποιο νέο υλικό. ;) ;) ;)
 
despoinaki
11. 22-07-2009 12:26
 
πολυ ενδιαφέρουσα συνταγη. 
να ρωτησω κατι, δεν θελω ναβαλω τραχανα ή πλιγουρι ή ρυζι, τι μπορω να κάνω? 
να το μαγειρεψω λιγο παραπάνω στο τηγανι? 
ευχαριστω :)
 
inky
12. 22-07-2009 13:46
 
εγω εβαλα τριμμενη φρυγανια και λιγο τριμμενο τυρι επιπλεον.Απλα φροντισε να στεγνωσεις καλα τον κιμα να φυγουν δλδ τα πολλα υγρα.
 
margarita79

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 02/07/09 )