Η συνταγή ειναι της Α.Μπαρμπαρίγου. Έιναι απο τις λίγες φορές που δοκίμασα να ανοίξω φύλλο. Την εφτιαξα λοιπόν με μικροαλλαγές και έγινε πολυ καλή! Υλικά
- 6 μελιτζανες τσακωνικες κομμενες σε καρεδακια
- 2 ξερα κρεμμυδια ψιλοκομμενα
- 2 ντοματες ψιλοκομμενες
- 1/3 φλιτζανι χυμος ντοματας
- ½ ποτηράκι κρασιου κρασι
- 1 σκελιδα σκορδο ψιλοκομμενη
- 250γρ κιμα μοσχαρισιο
- ½ ματσακι μαιντανο ψιλοκομμένο
- 250γρ φετα βαρελισια σε τριμματα
- ½ φλιτζανι του τσαγιου ελαιολαδο
- 1 φλιτζανι του τσαγιου τραχανα γλυκο ή πλιγουρι ή ρυζι
- 2 αβγα χτυπημενα
- αλατι,φρεσκοτριμμενο πιπερι
Για την ζύμη
- 700γρ αλευρι που φουσκωνει μονο του
- 200γρ μαργαρινη σε θερμοκρασια δωματιου
- ½ φλιτζανι του τσαγιου κεφαλοτυρι ψιλοτριμμενο ή παρμεζανα
- νερο οσο σηκωσει περιπου 1 ½ ποτηρι
Εκτέλεση Ετοιμάζουμε πρώτα το φύλλο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ, ρίχνουμε την μαργαρίνη και ψιχουλιαζουμε με τα δάχτυλα μέχρι να βραχεί καλά το αλεύρι και γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Τότε προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε καλά και λίγο, λίγο ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάρει στα χεριά, αλλά να είναι εύπλαστη. Την αφήνουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε λαμαρίνα. Τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με 3 – 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 10΄ να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Στο μεταξύ σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά, 7΄– 8΄, από όλες τις πλευρές να αλλάξει χρώμα και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μέχρι να μαραθούν, 4΄- 5΄. Τέλος ρίχνουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερωνουμε και σιγοβράζουμε για 10΄. Στο μεταξύ έχουν γίνει οι μελιτζάνες και τις βάζουμε στο μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τον τραχανά ή το πληγουρι και ανακατεύουμε να πιει τα υγρά της γέμισης. Τέλος, προσθέτουμε την φέτα και τα χτυπημένα αβγά. Λαδώνουμε ταψί nο 36 χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο και το απλώνουμε σε ταψί φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά του. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα. Περνάμε τον πλαστή πατώντας τα δυο φύλλα να ενωθούν στο χείλος και να κοπεί αυτό που εξέχει. Στρίβουμε λίγο προς τα μέσα σε λεπτό κόθρο να κλείσει η πίτα. Χαράζουμε σε κομμάτια. Τρυπάμε κάθε κομμάτι σε 2 -3 σημεία με το μαχαίρι ή πηρουνι γιατί το φύλλο φουσκώνει. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 1 ώρα και κάτι μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Σημείωση:Εγω ολη τη διαδικασια του φυλλου την εκανα στο μίξερ και εγινε παρα πολύ ευκολα και πολύ απαλο.Το ετοιμασα από το βραδυ και το φυλαξα στο ψυγειο τυλιγμενο σε πλαστικη μεμβρανη. Προσθήκη ως Αγαπημένο (17) | Εμφανίσεις: 11148 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |