Ένα πολύ εύκολο γλυκό ψυγείου, ιδανικό για μετά από τραπέζι, επειδή είναι πικρό και πολύ νόστιμο Υλικά - 1 πακέτο μπισκότα σαβουαγιαρ
- 1 ποτήρι γάλα με 3 κουταλιές κονιάκ
- 2 φακελάκια κρέμα γιωτης (βανίλια)
- ½ κιλό σαντιγί
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- μισό ποτήρι νερό με 2 κουταλιές λεμόνι
για την πραλίνα: - 1 ποτήρι ζάχαρη
- μισό ποτήρι νερό με 2 κουταλιές λεμόνι
- 1 ποτήρι καβουρδισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση - Σε ένα πυρεξ μεγάλο(20χ30) στρώνω τα μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα με το κονιάκ .
- Φτιάχνω τις κρεμες γιωτης όπως λένε οι οδηγίες αναιρώντας όμως ένα ποτήρι γάλα (χρησιμοποιώ μεγάλη κατσαρόλα για να μην καώ όταν θα προσθέσω την καραμέλα) .
- Ταυτοχρόνως ετοιμάζω την καραμέλα βάζοντας σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και μόλις βράσει το λεμόνι. Αφήνω την καραμέλα να μαυρίσει (δηλαδή το χρώμα της να είναι πάρα πολύ σκούρο ) και αφού η κρέμα έχει πήξει με πολύ μεγάλη προσοχή ρίχνω την πικρή καραμέλα σε αυτήν.
- Προσθέτω την κρέμα πάνω από τα σαβουαγιαρ σιγά σιγά, και αφού κρυωσει το βάζω στο ψυγείο.
Συνεχίζω φτιάχνοντας την πραλίνα.
- Φτιάχνω πάλι καραμέλα αυτή τη φορά όμως να έχει ένα ωραίο ξανθό χρώμα.
- Έχω έτοιμο ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και απλώνω πάνω του με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας, ελάχιστο καλαμποκελαιο. Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη προσθέτω τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και απλώνω το μίγμα στο αλουμινόχαρτο.
- Το αφήνω σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) να κρυωσει.
Την ώρα που θέλω να σερβίρω το γλυκό στρώνω πάνω από την κρέμα την σαντιγί και στο τέλος σπάζω σε χοντρά κομμάτια την πραλίνα και την απλώνω . Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 5805 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |