Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Τάρτα με καραμελωμένα ροδάκινα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει υποβληθεί από Flora   
Σάββατο, 12/09/09
peach_tarte_400
Υλικά (για ταρτιέρα 28-30εκ.)

Για τη ζύμη:

  • 250γρ. φρέσκο βούτυρο, παγωμένο
  • 3 κούπες αλεύρι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 1 αυγό, 1 κρόκο
  • 1-2 κ.σ. γάλα

Για την κρέμα:

  • 350 γρ. φρέσκο γάλα
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 3 κρόκοι αβγών
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κλωναράκι βανίλια

Για τα ροδάκινα:

  • 4 μεγάλα γινωμένα (όχι όμως πολύ μαλακά) ροδάκινα κομμένα σε μισοφέγγαρα 1 εκατοστού.
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 4 κ.σ. μάυρη ζάχαρη
  • 1 ποτηράκι λικέρ ροδάκινου ή snaps ή grand marnier ή οποιοδήποτε άλλο γλυκό ποτό.
Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:

peach_tarte_1_400

Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι και το βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια, μαζί με τα αυγά, το αλάτι & τη ζάχαρη. “Τρίβουμε” όλα τα υλικά μαζί ώστε να αναμειχθούν και να έχουμε ένα μείγμα ψιχουλιαστό. Τότε προσθέτουμε το γάλα ώστε να ενωθούν όλα μαζί σε μια μπάλα1.

Στρώνουμε χαρτί ψησίματος στην ταρτιέρα και ανοίγουμε τη ζύμη πάνω του ανασηκώνοντας τα πλαινά τοιχώματα. Τρυπάμε με πιρούνι και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον πριν το ψήσουμε, ώστε να παγώσει καλά και να ενεργοποιηθεί η γλουτένη του μείγματος για να έχουμε μια τραγανή βάση τάρτας.

Μετά το πέρας του μισαώρου (που στο διάστημά του μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει την κρέμα) ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα. Στρώνουμε ακόμη ένα χαρτί ψησίματος πάνω από την τάρτα και γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια2 ώστε να ψήθεί χωρίς να φουσκώσει. Φουρνίζουμε για 30’ περίπου μέχρι να δούμε τα ανασηκωμένα, πλαινά τοιχώματα να παίρνουν χρώμα, αφαιρούμε το 2ο χαρτί με το ρύζι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 12’-15’. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα3:

peach_tarte_2_400

Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το λωβό βανίλιας κομμένο στη μέση να βράσουν, σε χαμηλή φωτιά για μη μας κολλήσει.

Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε με σύρμα τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα αβγά.

Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

 Αδειάζουμε σε καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

Αφού κρυώσει, αφαιρούμε τη βανίλια και τη χτυπάμε με σύρμα ώστε να μαλακώσει και να μπορούμε να τη δουλέψουμε. Απλώνουμε πάνω από την κρύα τάρτα και βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει πάλι.

Για τα ροδάκινα4:

peach_tarte_3_400

Σε αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες ρίχνουμε τα κομμένα ροδάκινα. Τα αφήνουμε για 5’-7’ λεπτά γυρίζοντάς τα προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα ώστε να καραμελώσουν από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το ποτό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν και να δέσει η σαλτσούλα που θα έχει δημιουργηθεί.

Αφήνουμε στη άκρη να κρυώσουν καλά. Και εναποθέτουμε πάνω από την κρέμα της τάρτας μας. Με τη σάλτσα τους γεμίζουμε τα κενά και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

peach_tarte_4_400σημ1  Σε αυτό το σημείο μπορούμε να τυλίξουμε με μεμβράνη τη ζύμη και να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μας για 1 εβδομάδα μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

σημ2 Προτιμήστε ρύζι γιατί τα φασόλια «μυρίζουν» κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το ρύζι αυτό μπορείτε να το αποθηκεύσετε αφού κρυώσει καλά σε γυάλινο δοχείο και να το χρησιμοποιείτε μόνο γι αυτή τη δουλειά για χρόνια.

σημ3 Με αυτή την κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορούμε να γεμίσουμε σου, εκλέρ, να κάνουμε τούρτα, παστάκια ή να ετοιμάσουμε μιλφέιγ.

σημ4 Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε μήλα, αχλάδια ή κυδώνια.

Καλή επιτυχία!

 


Προσθήκη ως Αγαπημένο (12) | Εμφανίσεις: 9286
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 14-09-2009 10:10
 
Απίθανη συνταγή! Μπαίνει κατευθείαν στα αγαπημένα. Σε μια τεμπέλικη εκδοχή της συνταγής θα μπορούσαμε να βάλουμε έτοιμη κρέμα custard?
 
stamkoz
2. 14-09-2009 10:49
 
:upset παρα πολυ ωραια!αυτο το ροδακινο απο πανω θα ειναι μουρλια!!
 
margarita79
3. 14-09-2009 11:31
 
Τι είδα πάλι πρωί πρωί :eek . Φαντάζομαι τα ροδάκινα στο τηγανι θα μοσχοβολάνε!
 
vago
4. 14-09-2009 13:35
 
Αχ βρε Φλο και πως θέλω ένα κομμάτι τώρα.. με ροδάκινα έ ??? με πέθανες !
 
sgr
5. 14-09-2009 17:51
 
@stamkoz: ότι γέμιση θες μπορείς να βάλεις. Ακόμη και αυτή που βάζουμε στο γρήγορο μιλφέιγ, που χτυπάς μόνο με γάλα. Απλά θεωρώ τη γεύση και το άρωμα της φυσικής βανίλιας αξεπέραστη. 
Τα ροδάκινα είναι όντως όλα τα λεφτά :zzz  
Μπορείτε και να τα βάλετε φρέσκα και να τα αλείψετε με λίγη αραιωμένη μαρμελάδα για να γυαλίσουν ;)
 
Flora
6. 14-09-2009 21:40
 
Μοσχομύρισε το masa έχω να πω. 
Πολύ ωραία η συνταγή σου Φλώρα και φυσικά μετακομίζει στα αγαπημένα ;)
 
Faye
7. 14-09-2009 23:22
 
Merci :zzz  
Φτιάξτε τη, να μου πείτε εντυπώσεις 8) 8)
 
Flora
8. 15-09-2009 11:01
 
Απίθανο! Κι έψαχνα τέτοια συνταγή!
 
Marinaki

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 14/07/11 )