Σελίδα 2 από 2 Μια πάρα πολύ ωραία εύκολη και πολύ επιτυχημένη συνταγή του κ. Παρλιάρου που μας είχε δώσει μέσα από την εκπομπή του «Γλυκές αλχημείες» και τον ευχαριστώ πολύ που την μοιράστηκε μαζί μας. Το μόνο που έχω αλλάξει είναι το πρόβειο βούτυρο που το αντικατέστησα με αγελαδινό. Δεν πείραξα τίποτε απο τη συνταγή και δεν χρειάζεται άλλωστε. Αυτή τη συνταγή και τις φωτογραφίες (φάτε μάτια ψάρια) τα αφιερώνω στην κουμπάρα μου και στον κουμπάρο μου γιατί όταν ζούσαμε στην ίδια πόλη τους έδινα πάντα έτοιμα απο το ζαχαροπλαστείο(όταν μας έφερνε την λαμπάδα το Πάσχα) μιας και σταμάτησα να τα φτιάχνω μετά απο 2-3 αποτυχημένες προσπάθειες. Υλικά : - 35 γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
- 35 γρ. βούτυρο αγελάδoς
- 100 γρ. φρέσκο γάλα
- 160 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 αυγά
- 5 γρ. μαχλέπι
- 5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο (το αντικαθιστώ κακουλε τριμμένο)
- 100 γρ. νερό χλιαρό 40 γρ. φρέσκια μαγιά της μπύρας
- 650 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 αυγό για επικάλυψη
- αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση :
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50οC.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα βούτυρα.
- Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.
- Φτιάχνουμε μια μπάλα, χαράζουμε σε σταυρό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον εώς 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
- Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας.
- Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου.
- Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα.
- Ανακατεύουμε το αυγό μ’ ελάχιστο (εγώ βάζω γάλα)νερό και μ’ ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
- Υ.Γ ή να ψήσετε όλα τα τσουρέκια σας μαζί στους 165-170 βαθμούς με αέρα για 25-30 λεπτά
- Η συνταγή αυτή βγάζει 3 τσουρέκια.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (38) | Εμφανίσεις: 30054 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
|