Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Χοιρινό καπνιστό (σύγκλινο Μάνης) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από voula   
Παρασκευή, 02/10/09
dsci1006_400

Ο καλύτερος μεζές για να συνοδέψετε το κρασάκι σας  τα κρύα βράδια του χειμώνα παρέα με καλούς φίλους!

Χοιρινό καπνιστό (Σίγλινο Μάνης)
  • 2 κιλά καπνιστό χοιρινό
  • ½ κιλού κρασί κόκκινο
  • 13/4 κούπας λάδι
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε κόκκους
  • 1 κουταλάκι κοφτό γαρίφαλα ολόκληρα
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • Δάφνη, δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπη
  • 4 κούπες από 2 μεγάλα πορτοκάλια (κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση τα στύβουμε , πίνουμε το χυμό και κρατάμε τις καλά πλυμένες κούπες
Παρασκευή
  • Κόβουμε το κρέας που έχουμε αγοράσει και είναι καπνισμένο στα σημεία που είναι χαραγμένο
  • Το πλένουμε πολύ καλά με ζεστό και άφθονο νερό
  • Σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος βάζουμε το κρασί, το λάδι και νερό τόσο ώστε να σκεπάζει το κρέας. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και από τ΄ αρωματικά βότανα όσα μας αρέσουν ή έχουμε στο σπίτι. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά  και σταματάμε να βράζουμε όταν το κρέας κρατάει λίγο (δεν έχει μαλακώσει τελείως). Λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά, περίπου 10 λεπτά προσθέτουμε και τις κούπες πορτοκαλιού.
  • Μόλις κρυώσει το βάζετε σε γυάλινο σκεύος και το σκεπάζετε με λάδι. Με τον τρόπο αυτό έχετε 2 με 3 μήνες το  "σίγλινο Μάνης".
Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο χωρίς να το βάλετε σε λάδι σε τάπερ για 1 εβδομάδα (εγώ έτσι το κάνω).

Παρατηρήσεις

  • Η διαδικασία του παστώματος και καπνίσματος είναι μεγάλη και χρονοβόρα και φυσικά αδύνατο να γίνει σε πόλη και γι΄αυτό και δεν τη βάζω. Αν βρεθείτε σε κάποιο μέρος που πουλάει έτοιμο καπνισμένο κρέας αγοράστε το.
  • Προσοχή τα πορτοκάλια να μην είναι κερωμένα
  • Αν το κρέας παρόλα τα υγρά που βάλατε θέλει και άλλο βράσιμο προσθέστε λίγο–λίγο νερό έως ότου έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το χοιρινό μας.
  • Αν έχετε και καπνιστά λουκάνικα, κόψτε τα σε κομμάτια και βάλτε τα στο κρέας να βράσουν 20 λεπτά αργότερα(γίνονται εξίσου νόστιμα)
  • Συνοδεύστε τα όσπρια, τα λαδερά και κάντε καγιανά μ΄ αυγά, στραπατσάδα ή φάτε το όπως  είναι τη φωτογραφία.
  • Αν  έχετε χοληστερίνη ή πίεση αφήστε το (εσείς θα χάσετε)

Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 12793
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 03-10-2009 09:10
 
μμμμ πολύ μυρωδικό και νόστιμο  
θα δοκιμαστεί (αν πάει κάποιος και στο χωριό και φέρει ντόπιο σύγκλινο ακόμη καλύτερα)
 
mariazouganeli
2. 03-10-2009 11:24
 
Μύρισε πατρίδα. Και έτσι που το κάνεις φαίνεται τέλειο :zzz
 
ekaterini
3. 03-10-2009 16:20
 
Μπράβο Βούλα! Εξαιρετικός μεζές!!
 
vago
4. 03-10-2009 16:34
 
Βουλίτσα ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή :zzz Φαίνεται υπέροχο και το φαντάζομαι πολύ μυρωδάτο!!!  
Καμιά ιδέα για το που θα το βρούμε καπνισμένο το κρέας... :? :? :roll
 
Flora
5. 03-10-2009 20:09
 
αχ!βρε πατρίδα μπράβο που το έβαλες :zzz  
πω πω καιρό έχω να φάω και με έπιασε τώρα μια λιγούρα :p
 
maroula
6. 06-10-2009 08:14
 
Και γω την ίδια απορία με την Φλο έχω. Από που θα πάρουμε τόσο καπνιστό χοιρινό? Το βρίσκεις στο market ή στο χασάπη?
 
Mary

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 27/12/13 )