Ο καλύτερος μεζές για να συνοδέψετε το κρασάκι σας τα κρύα βράδια του χειμώνα παρέα με καλούς φίλους!
Χοιρινό καπνιστό (Σίγλινο Μάνης) - 2 κιλά καπνιστό χοιρινό
- ½ κιλού κρασί κόκκινο
- 13/4 κούπας λάδι
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε κόκκους
- 1 κουταλάκι κοφτό γαρίφαλα ολόκληρα
- 1 κουταλάκι κύμινο
- Δάφνη, δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπη
- 4 κούπες από 2 μεγάλα πορτοκάλια (κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση τα στύβουμε , πίνουμε το χυμό και κρατάμε τις καλά πλυμένες κούπες
Παρασκευή
- Κόβουμε το κρέας που έχουμε αγοράσει και είναι καπνισμένο στα σημεία που είναι χαραγμένο
- Το πλένουμε πολύ καλά με ζεστό και άφθονο νερό
- Σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος βάζουμε το κρασί, το λάδι και νερό τόσο ώστε να σκεπάζει το κρέας. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και από τ΄ αρωματικά βότανα όσα μας αρέσουν ή έχουμε στο σπίτι. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά και σταματάμε να βράζουμε όταν το κρέας κρατάει λίγο (δεν έχει μαλακώσει τελείως). Λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά, περίπου 10 λεπτά προσθέτουμε και τις κούπες πορτοκαλιού.
- Μόλις κρυώσει το βάζετε σε γυάλινο σκεύος και το σκεπάζετε με λάδι. Με τον τρόπο αυτό έχετε 2 με 3 μήνες το "σίγλινο Μάνης".
Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο χωρίς να το βάλετε σε λάδι σε τάπερ για 1 εβδομάδα (εγώ έτσι το κάνω). Παρατηρήσεις
- Η διαδικασία του παστώματος και καπνίσματος είναι μεγάλη και χρονοβόρα και φυσικά αδύνατο να γίνει σε πόλη και γι΄αυτό και δεν τη βάζω. Αν βρεθείτε σε κάποιο μέρος που πουλάει έτοιμο καπνισμένο κρέας αγοράστε το.
- Προσοχή τα πορτοκάλια να μην είναι κερωμένα
- Αν το κρέας παρόλα τα υγρά που βάλατε θέλει και άλλο βράσιμο προσθέστε λίγο–λίγο νερό έως ότου έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το χοιρινό μας.
- Αν έχετε και καπνιστά λουκάνικα, κόψτε τα σε κομμάτια και βάλτε τα στο κρέας να βράσουν 20 λεπτά αργότερα(γίνονται εξίσου νόστιμα)
- Συνοδεύστε τα όσπρια, τα λαδερά και κάντε καγιανά μ΄ αυγά, στραπατσάδα ή φάτε το όπως είναι τη φωτογραφία.
- Αν έχετε χοληστερίνη ή πίεση αφήστε το (εσείς θα χάσετε)
Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 16716 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |