Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Μπουμπάρι Νο.01 (Πηλιορείτικο) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από Faye   
Πέμπτη, 22/10/09

Η συνταγή αυτή είναι από το Πήλιο και την φτιάχνουν για μεζεδάκι ή και κύριο φαγητό τις μέρες του Πάσχα.

Υλικά
  • 1 παχύ έντερο (μπουμπάρι)
  • 1 μικρή συκωταριά (300 γραμ.)
  • 300 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 κούπα άνηθο
  • 1 κούπα λάδι
  • 400 γραμ. τοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
  • 1/3 της κούπας ρύζι καρολίνα
  • λίγο ξύδι
  • αλάτι - πιπέρι
  • 1 κιλό πατάτες
Εκτέλεση
  • Πλένουμε καλά το έντερο μέσα κι έξω, το αφήνουμε για 15 λεπτά στο ξύδι, ξεπλένουμε πάλι πολύ καλά.
  • Ζεματάμε και κόβουμε τη συκωταριά ψιλά κομματάκια.
  • Βάζουμε το μισό λάδι να κάψει και σωτάρουμε λίγο τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τη συκωταριά και τον κιμά.
  • Προσθέτουμε την τομάτα και ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά μερικά λεπτά μέχρι να πιεί τα υγρά της.
  • Κατεβάζουμε απ τη φωτιά, ρίχνουμε στα υλικά τον άνηθο, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.
  • Γεμίζουμε με το μείγμα αυτό το έντερο προσέχοντας όμως να μη το παραγεμίσουμε.
  • Το βάζουμε στη μέση του ταψιού μας σε σχήμα σπιράλ χαλαρά και τριγύρω τοποθετούμε τις πατατούλες τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει.
  • Τρυπάμε προσεκτικά το έντερο με καλαμάκι σε διάφορα σημεία για να μπορεί να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο και να μη σκάσει το έντερο.
  • Περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο λάδι μας, προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό και ψήνουμε το φαγητό μας στους 175 βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου στην αρχή σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για να μην στεγνώσει.
  • Προσέχουμε μήπως χρειαστεί λίγο νεράκι.
  • Την τελευταία 1/2 ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδοκοκκινίσει το φαγητό μας.

Παιδιά είναι σπέσιαλ μεζές και τραβάει και αρκετό κρασάκι. Δοκιμάστε το!!!

Καλή επιτυχία!!!

Σημείωση: Αν τυχόν περισσέψει γέμιση την αναμιγνύουμε μαζί με τις πατατούλες και βέβαια μπορούμε να το φτιάξουμε και χωρίς πατάτες αλλά εγώ θα σας έλεγα να μην τις παραλείψετε γιατί παίρνουν φανταστική γεύση.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 12552
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (7)
1. 26-10-2009 11:39
 
To έντερο και η συκωταριά απο αρνάκι Φαίη? Τωρα εγω που έχω ένα θέμα με τα έντερα θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάτι άλλο? Το ξέρω δεν θα γίνει τόσο νόστιμο απλά αναρωτιέμαι. Θα μου πεις γιατί κοκορέτσι δεν τρως? Τρώω αλλά δεν το φτιάχνω εγώ. Απλά σιχαίνομαι να το δω ωμό και να το πιάσω (μαγειρεμένο το τσακίζω :upset :x :x )
 
mariaZ
2. 26-10-2009 12:28
 
Μαράκι μου αυτή είναι παραδοσιακή αυνταγή και γίνεται έτσι. Όλα τα κρεατικά είναι από αρνάκι και το συγκεκριμένο έντερο είναι 1 κομμάτι και αρκετά παχύ. Δε σε παιδεύει δηλαδή στην προετοιμασία. Τώρα αν δε μπορεί να το αναλάβει ο αντρούλης σου πες στο χασάπη σου να στο ετοιμάσει αν εμπιστεύεσαι ότι θα το καθαρίσει καλά. 
Πάντως την ίδια γίμιση χρησιμοποιώ και σε κοτόπουλο με συκωτάκια κότας βέβαια και προσθέτω και κομματάκια κεφαλοτύρι. Σκέφτομαι επίσης μήπως η ίδια γέμιση μπορεί να τυλιχθεί και σε μπόλια από αρνάκι κάτι σαν τσιγεροσαρμάδες, αλλά δεν το έχω φτιάξει για να σου πω σίγουρα. :)
 
Faye
3. 26-10-2009 12:37
 
σχετικα με τα εντερα..στο χωριο του ανδρα μου ,μου ειχαν πει οτι αν δεν βρισκουμε εντερο ή δε θελουμε να το χρησιμοποιουμε να ζηταμε απο το χασαπη ενα υλικο που εχουν και φτιαχνουν τα λουκανικα διοτι σπανια τα λουκανικα ειναι με εντερο υπαρχει ενα συνθετικο υλικο για αυτη τη δουλεια. 
Εγω βεβαια αν και τα λουκανικα τα τσακιζω το σκεφτομουν να αγορασω τετοιο υλικο για να φτιαξω εγω κατι σπιτικο και δεν το αγορασα ποτε. 
Παντως ειναι και αυτο μια λυση μαρακι..σκεψου ειναι αυτο το εξωτερικο που εχουν τα λουκανικα που αγοραζουμε. 
Φαιη ενδιαφερουσα η συνταγη και θα ειναι και μυρωδατη!
 
margarita79
4. 26-10-2009 13:40
 
Το συγκεκριμένο έδεσμα το έχω δοκιμάσει στο χωριό του άντρα μου και όπως λέει και η Faye είναι τέλειο. Βέβαια δεν ξέρω αν θα έμπαινα στη διαδικασία να το φτιάξω αλλά αν βρεις τα υλικά αξίζει.
 
Mary
5. 26-10-2009 13:51
 
Λοιπόν παιδία συζητούμε για το παραδοσιακό μου φαγητό που το έφτιαχνε ο συγχωρεμμένος ο μπαμπάς μου που ήταν ξακουστος σπεσιαλίστας σ΄αυτό. Είναι υπέροχο και πολύ βαρύ φαγητό. για γερά στομάχια... ¨ομως όλοι το...καταβροχθίζουν μετά μανίας... 
 
Κατ αρχάς δεν συγκρίνεται με το συνθετικό(νάυλον ) ΈΝΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ!!, ΛΟΙΠΌΝ ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΌΛΑΒΕ Η ΥΠΈΡΟΧΗ ΣΥΝΆΔΕΛΦΌς ΜΟΥ, ΑΥΤΉΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΉ ΑΝΑΡΤΊΖΩ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΌ ΑΥΘΕΝΤΙΚΌ ΜΠΟΥΜΠΆΡΙ, ΚΑΙ ΈΝΑ ΑΚΌΜΗ ΜΕ ΣΠΑΝΆΚΙ... ¨ΟΣΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΈΝΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΉΤΕ ΣΤΟ...ΑΡΜΈΝΙΚΟ ΕΝΤΕΡΆΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΌΔΌΝ ΣΩΚΡΆΤΟΥς 2 ΜΑΓΑΖΙΆ ΠΡΙΝ ΦΘΆΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΈΟΥς, ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ, εΙΝΑΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΣΑΝ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΖΕΛΑΤΙΝΑΣ, δΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΤΣΙΓΚΙΝΟ ΚΟΥΤΙ. πΟΥΛΑΕΙ ΚΑΙ ...ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ..οΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΆΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΦΑΡΔΙΑ ΛΕΠΤΆ ΧΟΙΡΙΝΆ ΑΠΟ ΓΙΔΑ, ΑΡΝΙΣΙΑ Η ΖΥΓΟΥΡΊΣΙΑ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ. έΧΕΙ ΚΑΙ ΌΛΑ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΆ ΓΙΑ ΛΟΥΚΆΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΣΤΡΟΥΡΜΆ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΆΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ, εΙΝΑΙ ΦΘΗΝΆ, ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΓΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ. εΚΕΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΜΠΑΡΙ ΣΑΣ ΕΝΤΕΡΑ. δΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙς ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ.... ΦΙΛΆΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
 
pastaflora
6. 26-10-2009 14:34
 
Να'σαι καλά Faye με τις συνταγές σου. Την είχα δει πριν χρόνια στο Μαμαλακη αλλά έχασα το ντι βι ντι. Από τότε όποιο Βολιώτη βρω τον ρωτάω, αλλά κανένας δεν το ηξερε. θα χώσω το αδερφάκι μου να το φτιάξουμε. :)
 
yami
7. 26-10-2009 17:44
 
Παιδιά εμένα τι έντερο μου το φέρνουν απ το χωριό όχι συχνά αλλά όποτε το πετυχω το φτιάχνω γιατί είναι εξαιρετκό μεζεδάκι. Το έντερο το πλαστικό δεν το παίρνω ποτέ και από τα λουκάνικα το αφαιρώ πάντα γιατί γιατρός μου είχε πει κάποτε από δημιουργεί πρόβλημα στο στομάχι και κάνει πολύ καιρό να αποβληθεί απ τον οργανισμό. 
Τη συνταγούλα τώρα την έχω φάει σε σπίτι στο Πήλιο και ήταν ψημένο σε ξυλόφουρνο, οπότε καταλαβαίνετε γεύση. 
Yami χαίρομαι που σε βοήθησα να τη βρεις. :)  
Αρετούλα ήμουν σίγουρη ότι θα είχες πολλές λεπτομέρειες να μας πεις. Με χαρά περιμένουμε και τις συνταγούλες σου.
 
Faye

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 23/02/10 )