Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Τούρτες και Τάρτες arrow Αμαρτωλή, μαύρη κι αλκοολική (τούρτα)
Αμαρτωλή, μαύρη κι αλκοολική (τούρτα) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 12
Έχει υποβληθεί από Flora   
Τρίτη, 27/10/09
Ευρετήριο άρθρου
Αμαρτωλή, μαύρη κι αλκοολική (τούρτα)
Σελίδα 2
_7_400

Όσοι προέρχεστε από το Hungry, σίγουρα τη γνωρίζετε. Είναι η διάσημη, πια, τούρτα της Τίνας Σταύρου, που εγώ προσωπικά, την φτιάχνω όποτε έχω ανάγκη από μεγάλες δόσεις σοκολάτας, ή και χωρίς κάποια ιδιαίτερη δικαιολογία.

Μην αφήσετε το μεγάλο κείμενο να σας «τρομάξει», είναι απλές, αναλυτικές οδηγίες και πολύ εύκολη στην παρασκευή της. Αν είστε απόλυτοι fun της σοκολάτας δοκιμάστε τη, θα σας αποζημιώσει στο έπακρο!!!!

Υλικά

Για το παντεσπάνι:

  • 1 1/2 κουταλάκι μαύρο ρούμι της Jamaica
  • ¾ κουταλάκια στιγμιαίος καφές
  • 2/3 κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 κουταλιές κακάο σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 3 μεγάλα αυγά χωρισμένα
  • ¾ κούπας ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι κρεμόριο ή 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
  • ¼ κ.γ. αλάτι
 

Για την κρέμα και την επικάλυψη:

  • 4 κούπες κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
  • ¼ κούπας φρέσκο βούτυρο
  • ¼ κούπας ζάχαρη
  • 600 γρ. μαύρη σοκολάτα (με όσο γίνεται μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο)
    ψιλοκομμένη
  • 1/3 κούπας μαύρο ρούμι της Jamaica
  • 2 κουταλάκια άρωμα βανίλιας

Σιρόπι:

  • ¼ κούπας νερό
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές μαύρο ρούμι
Ετοιμασία
  • Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και η κρέμα ν’ αρχίσει να σιγοβράζει αργά και με μικρές μπουρμπουλήθρες χαρακτηριστικές της κολάσεως.
  • Κατεβάζουμε από την φωτιά.
  • Προσθέτουμε στην κρέμα 550 γρ. από την σοκολάτα και την ανακατεύουμε με περισσή ελαφρότητα μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
  • Προσθέτουμε το ρούμι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  • Ξεχωρίζουμε μια κούπα από το μίγμα της κρέμας σε χωριστό μπολ και προσθέτουμε σ’ αυτήν την υπόλοιπη σοκολάτα.
  • Μεταφέρουμε σεβαστικά την υπόλοιπη κρέμα σε δοχείο, την σκεπάζουμε με στοργή και τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρες έως μία μέρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25 Χ 25 ή δύο στρογγυλά ταψάκια με διάμετρο 25 cm περίπου. Στρώνουμε τα ταψιά με χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνουμε κι αυτό.
  • Λιώνουμε τον στιγμιαίο καφέ στο ρούμι και εισπνέουμε τους θεραπευτικούς ατμούς.
  • Κοσκινίζουμε, για τη χαρά του πράγματος, μαζί το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα και τα αφήνουμε ον δε σάιντ μέχρι να τα χρειαστούμε. Χτυπάμε τα ασπράδια μετά του κρεμορίου ή του λεμονιού και του άλατος σε μαρέγκα και σταδιακά προσθέτουμε το ¼ της κούπας ζάχαρη χτυπώντας σαδιστικά ώσπου η μαρέγκα να σφίξει και να γυαλίσει από την ηδονή. Αν την παραχτυπήσουμε και οργάσει, θα μας δώσει μεν τη χαρά της ικανοποίησης αλλά θα χάσει τη γυαλάδα της και θα στεγνώσει πράγμα το οποίο θα την καταστήσει άχρηστη και φτου κι απ’ την αρχή. Την αφήνουμε κι αυτήν ον δε σάιντ.
  • Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, για τρία περίπου λεπτά να σφίξουν και ν’ ασπρίσουν, προσθέτουμε το ρούμι με τον καφέ.
  • Ανακατεύοντας απαλά αλλά αποφασιστικά, προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων το 1/3 της μαρέγκας, κατόπιν το μισό μίγμα του αλευριού, συνεχίζουμε με άλλο 1/3 της μαρέγκας και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Τελειώνουμε με το τελευταίο τρίτο της μαρέγκας. Το μίγμα πρέπει να είναι κάπως ομοιογενές.
  • Το στρώνουμε στο ή τα ταψάκια και το πετάμε με χάρη στο φούρνο όπου το αφήνουμε για 18 λεπτά αν είναι 1 ταψί και περίπου 12 αν είναι 2.
  • Βγάζουμε το pain d’ Espagne από τον φούρνο, και ακουμπάμε το ταψί σε σχάρα να κρυώσει αλλά να μην πουντιάσει.
  • Κρυώνοντας θα μπει λιγάκι όπως τα μάλλινα πουλόβερ αν τα πλύνεις στο πλυντήριο.
  • Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό για το σιρόπι ώσπου να διαλυθεί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε
Την επόμενη μέρα… Αν έχουμε φτιάξει σιρόπι, (λέω αν γιατί εγώ ως Α.Α. δεν βάζω σιρόπι αλλά σκέτο ρούμι σε μεγάλη ποσότητα) βρέχουμε με αυτό τα δύο δισκάκια του παντεσπανιού από την κάτω μεριά που είναι πορώδης. Αν έχουμε φτιάξει ένα παντεσπάνι, το κόβουμε στα δύο οριζόντια και κάνουμε το ίδιο στα δύο μισά του (εγώ επειδή υποφέρω από τα νεύρα μου και το πολύ το κέντημα με οδηγεί στο tavor, φτιάχνω 2 παντεσπανάκια).
_1_400_04
Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι με την καλή στο δίσκο και τη βρεγμένη με το ρούμι πλευρά επάνω.
Βγάζουμε από το ψυγείο το μπολ με την πολλή την κρέμα και την τοποθετούμε στο μίξερ όπου την χτυπάμε να γίνει σφιχτή σαν σαντιγύ και να στέκεται στο ύψος της, η παλιομιγάδα.
_2_400_07
Βγάζουμε και το μικρό μπολάκι και δοκιμάζουμε με ένα κουτάλι να ανακατέψουμε την κρέμα να δούμε αν η πυκνότητά της είναι τέτοια που απλώνεται. Αν όχι, τη ζεσταίνουμε ελάχιστα των ελαχίστων ίσα να απλώνεται, όχι να ρευστοποιηθεί. Απλώνουμε τα ¾ της σαντιγύ πάνω στο ένα παντεσπάνι.
_3_400_02
Με μια φιγούρα που στα πανηγύρια της πατρίδας μας είναι γνωστή ως τάμπα τούμπα παραράμ, αναποδογυρίζουμε το έτερον παντεσπάνι με την βρεγμένη πλευρά πάνω στην κρέμα.
Απλώνουμε επ’ αυτού την άλλη κρέμα, τη σκούρα.
_4_400_01
Με το υπόλοιπο της σαντιγύ στολίζουμε τα πλαινά του κεικ και με ότι περισσέψει το αντικείμενο του πόθου μας. Αν δεν έχουμε τέτοιο, το τρώμε με το κουτάλι από το μπολ ή το βάζουμε σε άλλο μπολ για πιο κυριλέ. ΔΕΝ το δίνουμε στο σκύλο, όσο κι αν εκλιπαρεί, γιατί θα χάσει το φως του από τη σοκολάτα και δεν ξέρει κι ακορντεόν.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και το κόβουμε το νωρίτερο σε πέντε ώρες ή ιδανικά, την άλλη μέρα για να αναμιχθούν οι γεύσεις.
_6_400

Κείμενο: Τίνα Σταύρου
Φωτογραφίες: Γκ.Μ.

Ευχαριστώ από καρδιάς την Τίνα, που μου επέτρεψε να αναρτήσω τη συνταγή της, την οποία θα βρείτε εδώ, αλλά κι εδώ

Προσθήκη ως Αγαπημένο (35) | Εμφανίσεις: 16641
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (20)
1. 31-10-2009 09:50
 
 
χρυσός σκούφος και στους 2 σας :)  
Παρουσίαση - φωτογράφιση - εκτέλεση μοναδική :zzz
 
ArXoS
2. 31-10-2009 10:03
 
μπραβο στην Τινα για τη φοβερη συνταγη,μπραβο σε σενα φλο για την μοναδικη εκτελεση,μπραβο στον Γκι για την καταπληκτικη φωτογραφιση! 
Ειδικα ο Γκ.Μ τεινει να γινει οροσημο του gm(greekmasa) :grin :grin
 
margarita79
3. 31-10-2009 14:43
 
που να την δοκιμάσετε κιόλας!!! είναι άπαιχτη!!! εγώ απλά προσθέτω περισσότερο ζάχαρη, γιατί η σοκολάτα είναι πολύ πικρή :x
 
kate
4. 31-10-2009 16:50
 
Αμαν τι βλεπουν τα ματια μου? Θεικη !!! Θα δοκιμαστει αμεσα. Ευχαριστουμε για την συνταγη flora.
 
christia
5. 31-10-2009 17:24
 
Η αλήθεια είναι ότι με τρόμαζε η συνταγή αυτή. Είχα την εντύπωση ότι θέλει πολλές ώρες και γι' αυτό δεν το είχα ποτέ επιχειρήσει. Αλλα αφού το Λες εσύ Φλο, τότε θα το τολμήσω γιατί λατρεύω τη σοκολάτα και η Τίνα Σταύρου είναι εγγύηση στις συνταγές της όπως κι εσύ άλλωστε. 
Γκι δεν αλλάζεις επάγγελμα ???
 
sgr
6. 31-10-2009 18:00
 
Είναι η καλύτερη τούρτα που θα δοκιμάσετε ποτέ όσοι αγαπάτε τη σοκολάτα!συγχαρτήρια και στο site για την αναφορά στην δημιουργό γιατί σε πολλά άλλα sites την δημοσιεύουν χωρίς αναφορά στην Τίνα.
 
KapaV
7. 01-11-2009 05:44
 
Απλά καταπληκτική! Συγχαρητήρια!
 
vago
8. 01-11-2009 10:08
 
:zzz :zzz :zzz  
Σας ευχαριστούμε πολύ κι ακόμη περισσότερο την Τίνα για την καταπληκτική της τούρτα! 
Παίρνω τον σκούφο μου και πάω να απολαύσω ένα κομματάκι :grin :grin
 
Flora
9. 02-11-2009 08:00
 
Δεν είναι μόνο η τούρτα που με τρελλαίνει, :upset :upset :upset αλλά και όλο το κείμενο, η φωτογράφιση και η εκτέλεση. Από τις καλύτερες (για να μη πω η καλύτερη) συνταγές που έχουμε στο masa. Χίλια μπράβο και στους τρεις σας! 
Υ.Γ. Αυτή η φιγούρα τάμπα τούμπα παραράμ! με ξετρέλανε! :grin :grin :grin
 
Mary
10. 02-11-2009 12:09
 
εγω τώρα τι μπορώ να πω ????? μονο  
χιλια - δυο χιλιαδες - τρεις χιλιάδες μπράβο ????? Φλω μας τρέλλανες :zzz 
 
εχω την τύχη να δοκιμάσω αυτην την τούρτα απο τα χεράκια της Τίνας. Είναι υπέροχη, όπως και η δική σου που φαίνεται Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Η 
!!!!!!!!!!! 
 
Υποκλίνομαι σε όλους τους συντελεστές !!!
 
MB04
11. 04-11-2009 06:12
 
Ευχαριστούμε κορίτσια!! :grin :grin
 
Flora
12. 23-12-2009 19:44
 
Φλο, 4 κούπες κρέμα γάλακτος είναι περίπου 1 λίτρο? Θέλω να την φτιάξω και επειδή από κούπα σε κούπα έχουμε διαφορά θέλω να υπολογίσω σωστά τα υλικά.
 
Mary
13. 24-12-2009 07:00
 
Μαίρη μου, δεν το είδα νωρίτερα :sigh Έχεις δίκιο...με τις κούπες μπερδεύομαι κι εγώ :upset  
800ml είναι η κρέμα γάλακτος
 
Flora
14. 31-12-2009 02:03
 
Είναι από τις αμαρτίες που ονειρεύεσαι τη νύχτα... :upset ξυπνάς ιδρωμένη... και τρέχεις στο ψυγείο για νερό... 
Και κάνεις το λάθος να το ανοίξεις... και βλέπεις αυτό... 
 
... και σε παίρνουν από τα μούτρα τα αρώματα της σοκολάτας και του ρούμι... και βουτάς το κουτάλι (αυτό της σούπας!) 8) και αρχίζεις κάτι απλωτές που σε βρίσκει το ξημέρωμα... τουμπανιασμένη... σκνίπα... με ένα ελαφρό χαζοχαρούμενο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο χιλιοπασαλειμένο πρόσωπό σου... 
 
Αχ! αυτή την αμαρτία την έζησα 2 φορές αυτή την εβδομάδα... 
Έχω εθιστεί για τα καλά... σε σημείο που ο άντρας μου να σκέφτεται να με πάει σε ψυχίατρο... 
Κακούργες Τίνα και Φλο... με κάνατε αλκοόλα... και ψυχασθενή χικ!
 
Mary
15. 31-12-2009 07:50
 
Προειδοποίησα για τον εθισμό...δεν προειδοποίησα ?? 
Αχ, πολύ χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη στην οποία συμβαίνουν αυτά :p :p :zzz :zzz :zzz :zzz  
Μπράβο Μαίρη!!! Υπέροχη η τούρτα σου :)
 
Flora


Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 28/04/10 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός