Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Λαδερά και λαχανικά arrow Ιμάμ μπαϊλντί με πιπεριές (της γιαγιάς Ελένης)
Ιμάμ μπαϊλντί με πιπεριές (της γιαγιάς Ελένης) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 12
Έχει υποβληθεί από linmak88   
Δευτέρα, 16/11/09

Το φαγητό αυτό το φτιάχνουμε στην οικογένεια μου μ'αυτό το τρόπο δηλ. με ψιλοκομμένες πιπεριές και μόνο με 2 κρεμμύδια εδώ και 4 γενιές!

Η γιαγιά του πατέρα μου, όταν ήρθε από τη Σμύρνη το 1922 με 3 παιδιά και μάλιστα το ένα νεογέννητο(τη γιαγιά μου δηλαδή) , έπιασε δουλειά ως τροφός σε μια πολύ πλούσια οικογένεια και τη συνταγή αυτή της την έδωσε ο μάγειρας του σπιτιού αυτού.

Όταν λοιπόν η προγιαγιά μου ρώτησε τον μάγειρα γιατί βάζει πιπεριές στο Ιμάμ και όχι κρεμμύδια - εκεινος της απάντησε τα εξής:

''Η κυρία υποφέρει από το στομάχι της και αυτό το φαγητό αν και το αγαπάει πολύ δεν μπορούσε να το φάει τόσο καιρό - γι'αυτό κι εγώ έκανα μια μικρή παραλλαγή και η κυρία είναι πολύ ευχαριστημένη μαζί μου!''

Η ιστορία που σας γράφω είναι πέρα για πέρα αληθινή και την έχω ακούσει να τη διηγούνται τα παιδιά και τα εγγόνια της προγιαγιάς μου! Εγώ είμαι δισέγγονη της και μαγειρεύω ακόμα τη συνταγή της και θα τη μάθω και στη κόρη μου όταν μεγαλώσει!

Σας τη δίνω με αγάπη - από τη γιαγιά Ελένη Φ. (1897-1979)

Υλικά
  • 10 μελιτζάνες φλάσκες
  • ½ κιλό πιπεριές πράσινες κέρατο-κομμένες σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 2 πιπεριές κόκκινες-κομμένες σε πολύ λεπτές ριδέλες
  • 2 καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
  • 3-4 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φετούλες
  • 1 κούπα τριμμένη ντομάτα
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετούλες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο κόκκινο πιπέρι καφτερό
  • 1 κούπα λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
Εκτέλεση:
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση. Τις αλατίζουμε και τις ξεπικρίζουμε.
  • Στη συνέχεια, τις ξεπλένουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, με τη ψίχα τους προς τα πάνω. Τις αλατίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε από πάνω τους λίγο λαδάκι. Τις βάζουμε στο φούρνο και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Εν τω μεταξύ, όσο οι μελιτζάνες ψήνονται, κόβουμε τα λαχανικά - δηλαδή τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό και τα καρότα.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά μέχρι να μαραθούν και αμέσως μετά ρίχνουμε τη ντομάτα, το κόκκινο πιπέρι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη και βράζουμε το μείγμα για λίγο, μέχρι να ρουφήξει τα υγρά του.
  • Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και πατάμε με ένα πηρούνι την ψημμένη ψίχα τους προς τα κάτω έτσι ώστε να σχηματιστεί μια θήκη στη μελιτζάνα και τις γεμίζουμε με το μείγμα της κατσαρόλας μας. Ρίχνουμε στο ταψί μας λίγο νεράκι.
  • Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο για μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινήσει το φαγητό μας και μείνει με το λαδάκι του!

Tο φαγητό αυτό μπορεί να συνοδευτεί μόνο του, με κεφτεδάκια ή και με πιλάφι.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 8588
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 18-11-2009 12:06
 
Σε ευχαριστούμε Λίνα. Είναι πολύ γλυκό που την μοιράζεσαι μαζί μας. Και φαίνεται και πολύ καλή η συνταγή και θα δοκιμαστεί :eek
 
mariaZ
2. 18-11-2009 17:15
 
τι όμορφη οικογενειακή ιστορία :) Με συγκίνησες με τον τρόπο που τα περιγράφεις.
 
ekaterini
3. 12-02-2011 11:13
 
1000 efharisto Lina. Kai ego k o pateras mou ehoume poliiiiii evesthito stomahi, oposdipote tha tin dokimaso.......ase pou trelenome gia sintages pou pernane apo genia se genia :)
 
ntita
4. 12-02-2011 11:19
 
ooooou ksehasa erotisiiiiiii......´Ρίχνουμε στο ταψί μας λίγο νεράκι´ afou ehoume aferesi tin ladokola? :p 
Ime ligo asheti akoma me tin magiriki :grin xaxaxaxxaaa
 
ntita
5. 12-02-2011 17:19
 
Τη λαδόκολλα ntita την αφαιρούμε μόλις ψήσουμε τις μελιτζάνες. Αφού την αφαιρέσουμε τις ξαναστρώνουμε στο ταψί μας και μετά τις γεμίζουμε. :)
 
linmak88

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 17/05/18 )