Αυτή η συνταγή ανήκει στη λίστα με τις αγαπημένες μου και είναι ένα φαγητό που φτιάχνω τις μέρες των Χριστουγέννων. Είναι ασυνήθιστο αλλά η γεύση του ανανά ταιριάζει απόλυτα με το χοιρινό κι αν σας αρέσουν τα γλυκόξινα θα το λατρέψετε. Συνοδεύεται με ρύζι ή πουρέ πατάτας ή απλά σαλάτες και γαρνιτούρες. Υλικά - 1 χοιρινό μπούτι γύρω στα 4 κιλά
- 150 γραμ. πικάντικη μουστάρδα
- 2 κουτάκια μπύρα
- 150 γραμ. βούτυρο
- 2 κονσέρβες ανανά κομμένο σε ροδέλες
- 7 σκελίδες σκόρδο
- 20 - 30 γαρυφαλάκια
- αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
- Αλατίζουμε και πιπερώνουμε καλά το μπούτι και το αφήνουμε έτσι τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο να τραβήξει.
- Ανοίγουμε 7 τρυπούλες περιμετρικά και βαθιά και βάζουμε σε κάθε μιά από μία σκελίδα σκόρδο.
- Καρφώνουμε πάνω στο μπούτι σε ίσες αποστάσεις και παντού τα γαρυφαλάκια.
- Σ ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το βούτυρο ελαφρά λιωμένο και μ ένα πινελάκι αλείφουμε το μπούτι καλά όπως το έχουμε τοποθετήσει μέσα στο ταψί.
- Παίρνουμε τις ροδέλες του ανανά και καλύπτουμε όλο το μπούτι με αυτές. (θα σας βοηθήσουν τα γαρυφαλάκια να τις στερεώσετε).
- Αδειάζουμε στον πάτο του ταψιού ένα κουτάκι μπύρα και το σιρόπι από τη μία κονσέρβα ανανά.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί μας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 1/2 ώρα.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί, ρίχνουμε ακόμη ένα κουτάκι μπύρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλη 1 1/2 ώρα.
- Κατά διαστήματα βρέχουμε το ψητό μας με τη σάλτσα του κι αν χρειαστεί προσθέτουμε χυμό ανανά.
- Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε το μπουτάκι τρυπώντας μ ένα μαχαιράκι για να δούμε αν βγει αίμα από την τρυπούλα.
- Είναι έτοιμο όταν ροδοκοκκινήσει και ψηθεί εξωτερικά καλά.
- Το βγάζουμε και το κόβουμε χλιαρό σε φέτες μ ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.
- Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο φετούλες από το κρέας, μιά - δυό φετούλες ανανά και περιχύνουμε με τη σαλτσούλα του
Καλή επιτυχία!!!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 13881 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |