Αυτή είναι η κλασική παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή μας την οποία έχω τροποποιήσει ελαφρά. Γίνεται πολύ νόστιμη και ζουμερή! Υλικά - 1 γαλοπούλα 3,5 - 4 κιλά
- 700 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
- 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- 1 φλυτζάνι καφέ κονιάκ
- 20 -25 κάστανα γλασαρισμένα σε κονιάκ
- 2 κουταλ. σούπας κουκουνάρι
- 2 κουταλ. σούπας σταφίδες ξανθές μουλιασμένες σε κονιάκ
- 2 κουταλ. σούπας σταφίδες μαύρες μουλιασμένες σε κονιάκ
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 5 κόκκκους μπαχάρι
- 5 κόκκους γαρύφαλλο
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 ξινόμηλο
- 1 πορτοκάλι (τη φλούδα)
- αλάτι - πιπέρι
Για το άλειμμα της γαλοπούλας - 8 κουταλιές σούπας φυτίνη
- 3 κουταλιές σούπας κέτσαπ
- 2 κουταλιές σούπας μέλι
- 2 κουταλιές σούπας σόγια σος
- το χυμό του παραπάνω πορτοκαλιού
- αλάτι -πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε τα τριμμένα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και τα κάστανα.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας την κανέλα, το μπαχάρι, τα γαρύφαλα και τα δαφνόφυλλα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά και να μοσχομυρίσουν τα μυρωδικά.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη γέμιση να ψηθεί περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κονιάκ , αφήνουμε να εξατμιστεί και σβήνουμε τη φωτιά.
- Η γέμισή μας είναι έτοιμη και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα υλικά που θα αλείψουμε τη γαλοπούλα μας.
- Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο και το βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε την κέτσαπ, το μέλι, τη σόγια σος, το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι , πιπέρι.
- Τα χτυπάμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βράζουμε τη φλούδα πορτοκαλιού 5 λεπτά και την αφήνουμε κι αυτή στην άκρη.
- Παίρνουμε τη γαλοπούλα μας , την αλείφουμε εσωτερικά με φυτίνη και την αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα κι έξω.
- Βάζουμε στην κοιλίτσα της τη φλούδα πορτοκαλιού και στην συνέχεια τη γεμίζουμε με το μείγμα μας που έχει πιά κρυώσει.
- Στοιβάζουμε τη γέμιση καλά γιατί μιά και δεν περιέχει ρύζι δεν θα φουσκώσει.
- Όταν τελειώσουμε ή κλείνουμε την τρυπούλα με το ξινόμηλο ή την ράβουμε και σ αυτή την περίπτωση προσθέτουμε το ξινόμηλο στη γέμιση.
- Παίρνουμε τώρα το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει και αλείφουμε όλη τη γαλοπούλα προσεκτικά.
- Σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 1/2 ώρα.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, αλείφουμε τη γαλοπούλα μας πάλι καλά με το μείγμα που έχει μείνει και συνεχίζουμε το ψήσιμο γιά ακόμη 1 1/2 ώρα.
- Να θυμάστε ότι μιά γαλοπούλα 3 - 4 κιλών χρειάζεται ψήσιμο 3 - 3,5 ώρες.
- Μόλις η γαλοπούλα μας ροδοκοκκινήσει απ όλες τις πλευρές και είναι έτοιμη, σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε την πόρτα και την αφήνουμε μέσα για να διατηρείται ζεστή (συμβουλή Μαμαλάκη αυτή).
Σερβίρουμε σε πιατέλα και προσφέρουμε τη σαλτσούλα χωριστά, ώστε να βάλει ο καθένας όση θέλει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κάνουμε στη γαλοπούλα μας ενεσούλες με τη σαλτσούλα της στο στήθος και στα μπουτάκια για να γίνει αφράτη και ζουμερή. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 8430 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |