Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Panettone Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από Nena   
Πέμπτη, 17/12/09

Έγινε ήδη κουβέντα μπόλικη για το κουραστικό πανετόνε. Μ αρέσει το τρώω αλλά δεν θα το φτιάξω ποτέ. Έτσι, η συνταγή που σας δίνω είναι ίδια με της Λίνας, με ελάχιστες διαφορές  αλλά έτυχε να με κεράσουν ένα κομμάτι κι αφού μου άρεσε που παραχώρησαν και τη συνταγή. Την καθαρογράφω εδώ για να υπάρχει στα Χριστουγεννιάτικα κι όχι μόνο.
Αν θέλετε βάλτε κάποια φωτογραφία απ αυτές που ήδη έχετε, έτσι για την ιστορία γιατί βεβαίως δική μου δεν υπάρχει. 

Υλικά:
  • 1 φλ. σταφίδες
  • ½ φλ. ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα φρούτα
  • ½ φλ. κερασάκια μαρασκίνο
  • 1 φλ. brandy
  • ½ φλ. φρέσκο γάλα πλήρες χλιαρό
  • 2 κ. γλ. μαγιά σε σκόνη
  • 1 φλ. αλεύρι σκληρό 

Για τη ζύμη:

  • 9 Κ. σ. βούτυρο
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 κάψουλα σκόνη βανίλιας
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 4 κρόκους αυγών
  • ½ κ. γλ. αλάτι
  • 3 φλ. αλεύρι σκληρό
  • 2 Κ. σ. λιωμένο βούτυρο
Εκτέλεση:
  • Από την προηγούμενη το βράδυ μουσκεύουμε τα φρούτα σε brandy.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα για να διαλυθεί και προσθέτουμε 1 φλ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να γίνει κουρκούτι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (να γίνει προζύμι) Μπορούμε να τα βάλουμε και τα 3 αυτά υλικά για 30 λεπτά στους 50°.
  • Όταν το προζύμι είναι έτοιμο, βάζουμε σ ένα μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά να μας δώσει μια ελαφριά κρέμα.
  • Προσθέτουμε την βανίλια, τα αυγά ένα-ένα και το αλάτι και χτυπάμε ακόμα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το 1 φλ. αλεύρι και το προζύμι και αφού χτυπήσουμε ακόμα λίγο, αλλάζουμε το σύρμα του μίξερ με το μπράτσο για βαριά ζύμη και συνεχίζουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι καθώς και τα φρούτα αφού τα στραγγίσουμε καλά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και την δουλεύουμε με τα χέρια πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αφού ζυμωθεί της δίνουμε το σχήμα μπάλας και την τοποθετούμε σ ένα καλά βουτυρωμένο μπολ, γυρνώντας την καλά ώστε να πάει το βούτυρο σ όλη την επιφάνεια της ζύμης.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή φούρνο στους 30° να φουσκώσει στο διπλάσιο μέγεθος.΄Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, με το δάχτυλο πιέζουμε στη μέση και τραβάμε τις άκρες της ζύμης. Πλάθουμε για λίγο και της δίνουμε το σχήμα φρατζόλας.
  • Βουτυρώνουμε καλά το σκεύος που θα ψήσουμε το πανετόνε, και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη, πιέζοντάς την να χωρέσει μέσα στο σκεύος. Σκεπάζουμε και για μια ακόμα φορά αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, σχεδόν να ξεχειλίσει από το σκεύος.
  • Αμέσως μετά τοποθετούμε στο κέντρο προθερμασμένου φούρνου 200° για περίπου 20 λεπτά. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°, σκεπάζουμε το πανετόνε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 25 λεπτά.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, αλείφουμε με βούτυρο την επιφάνειά του και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 7830
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 19-12-2009 15:15
 
Με προκάλεσες να το φτιάξω τώρα που θα ρθούνε τα παιδιά, το πρόβλημα μου ήταν που να το ψήσω αλλά σκέφτηκα τελικά τον κάδο του αρτοπαρασκευαστή, εν τω μεταξύ διαβάζοντας το βιβλίο του έχει και συνταγή οπότε θα το κάνω φυσικά με τη συνταγή που δοκίμασες
 
xanthibax

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 20/12/09 )