Αυτή η βασιλόπιτα της γιαγιάς της Καλαματιανής φτιαχνόταν πάντα στο πατρικό μου την Πρωτοχρονιά, συνέχισα να την φτιάχνω & στην δική μου οικογένεια αφού τους αρέσει πάρα πολύ! Είναι πανεύκολη, νοστιμότατη & μοσχοβολάει! Υπάρχει παρόμοια βέβαια από τη ΜariaZ, αλλά σκέφτηκα να σας την δώσω & εγώ γιατί υπάρχουν διαφορές & στα υλικά & στην εκτέλεση. Υλικά - 6 αυγά
- 160 γρμ βούτυρο αγελάδος (όποιο προτιμάτε)
- 200 γρμ φρέσκο γάλα
- 480 γρμ ζάχαρι
- 640 γρμ αλεύρι δυνατό(εγώ βάζω ΑΝΘΟΣ μπλέ)
- 3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από ½ πορτοκάλι(μειώστε, εάν δεν θέλετε έντονη τη γεύση)
- 1/2 φλυτζ. τσαγιού κονιάκ
Εκτέλεση - Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) με το αλεύρι, τα τρίβουμε με το χέρι καλά μέχρι να ενωθούν ομοιόμορφα & τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε άλλη λεκάνη (εγώ δουλεύω μίξερ χεριού, εσείς τα βάζετε στο μπώλ του μίξερ) χτυπούμε τα αυγά με τη ζάχαρι πολύ καλά να ασπρίσουν, προσθέτουμε το γάλα, διαλύουμε το μπέικιν στο κονιάκ & το ρίχνουμε στο μιγμα, ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού & προσθέτουμε λίγο λίγο, ενώ συνεχίζουμε με αργό χτύπημα, την πούδρα-μείγμα του βούτυρου με το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφος χυλός.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί Νο32, το πασπαλίζουμε με αλεύρι να σκονιστεί καλά όλο για να μην μας κολλήσει η πίτα μας, αδειάζουμε τον χυλό & ακουμπάμε επάνω το νόμισμα.
- Ψήνουμε όπως το κέικ, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200΄C αντιστάσεις πάνω κάτω, στην τελευταία κάτω θέση του φούρνου, για 1 ώρα. Η ώρα μπορεί να παίξει ανάλογα με το φούρνο σας, η βασιλόπιτα είναι έτοιμη όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού & βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της, βγαίνει στεγνή, χωρίς ζύμη.
Το φλουρί θα καθίσει στον πάτο του ταψιού λόγω βάρους, εάν θέλετε το βάζετε αφού ψηθεί η βασιλόπιτα ή το ξαναθάβετε στα κλέφτικα. Προσοχή όταν ξεφορμάρετε να είστε μόνοι, μη μας πάρουν χαμπάρι πού το κρύψαμε, & αρχίσουν οι ζαβολιές! Καλή επιτυχία! ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!!. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΗ.& ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!. Υ.Γ. Μην γελάσετε & μην σχολιάσετε την ακρίβεια των γρμ, η αρχική συνταγή είναι γραμμένη από τα χέρια μου όταν ήμουν στο δημοτικό (το φυλάω ακόμη το φύλο του τετραδίου), οι ποσότητες είναι σε δράμια & οκάδες γι΄αυτό γράφω ότι ακριβώς έβγαλε η μετατροπή, όσο για το φουσκωτικό τότε ήταν κρεμόριον & σόδα μαγειρική, το σημερινό πλέον μπέικιν πάουντερ. Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 9801 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |