Το περγαμόντο δεν έχει σαφή καταγωγή και οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μετάλλαξη άλλων εσπεριδοειδών όσο για τη χώρα προέλευσής του υπάρχουν διάφορες θεωρίες, επικρατέστερες των οποίων είναι οι ακόλουθες: Κίνα, Ελλάδα, Ισπανία, Κανάριοι Νήσοι, Μπαρμπάντος. Οσον αφορά την ονοματολογία, λέγεται ότι το περγαμόντο προέρχεται από το τουρκικό μπεγκ - άρμοντι (το αχλάδι του κυρίου). Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιεία χάρη στο πλούσιο και εξαιρετικό αρωμά του,επίσης στην κοσμετική και την φαρμακευτική καθώς οι θεραπευτικές του εφαρμογές είναι πολλές αναλγητικές,αντικαταθλιπτικές,αντισηπτικές,αποχρεμπτικές και κατευναστικές! Και φυσικά το τέλειο γλυκό κουταλιού! Τα υλικά μας
- 10 περγαμόντα
- 2 κιλά ζάχαρη
- 5 φλιτζάνια νερό
- Μισό λεμόνι
- 1 σακοράφα
- Σπάγγο
Ας δούμε πως το φτιάχνεται - Τα πλένουμε τα περγαμόντα, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε με ψιλό τρίφτη ελαφρά την φλούδα τους με προσοχή γιατί δεν πρέπει να φτάσουμε στην άσπρη σάρκα .
- Το κόβουμε στα 4 (ή στα 6 εάν είναι πολύ μεγάλα και αφαιρούμε την σάρκα τους).
- Παίρνουμε μία καινούρια σακοράφα και περνάμε σπάγκο, κάνουμε τις φλούδες σε ρολό, τις περνάμε στην κλωστή βάζοντας 5 φλούδες μαζί και δένουμε τις άκρες σε μία οδοντογλυφίδα.
- Γεμίζουμε μία λεκάνη με νερό, βάζουμε τις φλούδες και από πάνω βάζουμε ένα πιάτο (γιατί επιπλέουν). Τα αφήνουμε 24 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό (περίπου ανά 3-4 ώρες).
- Την επόμενη μέρα βάζουμε μία κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φλούδες να βράσουν για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά γιατί θα σφίξουν.
- Αφαιρούμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε μία πετσέτα για να στεγνώσουν.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 5 φλυτζάνια νερό να βράσουν.
- Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι περίπου 15 λεπτά.
- Άν μας είναι πολύ αραιό προσθέτουμε ζάχαρη.
- Αποσύρουμε το γλυκό και το αφήνουμε έτσι 24 ώρες.
- Την επόμενη ημέρα συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού, βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμόνι.
- Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 13904 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |