Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Γλυκά Κουταλιού arrow Περγαμόντο γλυκο του κουταλιού Νο.02
Περγαμόντο γλυκο του κουταλιού Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από lovestars   
Πέμπτη, 18/02/10
dsc06842
 
Το περγαμόντο δεν έχει σαφή καταγωγή και οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μετάλλαξη άλλων εσπεριδοειδών όσο για τη χώρα προέλευσής του υπάρχουν διάφορες θεωρίες, επικρατέστερες των οποίων είναι οι ακόλουθες:
Κίνα, Ελλάδα, Ισπανία, Κανάριοι Νήσοι, Μπαρμπάντος. Οσον αφορά την ονοματολογία, λέγεται ότι το περγαμόντο προέρχεται από το τουρκικό μπεγκ - άρμοντι (το αχλάδι του κυρίου).
Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιεία χάρη στο πλούσιο και εξαιρετικό αρωμά του,επίσης στην κοσμετική και την φαρμακευτική καθώς οι θεραπευτικές του εφαρμογές είναι πολλές αναλγητικές,αντικαταθλιπτικές,αντισηπτικές,αποχρεμπτικές και κατευναστικές!
Και φυσικά το τέλειο γλυκό κουταλιού!
Τα υλικά μας
  • 10 περγαμόντα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • Μισό λεμόνι
  • 1 σακοράφα
  • Σπάγγο
Ας δούμε πως το φτιάχνεται
  • Τα πλένουμε τα περγαμόντα, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε με ψιλό τρίφτη ελαφρά την φλούδα τους με προσοχή γιατί δεν πρέπει να φτάσουμε στην άσπρη σάρκα .
  • Το κόβουμε στα 4 (ή στα 6 εάν είναι πολύ μεγάλα και αφαιρούμε την σάρκα τους).
  • Παίρνουμε μία καινούρια σακοράφα και περνάμε σπάγκο, κάνουμε τις φλούδες σε ρολό, τις περνάμε στην κλωστή βάζοντας 5 φλούδες μαζί και δένουμε τις άκρες σε μία οδοντογλυφίδα.
  • Γεμίζουμε μία λεκάνη με νερό, βάζουμε τις φλούδες και από πάνω βάζουμε ένα πιάτο (γιατί επιπλέουν). Τα αφήνουμε 24 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό (περίπου ανά 3-4 ώρες).
  • Την επόμενη μέρα βάζουμε μία κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φλούδες να βράσουν για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά γιατί θα σφίξουν.
  • Αφαιρούμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε μία πετσέτα για να στεγνώσουν.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 5 φλυτζάνια νερό να βράσουν.
  • Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι περίπου 15 λεπτά.
  • Άν μας είναι πολύ αραιό προσθέτουμε ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε το γλυκό και το αφήνουμε έτσι 24 ώρες.
  • Την επόμενη ημέρα συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού, βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμόνι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
 Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε και στο προσωπικό μου blog myfunkycook.blogspot.com

Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 13904
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (7)
1. 19-02-2010 16:29
 
Το καλύτερο γλυκό του κουταλιού. Συμφωνώ :p
 
ekaterini
2. 19-02-2010 23:24
 
Το πρώτο απ τα δύο πιο αγαπημένα μου γλυκά. Αρωματικό, εύγευστο. Κι η συνταγή σου πολύ σωστή. Ευχαριστώ
 
Nena
3. 20-02-2010 07:34
 
To περγαμόντο είναι φλούδα από λεμόνι ή από πορτοκάλι; :roll
 
patata
4. 21-02-2010 11:46
 
Είναι φλούδα από περγαμόντο. Εϊναι άλλο εσπεριδοειδές. Φτιάξαμε κι εμείς προσχθές και βγήκε πεντανόστιμο.
 
Marinaki
5. 21-02-2010 13:11
 
Ευχαριστώ Μarinaki! Το βρίσκετε εύκολα; ...δεν θυμάμαι να έχω δει ποτέ αυτό το εσπεριδοειδές΄, εκτός κι αν δεν ξεχωρίζει από τα πορτοκάλια ή τα λεμόνια και το μπερδεύω.
 
patata
6. 21-02-2010 17:15
 
Πολύ ωραίο γλυκό. Ενα από τα δυο αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού.
 
voula
7. 02-03-2010 03:13
 
Πολύ ωραίο γλυκό συμφωνώ παιδιά. Εγώ έφτιαξα πρώτη φορά πέρσυ και το επανέλαβα και φέτος.Χαίρομαι που έχουμε μια ακόμη συνταγή γιατί το λατρεύω πραγματικά. :)  
 
Πατατούλα, υπάρχουν και στη λαική από τα μέσα Γενάρη και μετά είναι καλά. Αν ζητήσεις θα βρεις. Μη το καθυστερήσεις όμως γιατί δεν τα βρίσκεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. :roll
 
Faye

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 18/02/10 )