Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Τυρόψωμο Νο.05 (παραδοσιακή συνταγή Ορχομένου)
Τυρόψωμο Νο.05 (παραδοσιακή συνταγή Ορχομένου) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από lovestars   
Πέμπτη, 29/04/10
1_420_01

Σας παραθέτω λοιπόν την αγαπημένη συνταγή των Ορχομένιων για ένα διαφορετικό πεντανόστιμο τυρόψωμο και πολύ εύκολο!

Τα υλικά μας
Για την ζύμη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας  ξύδι
  • 2  κουταλιά της σούπας  ηλιέλαιο
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 2 1/2 φλυτζάνια)
Για την γέμιση
  • 600 gr. φέτα
  • 500  gr.βούτυρο
  • Για την επάλειψη
  • 2  αυγά
Ας δούμε πώς φτιάχνεται
  •  Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα, ρίχνουμε το ξύδι, το λάδι, το αλάτι και το νερό.
dsc09026_220
  • Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
  • Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
dsc09027_220
  • Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ισόποσες  μπάλες ζυμαριού.
dsc09029_220
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι
  • Παίρνουμε την πρώτη μπάλα ζυμαριού και την πατάμε με την παλάμη μας να ανοίξει, ρίχνοντας ταυτόχρονα μερικές κουταλιές βούτυρο.
  • Πρέπει να ανοίξουμε ένα λεπτό φύλλο.
dsc09030_220
  • Ρίχνουμε την φέτα την οποία έχουμε τρίψει με το χέρι να πάει παντού, διπλώνουμε, το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μπαλάκια ζύμης και υπολογίζουμε να μας μείνει περίπου το 1/4 από το βούτυρο που λιώσαμε.
dsc09031_220
  • Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και το βουτυρώνουμε.
  • Βάζουμε μέσα κάθε κομμάτι της ζύμης και το ξανανοίξουμε, όσο μπορούμε με την βοήθεια του βουτύρου ξεκινώντας από το κέντρο του ταψιού.
  • Συνεχίζουμε με όλα τα ζυμάρια βάζοντας το ένα μέσα στο άλλο και απλώνοντάς το πάλι με την παλάμη.
dsc09034_220
  • Στο τέλος θα γίνει μία ομοιόμορφη "πίτα"
  • Χτυπάμε τα αυγά με μία κουταλιά της σούπας νερό και αλείφουμε την όλη επιφάνεια.
  • Ψήνουμε στους 220 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει, περίπου 45'λεπτά.(εμένα μου αρέσει λίγο ξεροψημένο και το αφήνω λίγο παραπάνω!)

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρεται ζεστό ή κρύο!
Ακόμα και άν κρυώσει το βούτυρο δεν παγώνει και δεν είναι καθόλου βαρύ!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 17036
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 03-05-2010 23:30
 
Τι ωφραία πίτα είναι αυτή? Πολύ ωραία και η παρουσίαση.
 
voula
2. 03-05-2010 23:41
 
Ευχαριστώ Βουλάκι! 
Ο arxos με το βιντεακι κάνει θαύματα! 
Αλλά και το τυρόψωμο είναι υπέροχο!
 
lovestars
3. 14-12-2010 17:31
 
γεια σου ρε πατριδα!!!!!!!!!!!!!!!!!αψογο ειναιμου το εφτιαχνε η γιαγια μου :zzz :zzz :zzz :zzz
 
ioanna31

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 13/09/10 )