Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Σαλάτες arrow Ζεστή σαλάτα από άγριο ρύζι, μανιτάρια, σπαράγγια και πεκάν
Ζεστή σαλάτα από άγριο ρύζι, μανιτάρια, σπαράγγια και πεκάν Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από Elenia   
Τρίτη, 11/05/10
aspwild_420
Υλικά (για 4-6 άτομα)
  • 100 γρ. άγριο ρύζι
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 250 γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα και κομμένα λοξά σε κομμάτια περίπου 1 1/5 εκ.
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 3 κ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 30 γρ. πεκάν ή καρύδι, καβουρδισμένα και σπασμένα σε μέτρια κομμάτια
  • ξύσμα 1/2 λεμονιού
  • χυμό 1/2 μέτριου λεμονιού
  • μη ραφιναρισμένο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ. σούπας καλά γεμάτες μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • λίγη φέτα τριμμένη για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, τοποθετείτε την σχάρα όπου θα ακουμπήσετε το πυρίμαχο σκεύος για να καβουρδίσετε τον καρπό της επιλογής σας, στην 3η θέση από κάτω. Τους καβουρδίζετε για 6-8 λεπτά ή έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ καστανό χρώμα και αρχίζουν να αναδίδουν τα αρώματα τους. Τους βγάζετε από τον φούρνο και τους αφήνετε στην άκρη. Αφού κρυώσουν τους σπάτε σε μέτρια κομμάτια με την βοήθεια ενός μαχαιριού chef ή ενός γουδιού. Μην τα κάνετε σκόνη!

Σε ένα μπολ, βάζετε το άγριο ρύζι και ρίχνετε την τριπλάσια ποσότητα νερού βρύσης. Με το χέρι σας το ανακατεύετε και ρίχνετε προσεκτικά το υπερκείμενο νερό. Επαναλαμβάνετε 3 φορές, σουρώνετε και το ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, όπου προσθέτετε 1 1/2 φορά τον όγκο του σε νερό. Το βράζετε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή ώσπου να σκάσει ο κόκκος. Δοκιμάστε να δείτε αν είναι έτοιμος. Μην το παραβράσετε διότι θα λασπώσει και θα χάσει την ελαφριά τραγανή υφή που έχει. Αφού ετοιμαστεί, σβήνετε το μάτι και το αφήνετε πάνω στην ζεστή εστία για 10 λεπτά. Μετά το χρονικό διάστημα αυτό, αν χρειάζεται, το σουρώνετε και το αφήνετε στο πλάι.

Για να καθαρίσετε τα σπαράγγια, πιάνετε λίγο πιο πάνω από τη βάση του σπαραγγιού με το ένα σας χέρι και με το άλλο σας χέρι, 2-3 εκ. πιο μέσα από το "κεφαλάκι" του. Το λυγίζετε και όπου σπάσει, κρατάτε το επάνω μέρος ενώ πετάτε το υπόλοιπο -αν όμως σας σπάσει σε σημείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, απλά δεν το πετάτε, αλλά με ένα μαχαιράκι κόβετε τη άκρη. Προσωπικά, δεν βγάζω το φλοιό των σπαραγγιών με το εργαλείο της πατάτας. Αφαιρώντας τον φλοιό, αφαιρείτε ένα μεγάλο μέρος των πολύτιμων φυτικών ινών. Το σκληρό και ινώδες μέρος των σπαραγγιών, υπάρχει μόνο στο μέρος του βλαστού που πλησιάζει την βάση του, γι αυτό το "σπάσιμο" με τα  χέρια σας που σας προτείνω, απομακρύνει το πρόβλημα, ο υπόλοιπος φλοιός, με το μαγείρεμα μαλακώνει....

Τα καθαρισμένα πλέον σπαράγγια, τα ξεπλένετε, τα αφήνετε σε ένα σουρωτήρι για λίγα λεπτά και τα κόβετε, επάνω σε ένα ξύλο κοπής, σε λοξά κομμάτια περίπου 1 1/2 εκ.

Ετοιμάζετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με χοντρό πάτο, ρίχνετε 100 ml νερό και το φέρνετε σε βρασμό. Ρίχνετε τα σπαράγγια, τα σκεπάζετε και τα βράζετε για 2 λεπτά. Τα σουρώνετε και ρίχνετε κρύο νερό βρύσης από πάνω τους για να σταματήσει το μαγείρεμα τους.

Στο ίδιο τηγάνι -αφού το έχετε στεγνώσει, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε μια μικρή πρέζα αλάτι και τα σοτάρετε ελαφρά. Ρίχνετε τα μανιτάρια, λίγο αλάτι ακόμα και τα σοτάρετε για 3-5 λεπτά. Ρίχνετε τα πεκάν (ή καρύδι) και τα σοτάρετε για λίγο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε τα σπαράγγια, ανακατεύετε, ρίχνετε το άγριο ρύζι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε πιπέρι και ελέγχεται για αλάτι. Τα ανακατεύετε ούτως ώστε να ενωθούν οι γεύσεις τους, προσθέτετε τον μαϊντανό και τα ρίχνετε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Γαρνίρετε την σαλάτα με επιπλέον μαϊντανό και λίγη τριμμένη φέτα...

Το πιάτο αυτό, ζεσταίνετε και είναι εξίσου νοστιμότατο, σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο...

Καλή σας Όρεξη...

Τη συνταγή θα τη βρείτε και στο www.food4life.gr

Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 5934
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 14-05-2010 21:41
 
Tέλεια συνταγή!!Μόνο που τα πεκάν δεν μ'αρέσουν,το καρύδι έτσι κι έτσι και λέω να τα αντικαταστήσω με κάσιους,θα ταιριάζουν φαντάζομαι... :)
 
lovestars
2. 15-05-2010 08:11
 
Εντυπωσιακή η σαλάτα σου Ελένη και ωραίο το τιπ για τα σπαραγγια. :zzz Εύγε
 
mariaZ
3. 16-05-2010 00:17
 
M' αρέσουν πολύ οι συνταγές σου. Αυτήν εδώ θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε.
 
Ranja
4. 16-05-2010 01:47
 
Πολύ ξεχωριστή συνταγή και "ψαγμένη"! Θα δοκιμαστεί!
 
Marinaki

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 14/05/10 )