Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Άρθρα arrow Αφιερώματα arrow Το κρασί στο τραπέζι!
Το κρασί στο τραπέζι! Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Τρίτη, 27/07/10

wine_220Από την αρχαιότητα οι Έλληνες αγάπησαν το κρασί, συνόδευαν με αυτό τα συμπόσια τους και το πρόσφεραν σαν πολύτιμο αγαθό στους θεούς με σπονδές και θυσίες.

Μπορεί μερικοί να μην ξέρετε πως έμαθαν οι άνθρωποι να καλλιεργούν το αμπέλι και να παρασκευάζουν από τα σταφύλια αυτό το μαγικό ποτό, γιαυτό θα σας πω μια ιστορία για να μάθετε όσοι δεν ξέρετε.

Ο Διόνυσος όπως ξέρουμε, ήταν ο θεός του κρασιού και του γλεντιού. Άφηνε συχνά τον Όλυμπο και του άρεσε να γυρίζει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας να γλεντάει...

Μιά φορά έφτασε στην Αττική και ζήτησε φιλοξενία από ένα άγνωστο χωρικό τον Ικάριο, που ζούσε σε μιά περιοχή κοντά στην Πεντέλη, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Διόνυσος

Ο Ικάριος χωρίς να ξέρει οτι ο ξένος ήταν θεός, τον καλοδέχτηκε και του έστρωσε τραπέζι με όσα καλά είχε στο σπίτι του.

Καθώς έτρωγαν, ο ξένος έβγαλε ένα ασκί που είχε πάντα μαζί του, έριξε ένα κοκκινοπό υγρό στις κούπες και έδωσε στον Ικάριο να πιεί.

Ο Ικάριος το δοκίμασε και παραξενεύτηκε γιατί μέχρι τότε το κρασί ήταν άγνωστο στους ανθρώπους, μόνο οι θεοί το γνώριζαν. Ρώτησε λοιπόν με θαυμασμό το φιλοξενούμενο του:

-Πού το βρήκες αυτό το υπέροχο νερό, ξένε;
-Σου αρέσει Ικάριε; του είπε εκείνος χαμογελώντας.
-Μα το Δία, δεν έχω δοκιμάσει τέτοιο υπέροχο νερό στη ζωή μου. Από ποιά πηγή το πήρες;
-Δεν είναι νερό Ικάριε, του απάντησε, είναι ο χυμός ενός φρούτου.

Ο Διόνυσος ευχαριστημένος από τη φιλοξενία του Ικάριου, του χάρισε μια κληματόβεργα και τον συμβούλεψε πως να το καλλιεργεί και πως να φτιάχνει το κρασί απ'τον καρπό του.

Από τότε το κρασί διαδόθηκε στους ανθρώπους και έγινε το αγαπημένο ποτό των Ελλήνων.

(Απόσπασμα από την ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ'' τόμος Δ' εκδόσεις ΣΤΡΑΤΙΚΗ).

Μας συνοδεύει στις χαρές, στα γλέντια και σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Αλλά δεν αρκει μόνο αυτό.

Τα τελευταία χρόνια έχω διαπιστώσει οτι το κρασί το έχουμε παραμελήσει από το καθημερινό μας τραπέζι. Αντικαταστάθηκε από ξενόφερτα ποτά και αναψυκτικά τύπου cola, μπίρα, ακόμα και ουίσκι βλέπω να πίνουν τρώγοντας το φαϊ τους.

Φροντίστε λοιπόν το πρώτο πράγμα που θα βγαίνει στο τραπέζι να είναι το κρασί, άσπρο παγωμένο το καλοκαίρι και κόκκινο σε θερμοκρασία δωματίου το χειμώνα.

  • Συνηθίστε να πίνετε 1-2 ποτηράκια στο φαϊ σας κι αν έχετε καλό μεζέ ας πιείτε 3-4 αν δεν έχετε πρόβλημα υγείας.
  • Κάνει καλό στη χώνεψη, στο αίμα, στην καρδιά, διαλύει τις τοξίνες και τη χοληστερίνη από το κυκλοφοριακό, ξεφράζει και χαλαρώνει τις αρτηρίες.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 8869
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 14-08-2010 22:08
 
πΟΛΎ ΟΜΟΡΦΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΑΣ Κε.ΤΣΙΓΚΟ...γΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ!ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ!)
 
pastaflora
2. 18-09-2010 08:15
 
Εξαιρετική ανάρτηση καλογραμμένη και... βολική γιατί μ αρέσει το κρασάκι στο τραπεζι.
 
Nena
3. 01-10-2010 19:16
 
ενα μπουκαλι Ασυρτικο Παυλιδη με μυδια αχνιστα!!!
 
giorgos100
4. 03-10-2010 12:53
 
Φίλε Γιώργο,εγώ έχω την πολυτέλεια να  
φτιάχνω το δικό μου κρασί.Στον ακάλυπτο 
πίσω απ'το σπίτι μου,έχω βάλει 40 κλήματα 
με παραδοσιακές ποικηλίες,κοτσιφάλι,θραψα- 
θίρι,μοσχάτο κ.α. και επιτραπέζια,φράουλες 
Αμβούργου και ροζακί.Προτίμησα να βάλω λίγο αμπέλι,παρά δέντρα και λουλούδια.Έχω το δικό μου κρασί και σταφύλια.
 
tsigkos59

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 02/04/11 )