Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Λαδερά και λαχανικά arrow Μπριάμι ή ρατατουιγ: Φαγητό ή σαλάτα;
Μπριάμι ή ρατατουιγ: Φαγητό ή σαλάτα; Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από Nena   
Δευτέρα, 02/08/10
img_4379_420

Φαίνεται πως λείπουμε διακοπές. Λίγα τα καινούργια κι η θάλασσα ασφαλώς προτιμότερη. Γύρισα για 2 μέρες ξαναφεύγω την Τετάρτη για Άνδρο (είναι κανείς εκεί;). Στο μεταξύ μαγειρεύουμε για να τρώμε και κάτι. Το βρήκα κι αφού το διάβασα το έφτιαξα και σας το παραδίδω.

Υλικά:
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1 κριθαροκουλούρα μικρή
  • 2 κολοκύθια μεγάλα σε κύβους
  • 1 μελιτζάνα μέτρια σε κύβους
  • 2 πατάτες μεγάλες σε κύβους
  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες σε κύβους
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα σε φέτες
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι καυτερό
  • πιπέρι καπνιστό, προαιρετικά
Εκτέλεση:
  • Βάζετε σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί καλά. Βάζετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο να σοταριστούν, όχι να μαυρίσουν. 
  • Ρίχνετε τα κολοκύθια κι ανακατεύετε, προσθέτετε τις μελιτζάνες κι ανακατεύετε για 3-4 λεπτά λίγο να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτετε τους κύβους ντομάτας, αλατοπιπερώνετε,  σκεπάζετε την κατσαρόλα κι αφήνετε να βράσει το φαγητό περίπου 15 λεπτά.
  • Ανοίγετε, ρίχνετε τις πατάτες, ανακατεύετε προσεκτικά για λίγο ώστε να ανακατευθούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζετε ξανά το σκεύος κι αφήνετε να ψηθεί το φαγητό για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να «μελώσει» η σάλτσα. Αν χρειάζεται προσθέτετε ενδιάμεσα νερό ζεστό.
  • Όταν το φαγητό ετοιμαστεί προσθέτετε τη φέτα και τον μαϊντανό.

Σερβίρεται ζεστό ή κρύο και μπορείτε να το λέτε σαλάτα ρατατούιγ ας πούμε.

Μπορείτε επίσης να γεμίσετε καλαμαράκια με το μπριάμι, να τα βάλετε στο γκρίλ για 3 λεπτά, με λίγο λάδι από πάνω, να τα γυρίσετε, να τα πασπαλίσετε με τριμμένη φέτα και να τα ψήσετε άλλα 3 λεπτά. Τα βγάζετε ρίχνετε αν θέλετε λεμόνι, τα αφήνετε να κρυώσουν και μετά τα κόβετε σε παχουλές ροδέλες. Μέσα σε κάθε ροδέλα θα υπάρχει το υλικό που μαγειρέψατε.

Συμβουλή γενική για καλαμαράκια: Τα ψήνετε ή μέχρι 3 λεπτά, ή πάνω από 30 λεπτά. Ό,τι κάνετε ενδιάμεσα θα σας τα σκληρύνει.

Γενικά το καυτερό πιπέρι «πάει» στο φαγητό αυτό. Άλλωστε δημιουργεί εφίδρωση, άρα εξάτμιση, άρα δροσιά. Κάτι ξέρουν οι Μεξικάνοι.

Προσωπικά δεν έβαλα τόσο σκόρδο. Έβαλα 1 κ. γλ. γεμάτο απ΄τον πολτό που φτιάχνω. Έτσι δεν είναι βαρύ για το στομάχι ενώ έχει τη γεύση και το άρωμα του σκόρδου (όχι όμως στο στόμα σας!).

Συμβουλή για το μπριάμ: Κόψτε μικρότερα κυβάκια τις πατάτες γιατί ενώ τα λαχανικά μαζεύουν η πατάτα μένει ίδια οπότε ξεχωρίζει αναιδέστατα. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία εγώ έκανα το λάθος να τα κόψω όλα ίδια.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 6012
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 03-08-2010 18:13
 
πολύ νόστιμο το φαγάκι σου. Εγώ πάντος το έτρωγα πολύ άνετα και σαν σαλάτα και σαν φαγητό.ή μάλον καλύτερα την πρώτη μέρα σαν φαγητό και άν περισέψει για΄την δεύτερη σαν συνοδευτικό κάποιου άλλου φαγητου, μάλον με κρέας. 
καλά να περάσεις στην Ανδρο που θα πάς.
 
PANELE
2. 05-08-2010 16:49
 
αυτό που λες Νενακι μου για τα καλαμαράκια είναι α π ό λ υ τ α σωστό. είναι μια απο τις καλύτερες συμβουλές !!! 
 
καλά να περνάτε και πολλούς χαιρετισμούς !!
 
MB04

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 03/08/10 )