Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Αφιερώματα arrow Μούστος ''κόψιμο'' (καθάρισμα)
Μούστος ''κόψιμο'' (καθάρισμα) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Πέμπτη, 02/09/10

vendemmia_220Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατ' εξοχήν μήνας του τρύγου.

Τα σταφύλια είναι ώριμα αφού ''πιάσουν'' τους 12-13 βαθμούς τα σάκχαρα τους. Στα νησιά και στην Κρήτη που το κλίμα είναι πιο ζεστό και οι καλοκαιρινές βροχές είναι σπάνιες, αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα, κατά τα μέσα του Αυγούστου.

Πατάμε τα σταφύλια, παίρνουμε το μούστο και τον βάζουμε στα βαρέλια. Αυτός μετά από 12 ώρες περίπου, αρχίζει να βράζει.

Οι φυσικοί μύκητες που υπάρχουν στο φλοιό και στη σάρκα του σταφυλιού, προκαλούν το βρασμό, μετατρέπονται τα σάκχαρα σε οινόπνευμα, αποβάλλονται η ψύχα η σκόνη κ.α. σε μορφή αφρού από το πώμα του βαρελιού και φέτσα (κατακάθι) στον πάτο και κάνουν το μούστο κρασί καθαρό και διαυγές.

Αυτά γίνονται όλα μαζί με φυσικό τρόπο. Υπάρχει όμως και ο τεχνητός, όταν θέλουμε να καθαρίσουμε το μούστο χωρίς να μετατρέψουμε τα σάκχαρα σε οινόπνευμα, για να φτιάξουμε μουσταλευριά, κιοφτέρια, σουτζού-λουκούμ, πετιμέζι κ.α.

 

Θα σας δώσω ένα τρόπο εύκολο και γρήγορο να κόβετε (καθαρίζετε) το μούστο :

  • Σουρώνουμε το μούστο στο σουρωτό των ζυμαρικών να φύγουν τα πολλά-πολλά και τον βράζουμε σε ένα μεγάλο τσικάλι, αφήνοντας τουλάχιστον 10 εκ. απο την κορυφή γιατί όταν βράζει, φουσκώνει και μπορεί να χυθεί.
  • Όταν ''κάψει'', κάνει αφρό και τον παίρνουμε με ένα ψιλό σουρωτό του τσαγιού και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Όταν αρχίσει να ''σιγοβράζει'', ρίχνουμε λίγο-λίγο 1 κ.σ. άσπρο χώμα, τον ανακατεύουμε 2-3 βόλτες, σβήνουμε τη φωτιά και παίρνουμε τον υπόλοιπο αφρό που βγήκε.
  • Τον αφήνουμε 2-3 ώρες να κατασταλάξει σκεπασμένο, με χαραμάδα 1-2 εκ. και μετά τον μεταδειάζουμε σιγά-σιγά και πετάμε το χώμα που είναι στον πάτο. Αυτό το επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές.
Ο μούστος είναι έτοιμος για κάθε χρήση και αν είναι πολύς, μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην κατάψυξη σε νερομπούκαλα για πολλούς μήνες.

Το ''άσπρο χώμα'', το βρίσκω σε πετρώδεις περιοχές, μέσα σε σχισμές και σε τρύπες, είναι αυτό που δημιουργείται απο τη διάβρωση και είναι σαν πούδρα. Το κοσκινίζω και το φυλάω σε βάζο για χρόνια.
Αν δεν μπορείτε να το βρείτε αυτό, πηγαίνετε στον κήπο ή σε ένα χωράφι σε μια άκρια που είναι καθαρή, χωρίς κοπριές ή λιπάσματα, σκάψτε 20-30 εκ. και πάρτε από κάτω λίγο καθαρό χώμα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όταν αρχίσει να ''κάβει'' ο μούστος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και δεν το κουνάμε απο πάνω, ελέγχουμε το βρασμό να μη φουσκώσει και χυθεί. Όταν ρίξουμε το χώμα προσέχουμε πάλι να μη φουσκώσει και αν χρειαστεί τον τραβάμε απ'τη φωτιά!

Υ.Γ. 1 γερή κ.σ. χώμα σε 8-10 κιλά μούστο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 22713
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 25-11-2010 21:52
 
Αγαπητέ συνάδελφε , γιατί απουσιάζεις μαζί με τα όμορφα δημοισιεύματά σου; Μας λείπεις, Σε περιμένουμα πάλι....
 
pastaflora

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 30/04/11 )