Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Πώς θα φτιάξουμε προζύμι
Πώς θα φτιάξουμε προζύμι Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από foccacia   
Πέμπτη, 23/09/10

pane_segale_02_220Ανακατεύουμε 1 ποτήρι αλεύρι με 1/2 ποτήρι νερό, τα βασικά υλικά, και φτιάχνουμε πηχτό χυλό (κάποιοι προσθέτουν και άλλα υλικά όπως μέλι, μούστο, ξινόγαλο, ή λίγες σταγόνες λεμόνι για να βοηθηθεί η ζύμωση). Καλό είναι να ζυμωθεί καλά αυτή η ζύμη (5-6 λεπτά) ώστε να απλωθεί η γλουτένη. Βάζουμε τη ζύμη σε μπωλ, σκεπάζουμε και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος, χωρίς ρεύματα.

Αφού ξινίσει λίγο η ζύμη, σε 2 μέρες, προσθέτουμε άλλο τόσο νερό και αλεύρι και ξαναζυμώνουμε. Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές και το προζύμι είναι έτοιμο. Αν δεν είναι, δεν είναι αρκετά φουσκωμένο και σπογγώδες, επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά

Βάζουμε το προζύμι, κατά προτίμηση, σε πήλινο σκεύος, λαδώνουμε την επιφάνεια και το διατηρούμε σε δροσερό μέρος, ή στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Στην κατάψυξη διατηρείται πολύ περισσότερο. Όταν ζυμώσουμε, θα κρατήσουμε ένα κομμάτι ζυμάρι, το οποίο θα είναι το προζύμι μας για την επόμενη φορά. Έτσι θα έχουμε πάντα προζύμι.

Η ποσότητα προζυμιού που απαιτείται για την παρασκευή ψωμιού είναι 10% του ζυμαριού, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μικρή ποσότητα προζυμιού η οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας ζυμώνεται σταδιακά με κάποια ποσότητα από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (18) | Εμφανίσεις: 20152
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (7)
1. 25-09-2010 12:58
 
Φίλε-η foccacia,όλα καλά κι όλα ωραία μας τα λές.Θα προσθέσω κι εγώ την πείρα μου. 
Το προζύμι απ το ψυγείο ή απ την κατ/ξη 
είναι καθισμένο και ξεθυμασμένο, οι μήκιτες κοιμούνται.Αν ζυμώσουμε μ αυτό 
το προζύμι,το ζυμάρι δεν θα ανέβει ποτέ. 
Γιαυτό, το μεταπιάνουμε,του βάζουμε μια χούφτα αλεύρι και λίγο νερό και το ζυμώ νουμε σήμερα,αύριο πάλι το ίδιο μέχρι το προζύμι να γίνει αφρωτό και σπογγό- δες.Τότε είναι έτοιμο για ζύμωμα. 
Από βραδίς βάζουμε το 1/3 απ\'το αλεύρι 
που θέλουμε να ζυμώσουμε μαζί με το προ- 
ζύμι,φτιάχνουμε ένα πυχτό χυλό με χλιαρό 
νερό,και το πρωί που θα είναι φουσκωμέ- νο ζυμώνουμε το υπόλοιπο 2/3 αλεύρι. 
Υ.Γ Συγνώμη για την παρέμβαση!
 
tsigkos59
2. 25-09-2010 18:42
 
Νίκο συμφωνώ.
 
demi
3. 27-09-2010 09:58
 
Νίκο , και εγώ μαζί σου !!!!
 
pastaflora
4. 23-06-2011 14:08
 
Ευχαριστούμε πολύ foccacia και tsigkos59. Εγώ να προσθέσω το εξής: αν χρησιμοποιήσετε νερό από Αγιασμό (τον μοιράζουν στην Εκκλησία στις 14 Σεπτεμβρίου, "του Σταυρού"), κατά έναν μυστήριο τρόπο το προζύμι φουσκώνει αμέσως. Μου το είχαν πει και δεν το πίστευα και τελικά το κάνει και η μητέρα μου και πετυχαίνει. Δεν θα μπω στη διαδικασία της εξήγησης του φαινομένου, απλά δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!
 
yippity
5. 23-06-2011 14:15
 
Κάνε το κι εσύ να μας πείς :? 8) :x :)
 
tsigkos59
6. 23-06-2011 14:33
 
χαχαχα εγώ δεν μπορώ να το πιάσω το προζύμι γιατί σιχαίνομαι!! :grin
 
yippity
7. 23-06-2011 18:26
 
Ε !!! Για όσους-ες σιχαίνονται τα ζυμάρια έχω αυτή τη συνταγή χωρίς να αγγίξεις τα χέρια σου: Ψωμί σπιτικό σε 5'.Βρες τη στην ομάδα πίτες-ψωμιά
 
tsigkos59

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 24/09/10 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός