Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Καλιτσούνια Στειακά ανεβατά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από linmak88   
Πέμπτη, 11/11/10

 Η συνταγή είναι μιας φίλης μου - γνήσιας κρητικιάς - που γνώρισα μέσω facebook!

Υλικά

Για τη ζύμη χρειαζόμαστε

  • 3 κιλά αλεύρι.
  • 3 ποτήρια Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.
  • 4 αυγά
  • 3 ποτήρια ζάχαρη.
  • 6 κουταλιές της σούπας μαγιά μπύρας (ή προζύμι).
  • 1 ½ ποτήρι νερό.
Για τη γέμιση χρειαζόμαστε:
  • 2 κιλά μυζήθρα (τριμμένη)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • Λίγη κανέ...λα
Εκτέλεση (σε δέκα βήματα):
  • Διαλύομε τη μαγιά σε 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό.
  • Προσθέτομε λίγο αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός και αφήνομε το προζύμι να ανέβει.
  • Προσθέτομε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά και το αφήνουμε να ανέβει.
  • Την τρίτη φορά προσθέτουμε και τα χτυπημένα αυγά, τα ζυμώνομε όλα μαζί και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει.
Για την γέμιση :
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
  • Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε μέγεθος μικρού πιάτου.
  • Στη μέση κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και το τραβάμε προσεχτικά μέχρι να σκεπαστεί.

 Για να τα φτιάξουμε τετράγωνα διπλώνουμε το φύλλο από τις δύο αντίθετες πλευρές προς τα μέσα και κάνουμε το ίδιο με τις δύο άλλες αντίθετες πλευρές.

  • Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν (περίπου 2 ώρες).
  • Τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, τα πασπαλίζουμε με σησάμι και τα ψήνουμε.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 8807
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 14-11-2010 15:30
 
Συμφωνώ, αυτά είναι τα γνήσια κρητικά 
παραδοσιακά καλιτσούνια. 
Η μάνα μου βάζει 1/3 ξινή μυζήθρα και 
2/3 γλυκιά και είναι πιο πικάντικα !!!
 
tsigkos59
2. 15-11-2010 11:59
 
Προχθές μας έφερε ένας συνάδελφος από Κρήτη. Πραγματικά είναι καταπληκτικά.
 
voula
3. 15-11-2010 18:15
 
Είναι πολλά χρόνια που ψάχνω να βρω αυτή τη συνταγή, και όταν την είδα εδώ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ!!!
 
renaki
4. 15-11-2010 19:04
 
Χαίρομαι πολύ Ρένα που βοήθησα! Είναι όντως καταπληκτικό έδεσμα - ονειρεμένο! :)
 
linmak88
5. 16-11-2010 19:06
 
Την εψαχνα τη γνησια αυτη συνταγη.Μπραβο Λινα!!
 
margarita79

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 24/10/15 )