Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Άρθρα arrow Τεχνικές arrow Σταφιδοελιές: Παρασκευή
Σταφιδοελιές: Παρασκευή Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Τρίτη, 07/12/10

article_01    Η παρουσία του ελαιόδενδρου στον ελλαδικό χώρο, συναντάται από την αρχαιότητα και αποδεικνύει την κυρίαρχη σχέση που είχαν οι Έλληνες με το ελαιόλαδο, την βρώσιμη ελιά, το ξύλο, ακόμα και τα φύλλα του δένδρου.

  Εγώ θα σας μάθω ένα απλό και εύκολο τρόπο να παρασκευάζετε και να διατηρήσετε τις ελιές  για όλο το χρόνο.

  Χρειαζόμαστε ελιές χοντρές, ώριμες, μελανές τουλάχιστον κατά τα 2/3.
Στην Κρήτη έχουμε μια ποικιλία που τις λέμε χοντροελιές και γίνονται ιδανικές σταφιδοελιές. Όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός, να βρέχει 1-2 μέρες και μετά να λιάζει 5-6 μέρες συνεχώς και εν' αλάξ, τότε αυτές οι ελιές σταφιδιάζουν από μόνες τους και τρώγονται ανάλατες. Αλλά δεν μπορούμε να τις διατηρήσουμε για πολύ καιρό, γιαυτό τις παρασκευάζουμε κι αυτές όπως τις μελανές.

  Εσείς μπορείτε να φτιάξετε ότι ποικιλία χοντρές ελιές έχετε στον τόπο σας. Χρειαζόμαστε, ανάλογα με την ποσότητα, ένα κοφίνι, ή καλάθι, ή πλαστικό τελάρο με τρύπες για να φεύγει ο ''κατσίγαρος''.

  Επίσης χρειαζόμαστε εφημερίδες και αλάτι χοντρό ''ρυζάτο'''.

Διαλέγουμε τις ελιές και τις πλένουμε να στραγγίζουν από την προηγούμενη μέρα. Παίρνουμε το καλάθι και το ντύνουμε με διπλή εφημερίδα από μέσα γύρω-γύρω και στον πάτο αφήνοντας να περισσεύει κι από πάνω εφημερίδα για να σκεπάσουμε τις ελιές όταν τελειώσουμε.

abcd0001_420_01

  Ρίχνουμε μιά στρώση ελιές, 2-3 δάχτυλα περίπου, και τις αλατίζουμε με πολύ-πολύ αλάτι μέχρι σχεδόν να σκεπαστούνε, Συνεχίζουμε με μιά στρώση ελιές, μιά στρώση αλάτι μέχρι να τελειώσουν .

   Στο τέλος τις σκεπάζουμε με τις εφημερίδες που περισσεύουν.

Σε 2-3 εβδομάδες οι ελιές είναι έτοιμες, αλλά σε μιά βδομάδα περίπου, οι πιο ώριμες ελιές είναι ήδη σταφιδιασμένες και μπορούμε να αρχίσουμε να τις τρώμε.

 Όταν νομίζουμε οτι είναι έτοιμες, τις βάζουμε σε βάζα, πλαστικά ή γυάλινα των 2 ή 3 ή 5 λίτρων μαζί με το αλάτι και ρίχνουμε και λίγο νερό 2-3 εκ. περίπου στον πάτο για να έχουν υγρασία να μην ξεραθούνε.

   Όποτε παίρνουμε ελιές να φάμε, ανακατεύουμε ένα γύρω το βάζο να βρέχονται οι ελιές να είναι πάντα υγρές.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 16981
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 13-12-2010 13:42
 
Υπέροχες Νικο, σε ευχαριστούμε , και ξέρεις ήθελα να φτιάξω και δεν θυμόμουνα πως τις έφτιαχνε ο συχωρεμένος ο μπαμπάς μου,  
 
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. 
 
Ειδες που όλο και έχεις κάτι καλό να μας γράψεις; 
 
Αν ξέρει η γυναίκα σου να μας γράψει την συνταγή από τις κουλούρες του γάμου, την συνταγή για την ζυμη και πως τις κεντατε εκεί στην Κρήτη!!! 
 
Καλές Γιορτές!!! 
 
pastaflora
2. 13-12-2010 14:46
 
Σ\'ευχαριστώ για τις ευχές και τα καλά σου 
λόγια.  
Η γυναίκα μου δεν ξέρει και πολλά 
παραδοσιακά, παρόλο Κρητικιά Μυλοποταμύτισσα,μεγάλωσε στην Αθήνα, στην άλλη γιαγιά, ένεκα που οι γωνείς της ήταν μετανάστες στη Γερμανία 
Τα γαμοκούλουρα απ\' ότι ξέρω αγαπητή μου, 
τα παραγκέλνουνε στο φούρνο, τι ψάχνεις τώρα 
ποιός κάθεται να ζυμώνει για 500-1000-1500 
άτομα. 
Η μάνα μου φτιάχνει σταφιδόψωμο, Χριστόψωμο 
και λαμπριάτικο στουρέκι (λαμπροκουλούρες τα λέμε), αν θέλει μπορώ να δώσω τις συντα- 
γές αν και νομίζω υπάρχουν στο site.
 
tsigkos59
3. 14-12-2010 12:06
 
αυτές είναι οι λεγόμενες θρούμπες ελιές. 
Τεράστιο λάθος η χρήση εφημερίδας. Περιέχει χρώματα και βαρέα μέταλλα το μελάνι. Σε όλη την Ελλάδα τις θρούμπες τις φτιάχνουμε σε ψάθινο καλάθι χωρίς εφημερίδες, ευτυχώς
 
xlogo
4. 15-12-2010 00:03
 
Σωστή η παρατήρηση για την εφιμερίδα, 
δεν το σκεύτηκα, αλλά βάλτε άλλο χαρτί 
γαι να μην φεύγει το αλάτι και να μην 
ξεραίνονται οι εξωτερικές ελιές.
 
tsigkos59
5. 16-12-2010 21:04
 
Πολύ ωραία ανάρτηση.
 
voula
6. 01-02-2011 16:51
 
χιλια μπραβο ... ως κορη ελαιοπαραγωγου σου βγαζω το καπελο!!!
 
sinfulsonia

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 09/12/10 )