Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Πηχτή ή τσιλαδιά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Παρασκευή, 17/12/10

Στην Κρήτη την πηχτή τη λέμε ''τσιλαδιά'' και συνοδεύει τα γιορτινά μας τραπέζια, όλο το δεκαπεντάμερο, είναι δε ιδανικός μεζές για ρακή και κρασί.

Παραδοσιακά την φτιάχνουμε με το κεφάλι και τα ποδαράκια του χοίρου αλλά επειδή γίνεται πολύ λιπαρή και βαριά θα σας παρουσιάσω ένα εναλλακτικό τρόπο να την φτιάξετε εξίσου νόστιμη και πικάντικη, χωρίς λίπη.

Υλικά:
  • 2 κιλά χοιρινή σπάλα Α/Ο
  • 2 ποδαράκια χοιρινά
  • 1 ποτ. χυμό λεμόνι
  • 1 ποτ. ξύδι
  • 1/2 ποτ. χυμό νεράτζι (προαιρετικά)
  • 2-3 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
  • 2-3 κ.γ. κύμινο ολόκληρο
  • αλάτι
Εκτέλεση:
  • Κόβουμε το κρέας κομμάτια και το βράζουμε μαζί με τα ποδαράκια για 5'.
  • Μετά αδειάζουμε το νερό, τα ξεπλένουμε καλά-καλά κάτω από τη βρύση, βάζουμε καθαρό νερό να τα σκεπάζει ίσα-ίσα και τα βράζουμε μέχρι να ψηθούν να γίνουν λιώμα. Τα ποδαράκια θέλουν παραπάνω ώρα.

Εγώ στη χύτρα τα ψήνω 15'-20' όλα μαζί, μετά τραβάω το κρέας σε μια λεκάνη και ξαναψήνω τα ποδαράκια άλλα 15'.

  •  Όταν ψηθούν και τα ποδαράκια τα βάζουμε κι αυτά στη λεκάνη να κρυώσουν λίγο. Τα καθαρίζουμε από τα κόκαλα και τα ψιλοκόβουμε όλα.
  • Αλέθουμε τα μπαχαρικά στο μούλτι να είναι χοντροαλεσμένα.
  • Σουρώνουμε το ζουμί και τα βάζουμε πάλι μαζί.

Αν το ζουμί είναι πολύ τα βράζουμε λίγα λεπτά τα σωθεί, κανονίζουμε να είναι σαν μια πηχτή σούπα.

  • Πρώτα απ' όλα τα αλατίζουμε και δοκιμάζουμε, μετά βάζουμε το λεμόνι, το ξύδι, το νεράτζι και ξαναδοκιμάζουμε, μετά βάζουμε και τα πιπεροκύμινα και ξαναδοκιμάζουμε.

Μην ξεχνάτε οτι η πηχτή είναι και τρώγεται σαν μεζές, γιαυτό πρέπει να είναι καλοαλατισμένη, ξινή και πικάντικη, βεβαίως αναλόγως το γούστο σας, αλλά να μην είναι και νερόβραστη.

  • Όταν νομίζουμε οτι είναι εντάξει, με μια κουτάλα τη μοιράζουμε σε τάπερ, κανονίζοντας κρέας και ζουμί να είναι εξίσου σε όλα και όταν κρυώσει τη βάζουμε στο ψυγείο.

 Σε καλό ψυγείο με δυνατή ψύξη 3-4 βαθμούς κρατάει μέχρι και 15 μέρες, αν μείνει...

Απ' τη λεβεντογέννα Κρήτη, καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!! 


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 9127
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 21-12-2010 15:43
 
 
 
νΙΚΟ ΩΡΑΊΑ Η ΠΗΧΤΉ ΣΟΥ, ΤΗΝ ΈΦΤΙΑΧΝΕ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΆς ΜΟΥ Ο ΣΥΧΩΡΕΜΜΈΝΟΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΌ ΓΟΥΡΟΥΝΌΠΟΥΛΟ ΚΑΡΌΤΟ ΜΠΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΧΟΝΤΡΟ ΣΈΛΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΗΖΕ ΣΕ ΦΌΡΜΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΉ ΜΑΚΡΟΥΛΉ ΚΑΙ ΤΗΝ ΈΚΟΒΕ ΦΈΤΕς ΌΤΑΝ ΠΆΓΩΝΕ... ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΝΟΣΤΙΜΏΤΑΤΗ...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟς ΜΕΖΈς ΑΠΌ ΖΕΛΈ...!!!
 
pastaflora
2. 21-12-2010 16:09
 
γραψε μας αν ξέρεις γιατί με ρωτάνε πως τα φτιάχνετε του χοίρου τα...αμελέτητα? είναι λένε πολύ νόστιμος μεζές!...
 
pastaflora
3. 21-12-2010 23:45
 
Αγαπητή Αρετή σ'ευχαριστώ για τη φωτό. 
Στην Κρήτη δεν έχω δεί ποτέ και πουθενά 
καρότα και σέλινο στην πηχτή,μπορεί να  
είναι τοπική συνταγή της βόριας Ελλάδας. 
Όσο για τα αμελέτητα του χοίρου, δεν ξέρω 
καμιά ιδιέταιρη συνταγή,απλά τα τηγανίζουμε μαζί με το συκώτι μόνο πρέπει να τα σκισεις 
και να τα ξεφλουδίσεις από την εξωτερική 
τσίπα γιατί είναι σκληρή. 
Από μέσα είναι όπως τα γλυκάδια, μαλακά 
άσπρα και δεν μυρίζουν καθόλου χοιρίλα.
 
tsigkos59

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 21/12/10 )