Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Παραδοσιακά και Εποχιακά arrow Μπουγάτσα Πρωτοχρονιάτικη (και όχι μόνο)
Μπουγάτσα Πρωτοχρονιάτικη (και όχι μόνο) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Δευτέρα, 27/12/10
abcd0003_420

Στο Ηράκλειο, το έθιμο της Πρωτοχρονιάς επιβάλει εκτός από την βασιλόπιτα να τρώμε και την παραδοσιακή μπουγάτσα.

Από τα παλιά χρόνια υπάρχουν δυό-τρία μπουγατσατζίδικα στο κέντρο της πόλης, στα Λιοντάρια, που τηρούν πιστά την παράδοση της μπουγάτσας όλο το χρόνο και ιδικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που οι πελάτες κάνουν ουρά για να την αγοράσουν.Τα τελευταία όμως δέκα- δεκαπέντε χρόνια, σε κάθε πλατεία και σε κάθε κεντρικό δρόμο, υπάρχουν γυάλινες βιτρίνες στα πεζοδρόμια που διαθέτουν την πρωτοχρονιάτικη λιχουδιά.
Όλα σχεδόν τα ζαχαροπλαστεία, οι φούρνοι και τα τυροπιτάδικα, παρασκευάζουν το παραδοσιακό γλύκισμα για το κοινό.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο πατέρας έρχεται στο σπίτι το βράδυ, κρατώντας την ζεστή και τραγανή μπουγάτσα να την προσφέρει στην οικογένεια.
Στα συγγενικά και φιλικά ρεβεγιόν, ο κερδισμένος της βραδιάς, στα χαρτιά ή στα ζάρια, καλλήται να τρέξει στο κοντινό ζαχαροπλαστείο, να αγοράσει μπουγάτσα   για να κεράσει την παρέα σαν έδειξη γενναιοδωρίας και φιλοφροσύνης.

Θα σας παρουσιάσω έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να τη φτιάχνετε.

Υλικά:
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας ''για γλυκά'' (προτείνω το ''ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ'' γιατί είναι πιο λεπτό)

Για την κρέμα :

  • 3 ποτ. γάλα φρέσκο πλήρες
  • 3/4 της φλιτζάνας σιμιγδάλι ψιλό
  • 2-3 κ.σ. ζάχαρη
  • 250 γρ. φέτα σκληρή τριμμ.
  • 50 γρ. βούτυρο Κερκύρας
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 2 φιαλ. άρωμα βανίλια
  • Για το βουτύρωμα των φύλλων, 100 γρ. βιτάμ και 100 γρ. βούτ. Κερκύρας λιωμένα
  • Για το πασπάλισμα της μπουγάτσας, ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Εκτέλεση:
  • Στένουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, όταν αρχίσει να σιγοβράζει ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο και ανακατεύουμε γρήγορα να μη βολιάσει.
  • Όταν δέσει η κρέμα, μετά από 1'-2' την κατεβάζουμε, ρίχνουμε τη φέτα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τις βανίλιες ανακατεύοντας συνέχεια, και στο τέλος ρίχνουμε και τα αυγά.
  • Η γέμιση είναι έτοιμη αλλά περιμένουμε λίγο να κρυώσει, να είναι χλιαρή, γιατί αν είναι καυτή και την βάλουμε στο φύλλο κρούστας, το φύλλο θα λάσπώσει και δεν θα γίνει τραγανό και ξεροψημένο με τίποτα...
  • Απλώνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση απ'τη στενή μεριά.
  • Παίρνουμε δύο μισά φύλλα μπροστά μας, βουτυρώνουμε το απο 'πάνω, βάζουμε μια γερή κουταλιά γέμιση στην άκρη και την απλώνουμε να έχει περίπου 1-1,5 εκ. πάχος αφήνοντας απο τις άκριες 3-4 εκ. φύλλο για να το διπλώσουμε
  • Γυρίζουμε μία βόλτα τα φύλλα με την κρέμα και μετά διπλώνουμε τις άκριες προς τα μέσα. Συνεχίζουμε το δίπλωμα, πιέζοντας ελαφρά την κρέμα να φτιάξουμε ένα ορθογώνιο πακέτο σαν φάκελο.

Με τον τρόπο που τη φτιάχνω, δεν την κάνω μια πίτα όλο το ταψί, αλλά ατομικές μπουγάτσες, έτσι γίνεται πιό τραγανή και σερβίρεται ωραία.

  • Τις βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί, τις βουτυρώνουμε κι από πάνω και τις ψήνουμε στους 180 β. μέχρι να καλοροδίσουν.

Τη σερβίρουμε ζεστή, πασπαλισμένη με άχνη και κανέλα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (11) | Εμφανίσεις: 6501
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 01-01-2011 13:33
 
Αυτό και αν είναι ποδαρικό στο 2011 :) :) Με τη περιγραφή σας μας μεταφέρατε στο Ηράκλειο την πρώτη μέρα του χρόνου :) 
Χρόνια πολλά κ. Νίκο και καλή χρονιά :zzz :zzz
 
ArXoS
2. 01-01-2011 23:04
 
Υπέροχη συνταγή και ακόμη πιό υπέροχη περιγραφή...!!!  
 
Χρόνια σου Πολλά Νικολάκη!! Καλή Χρονιά !! Με Υγεία και Ευτυχία Για σένα και όλη σου την οικογένεια!!!
 
pastaflora
3. 01-01-2011 23:42
 
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τις θερμές ευχές και σας τις ανταποδίδω. 
 
Πραγματικά στο Ηράκλειο την Πρωτοχρονιά είναι και η γιορτή της μπουγάτσας !!!
 
tsigkos59
4. 02-01-2011 11:48
 
Εύγε για μία ακόμα φορά κύριε Νίκο! Για μας τους Κρητικούς, η μπουγάτσα στο Ηράκλειο κατά τη διάρκεια των γιορτών (κυρίως) είναι κομμάτι της κουλτούρας μας πλέον. Σου εύχομαι χρόνια πολλά και να συνεχίσεις τις μαγειρικές σου διδαχές εδώ...Τις χρειαζόμαστε!
 
st3lios
5. 03-01-2011 21:12
 
Πολύ ωραία συνταγή και περιγραφή. Καλή χρονιά σε σένα και την οικογενειά σου
 
voula

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 01/01/11 )