Όταν πριν λίγο καιρό σε μια καφετέρια στην Καλαμάτα έφαγα αυτό το κέικ αναρωτιόμουν τι παραπάνω έχει από το δικό μου και είναι τόσο αρωματικό και μαλακό. Μετά κατάλαβα πως ήταν ελαφρά σιροπιασμένο. Από τότε το κέικ πορτοκάλι μου, είναι πάντα έτσι. Υλικά (για μια στενόμακρη φόρμα) - 125 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
- 2 αυγά
- ¾ κούπας ζάχαρη
- 250 γρ. αλεύρι φαρίνα
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- Το χυμό ενός πορτοκαλιού
- Γάλα τόσο ώστε μαζί με το χυμό να έχουμε μισή κούπα
- Μια πρέζα αλάτι
- Μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι - Μισή κούπα νερό
- Μισή κούπα ζάχαρη
- Το χυμό ενός πορτοκαλιού
- Ένα κουτ. Γλ. Ξύσμα
- Μια κουταλιά χυμό λεμονιού
- Για τα καραμελωμένα πορτοκάλια
- 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
- 1/3 της κούπας ζάχαρη
Εκτέλεση - Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ν΄ αφρατέψει. Προσθέτουμε τ αβγά και έπειτα τα υπόλοιπα υλικά. Προσέχουμε να μην τα χτυπήσουμε πολύ και μας ξεφουσκώσουν τ΄ αβγά.
- Το βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα στους 175 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά
Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. - Βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός από το λεμόνι και αφήνουμε απ΄ όταν πάρει βράσει περίπου 6 λεπτά.
- Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σβήνουμε το μάτι.
- Βάζουμε το ζεστό σιρόπι στο κρύο κέικ.
Για τα καραμελωμένα πορτοκάλια - Κόβουμε το πορτοκάλι σε φέτες ενός εκατοστού .
- Σε τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει βάζουμε τα πορτοκάλια μας.
- Μετά από 2 λεπτά τα γυρίζουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά από την μια πλευρά και έπειτα γυρίζουμε από την άλλη.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και διακοσμούμε το κέικ μας.
Το κέικ έτσι διατηρείται φρέσκο για περισσότερες μέρες Καλή επιτυχία Προσθήκη ως Αγαπημένο (32) | Εμφανίσεις: 24835 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |