Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Κέικ arrow Κέικ πορτοκάλι ελαφρά σιροπιασμένο
Κέικ πορτοκάλι ελαφρά σιροπιασμένο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 14
Έχει υποβληθεί από voula   
Παρασκευή, 21/01/11
p1010365_420

Όταν πριν λίγο καιρό σε μια καφετέρια στην Καλαμάτα έφαγα αυτό το κέικ αναρωτιόμουν τι παραπάνω έχει από το δικό μου και είναι τόσο αρωματικό και μαλακό. Μετά κατάλαβα πως ήταν ελαφρά σιροπιασμένο. Από τότε το κέικ πορτοκάλι μου, είναι πάντα έτσι.

Υλικά (για μια στενόμακρη φόρμα)
  • 125 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 2 αυγά
  • ¾ κούπας ζάχαρη
  • 250 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • Το χυμό ενός πορτοκαλιού
  • Γάλα τόσο ώστε μαζί με το χυμό να έχουμε μισή κούπα
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • Μισή κούπα νερό
  • Μισή κούπα ζάχαρη
  • Το χυμό ενός πορτοκαλιού
  • Ένα κουτ. Γλ. Ξύσμα
  • Μια κουταλιά χυμό λεμονιού
  • Για τα καραμελωμένα πορτοκάλια
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
  • 1/3 της κούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ν΄ αφρατέψει. Προσθέτουμε τ αβγά και έπειτα τα υπόλοιπα υλικά. Προσέχουμε να μην τα χτυπήσουμε πολύ και μας ξεφουσκώσουν τ΄  αβγά.
  • Το βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα στους 175 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά

Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι μας.

  • Βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός από το λεμόνι και αφήνουμε απ΄ όταν πάρει βράσει περίπου 6 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σβήνουμε το μάτι. 
  • Βάζουμε το  ζεστό σιρόπι στο κρύο κέικ.

Για τα καραμελωμένα πορτοκάλια

  • Κόβουμε το πορτοκάλι σε φέτες ενός εκατοστού .
  • Σε  τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει βάζουμε τα πορτοκάλια μας.
  • Μετά από 2 λεπτά  τα γυρίζουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά από την μια πλευρά και έπειτα γυρίζουμε από την άλλη.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και διακοσμούμε το κέικ μας.
p1010364_420

Το κέικ έτσι διατηρείται φρέσκο για περισσότερες μέρες

Καλή επιτυχία


Προσθήκη ως Αγαπημένο (32) | Εμφανίσεις: 24835
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (15)
1. 26-01-2011 09:15
 
Δεν έχω σιροπιάσει ποτέ κέικ αλλά σίγουρα θα το κάνω. Φαίνεται πολύ αφράτο και λαχταριστό!!
 
vago
2. 26-01-2011 22:42
 
Φαίνεται υπέροχο και μυρωδάτο ...... Αγαπημένο λοιπόν :roll :roll
 
mariaZ
3. 27-01-2011 11:25
 
Τα σιροπιαστά δεν μου αρέσουν κι έτσι δεν έχω σιροπιάσει ποτέ κάποιο κέικ μου. Η έκφραση "ελαφρά σιροπιασμένο" όμως, μου αρέσει πολύ...θα του δίνει την κατάλληλη υγρασία που πρέπει να έχει το κέικ μέχρι το τέλος ;) 
Θα το δοκιμάσω και θα σου πω :)
 
Flora
4. 28-01-2011 21:34
 
Το εφτιαξα το κεικ κ ειναι απλα τελειο!!! Μοσχοβολαει το πορτοκαλι!!
 
dimitra85
5. 30-11-2011 09:19
 
το εφτιαξα και εγινε καταπληκτικο!!! εξαφανιστηκε σχεδον αμεσως :grin !!!! ευχαριστω πολυ για τη συνταγή!
 
vasou123
6. 30-11-2011 21:26
 
Χαίρομαι που σας άρεσε. Και εγώ σ΄ευχαριστώ για το σχολιό σου :)
 
voula
7. 12-07-2012 18:28
 
Auto einai to pio oreo cake pou exw ftiaxei pote! Na eisai kala pou to moirastikes mazi mas!
 
jennyk
8. 19-07-2012 23:45
 
jennyk χαίρομαι που σου άρεσε. Και σε μας είναι από τ΄αγαπημένα μας.
 
voula
9. 09-03-2013 00:08
 
Θέλω κι εγώ να το φτιάξω,αλλά χρειάζομαι κάποιες πληροφορίες,για κάποιες αλλάγές λόγω δίαιτας.Μπορώ να βάλω αλεύρι ολικής,και μαύρη ζάχαρη και λίγη κανέλα? Ή στέβια που είναι πιο υγιεινή και διαιτητική? Σε παρακαλώ να μου απαντήσεις,διότι φαίνεται (και το μαρτυρούν και τα κορίτσια),ότι είναι νόστιμο.Σ΄ευχαριστώ πολύ.
 
Eva1973
10. 09-03-2013 14:58
 
Eva1973 δεν το έχω δοκιμάσει με άλλο τρόπο. Αν βάλεις αλεύρι ολικής και δεν είναι αυτό που φουσκώνει μόνο του πρέπει να του βάλεις και 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ. Για τη ζάχαρη θα πρότεινα καστανή γιατί η μαύρη είναι υγρή και δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα είχε. Στέβια δεν έχω βάλει σε γλυκά για να ξέρω. Κανέλα δεν θα έβαζα γιατί θα κάλυπτε το έντονο άρωμα του πορτοκαλιού που είναι το χαρακτηριστικό αυτού του κέικ. Αν τελικά το κάνεις πες μου για το αποτέλεσμα
 
voula
11. 09-03-2013 20:12
 
Ευχαριστώ Βούλα μου,μόλις το φτιάξω θα ενημερώσω!! :)
 
Eva1973
12. 28-08-2014 11:27
 
Πολυ ωραια κλασσικη συνταγη. Θα μπορουσα να αντικαταστησω το βουτυρο με λαδι? Και σε τι ποσοτητα? Απο τοτε που εμεινα εγκυος δεν μπορω να το μυριζω καθολου το βουτυρο... :)
 
lenakriti
13. 29-08-2014 19:42
 
Καλησπέρα. Ναι μπορείς να χρησιμοποίησες λάδι. Βάλε αντί για βούτυρο 125ml λάδι Για να μην σου μυρίζει μπορείς να βάλεις και μαργαρίνη.
 
voula
14. 03-09-2014 12:02
 
Ευχαριστω πολυ voula για την αμεση απαντηση. Το εφτιαξα και βγηκε πολυ ωραιο. Εξαφανιστηκε σε χρονο μηδεν. Ευχαριστουμε για τις ωραιες συνταγες. :)
 
lenakriti
15. 03-09-2014 23:01
 
Χαίρομαι που σας άρεσε γιατί δεν είναι εποχή να πετάμε χρήματα χρόνο και κόπο!! 
Σ¨ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου :)
 
voula

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 26/01/11 )