Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Άρθρα arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Ψωμί χωρίς Ζύμωμα (Αυτόζυμο, No Knead bread)
Ψωμί χωρίς Ζύμωμα (Αυτόζυμο, No Knead bread) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Σάββατο, 19/03/11

dsc_0319_420 

Υπέροxο χωριάτικο καρβέλι χωρίς ζύμωμα!!

Προκειται για το γνωστο No-Knead bread του  Jim Lahey απο το Sullivan Street Bakery το οποιο παρουσιαστηκε μεσω των New York Times το 2006 και εκανε σε χρονο ρεκορ το γυρο του κοσμου μεσω μαιλ και βιντεο. Ο ιδιος ο Jim Lahey ειπε στον δημοσιογραφο των NY Times να παρουσιαστει η συνταγη σε ολο τον κοσμο. Χαραxτηριστικά ειπε ''Δώστε τη συνταγή έξω, είναι μια συνταγή που όλοι πρέπει να έχουν''. Εγώ, δε μπορώ παρα να συμφωνήσω!!
Δοκιμάστε όλοι αυτο το πανεύκολο ψωμί!
Ο δημιουργος του υποστηριζει πως ακομα και ενα 4χρονο μπορει να το φτιαξει. Πραγματι με λιγη βοηθεια στο ψησιμο ακομα και ενα μικρο παιδι μπορει να το ετοιμασει. Το μονο που εχετε να κανετε ειναι να ανακατεψετε απλως τα υλικα και μετα δωστε το χρονο στη ζυμη να γινει. Σας το παρουσιαζω οσο πιο αναλυτικα μπορω και σας δινω και το αρχικο βιντεο για να δειτε τον ιδιο τον δημιουργο του να το φτιαχνει.

Υλικά
  • 3 δοσομετρικες κουπες αλευρι για ολες τις χρησεις (1 δοσ.κουπα =125 γρ.)
  • 1 και 1/2 δοσομετρικη κουπα χλιαρο νερο (1 δοσ.κουπα =240μλ)
  • 1/4 κ.γ μαγια ξερη
  • 1 και 1/4 κ.γ αλατι (εγω νομιζω οτι θελει παραπανω, βαζω 1 κοφτη κουταλια της σουπας)
  • Λιγο εξτρα αλευρι για το πασπαλισμα ή σιμιγδαλι ή καλαμποκαλευρο.
  • Ενα σκευος στρογγυλο με καπακι (πυρεξ ή γαστρα) ή μαντεμενια κατσαρολα με καπακι διαμετρου 22-24 εκ. που να αντεχει ψησιμο σε υψηλες θερμοκρασιες.
Εκτελεση
  • Μετρατε τα υλικα σας και αναμειγνυετε σε ενα βαθυ μπωλ το αλευρι με τη μαγια και το αλατι.
  • Προσθετετε το νερο και ανακατεψτε για λιγα δευτερολεπτα μεχρι απλα να αναμειχθουν τα υλικα.
img_3526_420img_3527_420img_3530_420
  • Θα εχετε ενα υγρο και κολλωδες μειγμα.
  • Σκεπαστε το μπωλ καλά-καλά με πλαστικη μεβρανη και το ''ξεχνατε'' σε ενα σχετικα ζεστο μερος στην κουζινα σας για 12-18 ωρες.
  • Μετα τις ωρες αναμονης θα δειτε οτι το προζυμι εχει φουσκωσει και η επιφανεια εχει μικρες φουσκαλες (θα ειναι ακομα υγρο και κολλωδες).
  • Αλευρωστε μια επιφανεια, (ιδανικα πασπαλιστε με αλευρι μια λαδοκολλα) και αδειαστε επανω το μειγμα.
img_3532_420img_3533_420img_3534_420
  • Αλευρωστε τα χερια σας και απλα ισιωστε το λιγο.
  • Διπλωστε σταυρωτα σα να φτιαχνετε ενα σταυρο (δειτε τις φωτο και το βιντεο).
img_3536_420img_3537_420img_3539_420
  • Αναποδογυριστε το ζυμαρι να παει το διπλωμα στο κατω μερος και μεταφερετε το πανω σε καθαρη και καλα αλευρωμενη πετσετα.
  • Διπλωστε την πετσετα και αφηστε το χωρις να το πατησετε  ή να το πιεσετε για αλλες 2-3 ωρες μεχρι να φουσκωσει.
img_3541_420_01img_3542_420_01img_3543_420_01
  • Το τελευταιο μισαωρο αναψτε το φουρνο σας στους 260 βαθμους και βαλτε μεσα το σκευος να ζεσταθει πολυ καλα.
  • Μολις η ενδειξη του φουρνου σβησει (αρα εχει πιασει θερμοκρασια) ανοιξτε και βγαλτε εξω το σκευος (Προσεξτε πως θα το πιασετε μην καειτε).
  • Ανοιξτε το καπακι.
  • Βαλτε το χερι σας απο κατω και σηκωστε το ζυμαρι μαζι με την πετσετα.
  • Οπως το κρατατε στην παλαμη σας, αναποδογυριστε το μεσα στο σκευος ωστε να ειναι η κατω πλευρα με το διπλωμα τωρα απο πανω.
  • Κουνηστε λιγο την κατσαρολα να κατανεμηθει καλα η ζυμη και κλειστε το καπακι.
img_3544_420img_3545_420img_3547_420_01
  • Φουρνιζουμε για μιση ωρα στους 260 βαθμους με κλειστη κατσαρολα και ακομα 15 λεπτα στους 220 βαθμους με ανοικτο το καπακι για να ροδισει ομορφα.
img_3548_420img_3551_420_01dsc_0320_420_01
  • Το βγαζουμε πανω σε σχαρα και το αφηνουμε να κρυωσει εντελως.
  • Κοβουμε και θαυμαζουμε τα ομορφα ''μάτια του'' .

Να ειστε σιγουροι οτι το σκευος σας αντεχει σε υψηλη θερμοκρασια μην ξεγελαστειτε και βαλετε μεσα στο φουρνο καμμια κατσαρολα με πλαστικα χερουλια. Αν δε σας βρισκετε τιποτα απο αυτα δοκιμαστε να κλεισετε πολυ καλα το σκευος που θα χρησομοποιησετε με αλουμινοχαρτο.

Τα υλικα ειναι ακριβεστατα δεν χρειαζετε εξτρα αλευρι ή μαγια. Θα σας προκαλει να προσθεσετε κι άλλο αλλά μην το κανετε. Αν εχετε δοσομετρικα κουταλακια και κουπες χρησιμοποιηστε τα.

Δείτε και τον Jim Lahey να το φτιάχνει.

Καλή επιτυχία!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (48) | Εμφανίσεις: 19643
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (10)
1. 23-03-2011 09:47
 
Μαργαρίτα μου κάθε συνταγή σου είναι και μια υπερπαραγωγή! Συγχαρητήρια!!! :) :)  
Μάλλον θα ετοιμάσουμε σπιτικό ψωμάκι με τη μικρή το απόγευμα!
 
popi81
2. 23-03-2011 14:25
 
Με καμία άλλη συνταγή δεν έχω πετύχει τόσο τραγανή κόρα! Φτιάχνω αυτό το ψωμί πολλά χρόνια τώρα, όταν μια blogο- φίλη έστρεψε την προσοχή μου στο άρθρο του Mark Bittman στους NY Times. 
Το συνιστώ κι εγώ ανεπιφύλακτα! 
Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να έχεις προγραμματίσει από την προηγούμενη, καθως θέλει πολλές ώρες... ανάπαυση.
 
elie
3. 23-03-2011 14:26
 
¨Ολα καλά αλλά  
α)Το βιντεάκι σου δεν ανοίγει με...τίποτα...! 
β)Βρέ παιδάκι μου 18020 ώρες δεν ειναι πολλές ? θα χαλάσει το προζύμι του..... 
Ωραίο φαίνεται...κατά τα ΄λλα αλλα από ..γεύση? Δεν ξέρω...θα το δοκιμάσω...με...επιφύλαξη!!!
 
pastaflora
4. 23-03-2011 14:58
 
popi81να το δοκιμασετε με την κορουλα!Ειναι πανευκολο παρα την αναλυτικη εκτελεση που δινω!Περιμενω εντυπωσεις. 
elieΜα δεν ειναι φοβερο?Το ηξερα απο χρονια αλλα δεν ειχα δοκιμασει.Εμεις ξετρελαθηκαμε. Παππουδες,γιαγιαδες,γειτονισσες ,ο μικρος.. ολοι!Ναι οντως, θελει να εχει προγραμματιστει απο την προηγουμενη αλλα δεν περνει πανω απο ενα 5λεπτο η προετοιμασια.  
Τυφλα να εχουν οι αρτοπαρασκευαστες λεω εγω!!! :grin
 
margarita79
5. 23-03-2011 20:53
 
pastafloraα)το βιντεακι δεν ειναι δικο μου,δικες μου ειναι οι φωτο. Το βιντεο ειναι του δημιουργου Jim Lahey οπως παρουσιαστηκε στους NY times.Μηπως δεν εχετε καποιο προγραμμα για αναγνωση βιντεο στον υπολογιστη σας?Το λινκ του βιντεο ειναιhttp://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU&NR=1 
β)οι ωρες αναμονης ειναι 12-18 οχι 20 και δεν παθαινει τιποτα απολυτως ,υπαρχει ολοκληρη φιλοσοφια γυρω απο τη μεθοδο των αυτοζυμων ψωμιων.Αν ψαξετε για "no knead bread" στο net θα βρειτε πολλες πληροφοριες. 
γ)Μην εχετε καμμια επιφυλαξη.Ανακολουθησετε πιστα τις οδηγιες δεν υπαρχει κανενα περιθωριο αποτυχιας! 
Καλη επιτυχια!
 
margarita79
6. 23-03-2011 17:18
 
κάτι είχα ακούσει γι΄αυτό το ψωμί αλλά δεν είχα δώσει και πολυ σημασία. Τώρα που το βλέπω και βλέπω και το βίντεο θα το δοκιμάσω. Πρέπει να βρω το κατάλληλο σκεύος μόνο και θα το κάνω. Άλλωστε δεν είναι και δύσκολο ούτε ιδιαίτερο χρόνο θέλει.  
Η συνταγή είναι υπερπαραγωγή όντως. Πέρα από τις ωραίες φωτογραφίες τα γράφεις πολύ αναλυτικά. Ευχαριστούμε Μαργαρίτα.
 
voula
7. 23-03-2011 23:53
 
Πολύ ωραίο φαίνεται. Μοιάζει πολύ με το ιταλικό ψωμί (τσιαπάτα).Θα το δοκιμάσω σίγουρα. Ευχαριστώ Μαργαρίτα
 
MARY2
8. 24-03-2011 08:19
 
Αν και γνωρίζω τη φιλοσοφία γύρω από αυτό το ψωμάκι, και ψήνω πάντα δικό μου ψωμί, δεν το έχω φτιάξει ποτέ...τώρα που έχω και αναλυτικές οδηγίες θα το φτιάξω αμέσως ;)  
Πάω να ετοιμάσω το προζύμι μου ώστε το βραδάκι να είναι έτοιμο για ψήσιμο :grin :grin  
Ευχαριστούμε, Μάρτζι :)
 
Flora
9. 12-01-2012 13:47
 
Θα το φτιάξω το βράδυ αλλά θα τα βάλω όλα σε διπλάσια δόση γιατί έχω ένα μεγάλο πυρέξ, ελπίζω να πετύχει!
 
Marinaki
10. 13-01-2012 15:55
 
Τελικά καλό βγήκε αλλά θα το προτιμούσα με λιγότερο αλάτι! Την επόμενη φορά!
 
Marinaki

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 23/03/11 )