| Το ζύμωμα του ψωμιού είναι χρονοβόρο, κουραστικό και λερώνει την κουζίνα με αλεύρι και ζυμάρια, γιαυτό κι εγώ έχω ανακαλύψει ένα εύκολο και γρήγορο τρόπο να το παρασκευάζω σε 5' χωρίς να αγγίξω τα χέρια μου στο ζυμάρι. Πολλές φορές ξεμένουμε από ψωμί, είτε είναι βράδυ ή Κυριακή ή αργία που οι φούρνοι είναι κλειστά, μπορούμε να το φτιάξουμε στο σπίτι όποτε το χρειαστούμε και σε μιάμιση-δυο ώρες το πολύ, να τρώμε φρέσκο και τραγανό σπιτικό ψωμί. Υλικά : - 1 κιλό αλεύρι τύπου 70% ή μισό-μισό με ολικής άλεσης.
- 2 φακ. ξηρή μαγιά
- 2 κ.σ. λεμόνι (το κάνει αφράτο και τραγανό)
- 1-2 κ.σ. κοφτές αλάτι
- 1 L περίπου χλιαρό νερό
|
Εκτέλεση : - Πρώτα απ’ όλα ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς για 5'-10' να ζεσταθεί, όχι να κάψει !!! και μετά τον σβήνουμε.
- Σε μια κούπα διαλύουμε καλά τη μαγιά με χλιαρό νερό και την αδειάζουμε σε μια λεκάνη, ξαναγεμίζουμε την κούπα με νερό να ξεπλυθεί να πάρουμε όλη τη μαγιά και τη ρίχνουμε κι αυτή μέσα, βάζουμε και το λεμόνι και το αλάτι.
- Μετά, με το ένα χέρι δουλεύουμε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και με το άλλο ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι εναλλάξ με νερό φροντίζοντας η ζύμη να είναι λίγο πιο παχύρρευστη από του κέικ. Προσέχουμε να μη γίνει πολύ σφιχτή γιατί θα ανεβεί πάνω στο μίξερ και θα τα πασαλείψει όλα.
- Το χτυπάμε 2'-3' μέχρι να γίνει ομοιογενές το ζυμάρι και μετά το αδειάζουμε σε ένα μέτριο αντικολλητικό ταψί ή σε δυο-τρεις φόρμες του κέικ ορθογώνιες κατά προτίμηση για να γίνουν φρατζόλες.
Αν το ταψί δεν είναι αντικολλητικό, χρησιμοποιήστε λαδόχαρτο ! Το ζυμάρι δεν πρέπει να είναι πάνω από τη μέση του ταψιού ή της φόρμας για να έχει χώρο να ανεβεί και να ψηθεί . (Της φωτό είναι 2-3 εκ.) - Το βάζουμε στο ζεστό φούρνο και περιμένουμε 30'-45' να ανέβει, όταν διπλασιαστεί ο όγκος του, ανάβουμε το φούρνο στους 200 β. στα πρώτα 10'-15' και μετά τον χαμηλώνουμε στους 180 β. μέχρι να ψηθεί.
- Σε 40' περίπου συνολικό ψήσιμο είναι έτοιμο (αναλόγως το φούρνο).
- Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει.
- Όταν δεν μας καίει πια τα χέρια, αναποδογυρίζουμε το ταψί και βάζουμε το ψωμί σε μια κουσκουσέ πετσέτα να απορροφήσει την υγρασία από κάτω και να κρυώσει.
Με το ίδιο τρόπο φτιάχνουμε σταφιδόψωμο – ελιόψωμο κ.α. απλά ετοιμάζουμε το ζυμάρι με όλα τα υλικά αλλά να είναι ρευστό και λίγο πιο πηχτό από του κέικ και στο τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες ή τις ελιές και το ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. | |
Προσθήκη ως Αγαπημένο (23) | Εμφανίσεις: 9832 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |