Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Ψωμί σπιτικό Νο.04 (σε 5') Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Παρασκευή, 25/03/11
0171_420

Το ζύμωμα του ψωμιού είναι χρονοβόρο, κουραστικό και λερώνει την κουζίνα με αλεύρι και ζυμάρια, γιαυτό κι εγώ έχω ανακαλύψει ένα εύκολο και γρήγορο τρόπο να το παρασκευάζω σε 5' χωρίς να αγγίξω τα χέρια μου στο ζυμάρι.

Πολλές φορές ξεμένουμε από ψωμί, είτε είναι βράδυ ή Κυριακή ή αργία που οι φούρνοι είναι κλειστά, μπορούμε να το φτιάξουμε στο σπίτι όποτε το χρειαστούμε και σε μιάμιση-δυο ώρες το πολύ, να τρώμε φρέσκο και τραγανό σπιτικό ψωμί.

 Υλικά :
  • 1 κιλό αλεύρι τύπου 70%  ή μισό-μισό με ολικής άλεσης.
  • 2 φακ.  ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. λεμόνι (το κάνει αφράτο και τραγανό)
  • 1-2 κ.σ. κοφτές αλάτι
  • 1 L περίπου χλιαρό νερό
 Εκτέλεση :
  • Πρώτα απ’ όλα ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς για 5'-10' να ζεσταθεί, όχι να κάψει !!! και μετά τον σβήνουμε.
  • Σε μια κούπα διαλύουμε καλά τη μαγιά με χλιαρό νερό και την αδειάζουμε σε μια λεκάνη, ξαναγεμίζουμε την κούπα με νερό να ξεπλυθεί να πάρουμε όλη τη μαγιά και τη ρίχνουμε κι αυτή μέσα, βάζουμε και το λεμόνι και το αλάτι.
  • Μετά, με το ένα χέρι δουλεύουμε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και με το άλλο ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι εναλλάξ με νερό φροντίζοντας η ζύμη να είναι λίγο πιο παχύρρευστη από του κέικ. Προσέχουμε να μη γίνει πολύ σφιχτή γιατί θα ανεβεί πάνω στο μίξερ και θα τα πασαλείψει όλα.
  • Το χτυπάμε 2'-3' μέχρι να γίνει ομοιογενές το ζυμάρι και μετά το αδειάζουμε σε ένα μέτριο αντικολλητικό ταψί ή σε δυο-τρεις φόρμες του κέικ ορθογώνιες κατά προτίμηση για να γίνουν φρατζόλες.

Αν το ταψί δεν είναι αντικολλητικό, χρησιμοποιήστε λαδόχαρτο !

Το ζυμάρι δεν πρέπει να είναι πάνω από τη μέση του ταψιού ή της φόρμας  για να έχει χώρο να ανεβεί και να ψηθεί . (Της φωτό είναι 2-3 εκ.)

  • Το βάζουμε στο ζεστό φούρνο και περιμένουμε 30'-45' να ανέβει, όταν διπλασιαστεί ο όγκος του, ανάβουμε το φούρνο στους 200 β. στα πρώτα   10'-15' και μετά τον χαμηλώνουμε στους 180 β. μέχρι να ψηθεί.
  • Σε 40' περίπου συνολικό ψήσιμο είναι έτοιμο (αναλόγως το φούρνο).
  • Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει.
  • Όταν δεν μας καίει πια τα χέρια, αναποδογυρίζουμε το ταψί και βάζουμε το ψωμί σε μια κουσκουσέ πετσέτα να απορροφήσει την υγρασία από κάτω και να κρυώσει.

 Με το ίδιο τρόπο φτιάχνουμε σταφιδόψωμο – ελιόψωμο κ.α. απλά ετοιμάζουμε το ζυμάρι με όλα τα υλικά αλλά να είναι ρευστό και λίγο πιο πηχτό από του κέικ και στο τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες ή τις ελιές και το ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

0169_420

Προσθήκη ως Αγαπημένο (23) | Εμφανίσεις: 9832
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 30-03-2011 12:39
 
λΟΙΠΌΝ ΤΟ ΨΩΜΊ ΣΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ...ΤΟ ΛΙΓΏΤΕΡΟ ...ΥΠΕΡΟΧΟ!! 
ΕΙΠΑ ΤΗΣ ΝΤΟΛΛΥΣ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΧΑΛΑΣΕ Ο ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΗΣ... ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!
 
pastaflora
2. 30-03-2011 13:35
 
Ποιός αρτοπαρασκευαστής και πράσινα άλογα, πεταμένα λεφτά, εδώ παρουσιάζω μια καινοτομία στο ψωμί.Κι εσύ να το φτιάξεις και να μου πεις τη γνώμη σου, είναι σημαντική και πολύτιμη !!!
 
tsigkos59
3. 30-03-2011 19:32
 
Θα φτιάξω μισή δόση το σ/κ, μισό μισό με ολικής.
 
ranja
4. 30-03-2011 19:57
 
Πολύ ωραία ανάρτηση. Με λεπτομερείς οδηγίες.Θα το δοκιμάσω γιατί μου φαίνεται πολύ εύκολο και σίγουρα πολύ καλύτερο από αυτό που αγοράζουμε.
 
voula
5. 30-03-2011 20:32
 
Ωραιοτατο κ.Τσιγκο!Θα δοκιμαστει!Ειστε και εσεις του μιξερ ε?Και εγω μεγαλη φαν! :grin
 
margarita79

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 30/03/11 )