Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Γαρδουμάκια αυγολέμονο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Πέμπτη, 23/06/11
Υλικά (για 3-4 μερίδες) :
  • 12-15 γαρδουμάκια
  • 1 κρεμμύδι ή 2-3 χλωρά ψιλ/να
  • ½  μάτσο άνηθο
  • 1 μαρούλι ή αντίδι χοντροκομμένο
  • 1 κρ/πότηρο λάδι
  • πιπέρι-αλάτι
  • 1-2 αυγά
  • Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1 κ.σ. κορν-φλάουρ

0222_425

Εκτέλεση :
  • Ξεβράζουμε τα γαρδουμάκια σε μπόλικο νερό όπως περιγράφω στο άρθρο μου Ξέβρασμα στο κρέας 
  • Βάζουμε καθαρό νερό και το λάδι και τα βράζουμε σκεπασμένα σε χαμηλή φωτιά 45’ περίπου.
  • Στη χύτρα ψήνονται σε 10’-15’ αναλόγως αν είναι από αρνάκια γάλακτος ή μεγαλύτερα.
  • Όταν πιρουνίζονται είναι ψημένα, ρίχνουμε τις πρασινάδες και τα βράζουμε άλλα 10’.
  • Ελέγχουμε το νερό να είναι ίσα-ίσα ή το πολύ να τα σκεπάζει 1-2 δάχτυλα αν τα θέλουμε ζουμερά και κατά το τέλος βάζουμε το πιπέρι με το αλάτι και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
  • Σε ένα μπωλ χτυπάμε πρώτα το λεμόνι με το κορν-φλάουρ και μετά με τα αυγά καλά. Παίρνουμε 2-3 κουτάλες ζουμί και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο αυγολέμονο, το χτυπάμε και το ανακατεύουμε στο τσικάλι.

Να θυμάστε ότι τα γαρδουμάκια και γενικά όλα τα φαγητά με εντόσθια (κοκορέτσι-πατσάς-μαγειρίτσα κ.α.) σε μερικούς μπορεί να μην αρέσουν, αλλά έχουν όμως πολλούς φανατικούς φίλους που τα ‘’τσακίζουν’’ όταν τα δουν στο τραπέζι.

Στην Κρήτη τα γαρδουμάκια παραδοσιακά τα φτιάχνουμε με το στομάχι και τη χορδή του αρνιού και τα τυλίγουμε με τα έντερα . Ζεματάμε το στομάχι σε καυτό νερό (μόλις αρχίσει να κάνει φυσαλίδες), την καθαρίζουμε και την κόβουμε λουρίδες 5Χ15 εκ. Κόβουμε και τη χορδή κομμάτια 10 εκ. περίπου. Κόβουμε τα έντερα κομμάτια 1,5-2 μ. τα περνάμε στη βρύση να τρέξει άφθονο νερό και τα στύβουμε με τον αντίχειρα και το δείκτη. Αυτό το επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές σε κάθε κομμάτι.

Παίρνουμε ένα κομμάτι στομάχι, βάζουμε πάνω ένα κομμάτι χορδή και τα τυλίγουμε με το έντερο.

(Η χορδή είναι τα γλυκάδια της συκωταριάς)

0238_425_02


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 3054
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 27-06-2011 23:00
 
Αμάν Νικολάκη, μας ...ξελιγωσες με τις...νοστιμιές σου...!!!!
 
pastaflora

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 27/06/11 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός