Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Τηγανόψωμα και τραβηχτές σε χρόνο dt
Τηγανόψωμα και τραβηχτές σε χρόνο dt Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από voula   
Παρασκευή, 16/09/11
P1020926

Αυτά τα τηγανόψωμα τα έχω συνδυάσει με τα παιδικά μου χρόνια. Σχεδόν κάθε Σάββατο (αφού δεν είχαμε σχολείο), η μητέρα μου πήγαινε πρωί στο φούρνο της γειτονιάς έπαιρνε το ζυμάρι και μόλις ξυπνούσαμε τρώγαμε τα ζεστά ζεστά τηγανόψωμα με μπόλικη φέτα. Τώρα και τα παιδιά μου όταν πηγαίνουμε στη γιαγιά αυτό της ζητάνε να τους κάνει..Εκτός από  πρωινό είναι και ένα πολύ ωραίο ορεκτικό, νόστιμο και οικονομικό.

Υλικά
  • 1 κιλό ζυμάρι ψωμιού (από φούρνο)
  • Φέτα
  • Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • Λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
  • Αγοράζουμε το ζυμάρι. Αυτό μέχρι να το φτιάξουμε φουσκώνει. Πριν αρχίσουμε το τηγάνισμα το πατάμε λίγο να φύγει ο πολύς αέρας.
  • Βάζουμε αρκετό λάδι στο τηγάνι και  για να κάνουμε τις τραβηχτές, απλά λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και παίρνουμε μικρά μπαλάκια (στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού ) και μέσα σε λαδωμένο πιάτο επίσης τραβάμε το ζυμάρι μας και προσπαθούμε να το κάνουμε  αρκετά λεπτά  φυλλαράκια σε ακανόνιστα μακρόστενα σχήματα (βλέπε σχετική foto). Μπορείτε να το ανοίξετε χωρίς να το βάλετε σε πιάτο, κάνοντας απαλές κινήσεις με τα δυό σας χέρια. 
  • Όταν κάψει καλά το λάδι τα  ρίχνουμε στο τηγάνι και τα  τρυπάμε αρκετές φορές με το πιρούνι. Μόλις ροδίσουν από τη μια τα γυρίζουμε να ροδίσουν και από την άλλη.
p1020913_425
p1020917_425
p1020918_425
  • Για τα γεμιστά τηγανόψωμα  παίρνουμε ζυμάρι όσο δυο μεγάλα καρύδια και το ανοίγουμε ελαφρά σε ρηχό πιάτο. Βάζουμε μέσα τη θρυμματισμένη φέτα με το δυόσμο και κλείνουμε σε πουγκί. Γυρίζουμε το πουγκί ανάποδα  και αρχίζουμε να πατάμε με τα χέρια μας και να κάνουμε ένα λεπτό σχετικά και στρογγυλό φυλλαράκι. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τρυπάμε πάλι με το πιρούνι . Αν σας κάνει τρυπούλες καθώς το σηκώνετε από το πιάτο μην ανησυχήστε ρίξτε το στο τηγάνι όπως είναι. Γυρίστε και από την άλλη και είναι έτοιμο..

Καλή επιτυχία!

Όταν βγάζουμε τα τηγανόψωμα και τις τραβηχτές από το τηγάνι τα βάζουμε σε πιάτο που πάνω  έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περιττό λάδι.

 Όσο τηγανίζετε, αν δείτε πως το λάδι έχει μείνει λίγο να συμπληρώνετε. 

Αν δεν θέλετε να  το τηγανίσετε όλο βάλτε αυτό που περίσσεψε στο ψυγείο. Όταν θέλετε να το φτιάξετε απλά βγάλτε το μισή ώρα νωρίτερα αφήστε το να ξεπαγώσει και αρχίστε τη διαδικασία. Διατηρείτε 1-2 μέρες στο ψυγείο. Μην τα αφήσετε έξω γιατί θα σας ξινίσει

Αν κάνετε δικό σας ψωμί κάντε παραπάνω και τηγανίστε το. Είναι πολύ πιο νόστιμο έτσι  όπως και το ζυμάρι που έχει προζύμι.

Μην έχετε πολύ δυνατά τη φωτιά σας γιατί θα ροδίσουν απ΄ έξω και μέσα θα μείνουν άψητα.

Οι φούρνοι έχουν ζυμάρι  το πρωί πριν ακόμα ψήσουν τα ψωμιά. Αν δεν θέλετε να ξυπνήσετε πρωί ζητήστε να σας το κρατήσουν από την προηγούμενη (εγώ αυτό κάνω)

p1020925_425

Τις τραβηχτές στη Μάνη εκτός από τη φέτα, τις σερβίρουν και με μέλι.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 16398
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 19-09-2011 07:47
 
Έγραψες πάλι Βουλίτσα...... υπέροχο το τυγανόψωμο σου και πολύ εύκολο ....!!!
 
voulaskl

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 27/12/13 )