Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Προζύμι με βασιλικό
Προζύμι με βασιλικό Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από 9696   
Δευτέρα, 09/04/12
Υλικά:
  • 1 κούπα φύλλα φρέσκου βασιλικού. 
  • 2,5 -3 κούπες νερό.
  • αλεύρι περίπου 200 γραμμάρια 
Εκτέλεση
  • yeastbread_225Βάζουμε σε ι κατσαρολάκι το νερό να βράσει πολύ καλά.
  • Αφήνουμε να γίνει χλιαρό (να δέχεται το δάκτυλό μας). Προσθέτουμε τα φύλλα του βασιλικού και αφήνουμε σκεπασμένο για 4 ώρες.
  • Σε ένα πλαστικό μπώλ  παίρνουμε λίγο νερό (με το βασιλικό) προσθέτουμε λίγο αλεύρι και κάνουμε ένα χυλό.
  • Καλύπτουμε το μπολ με το καπάκι του και αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με κουβέρτα για να φουσκώσει.
  • Την επόμενη μέρα παίρνουμε το χυλό αυτό προσθέτουμε λίγο από το νερό (με το βασιλικό)  και λίγο αλεύρι και ξανακάνουμε χυλό. Αφήνουμε πάλι  σε ζεστό μέρος  σκεπασμένο με κουβέρτα να φουσκώσει.
  • Ξανακάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία προσθέτοντας νερό μόνο απο το κατσαρολάκι με το βασιλικό.
  • Αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
  • Είναι έτοιμο το προζύμι όταν ο χυλός έχει κάνει στην επιφάνειά του φούσκες. 
  • Το προζύμι γίνεται σε 3 -4 ημέρες.  ΄
  • Όταν γίνει το προζύμι αμέσως μπορούμε να κάνουμε ψωμί  με 2-2,5 κιλά αλεύρι. 
  • Για να γίνει το ψωμί σε μία λεκάνι βάζουμε 5 κούπες (φουσκωτές) αλεύρι από σκληρό σιτάρι  4 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης και 1 κούπα αλεύρι από μαλακό σιτάρι, 5 κουταλιές της σούπας λάδι φαγητού, 1,5 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι ψιλό  και νερό περίπου 700 γραμμάρια.
  • Ανακατεύουμε καλά να γίνει μία ζύμη εύπλαστη.  Κρατάμε ένα κομμάτι από το ζυμάρι μέγεθος 1 γεμάτη κούπα του τσαγιού για προζύμι και την υπόλοιπο ζυμάρι το βάζουμε σε 3 φόρμες λαδωμένες. Το ζυμάρι θα καλύπτει τη φόρμα μέχρι τη μέση (και μισό πόντο παραπάνω από τη μέση). Βάζουμε τις  φόρμες στο φούρνο και καλύπτουμε την επιφάνειά τους με μία πετσέτα πολύ βρεγμένη και πολύ καλά στυμμένη.
  • Ανοίγουμε το φούρνο στους 0 βαθμούς κεσίου με αντιστάσεις πάνω κάτω. και αφήνουμε για 2,5 ώρες. Μετά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 45 βαθμούς κελσίου για 20-30 λεπτά. Μετά το τέλος του χρόνου αφαιρούμε την πετσέτα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις πάνω κάτω για 1 ώρα και 15 λεπτά . Μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία  στους 155 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για ακόμη μισή ώρα. 
  • Το ψωμί γίνεται σε 1 ώρα και 45 λεπτά. Όταν βγάλουμε το ψωμί από το φούρνο παίρνουμε ένα καθαρό βρεγμένο πανάκι και  περνάμε την  κόρα αυτού. Μετά το Βάζουμε όρθιο πάνω σε μία πετσέτα να κρυώσει. όταν κρυώσει μπορούμε να βάλουμε στην κατάψυξη αφού προηγουμένως τυλίξουμε τη φρατζόλα μας με χαρτί κουζίνας και μετά σε σακουλάκι poly bag.

Το οπροζύμι που κρατήσαμε (το ζυμάρι της μίας κούπας) το βάζουμε σε ένα τάπερ σκεπασμένο και το σκεπάζουμε με κουβέρτες για να φουσκώσει. Το τάπερ με το προζύμι το παίρνουμε μετά από1 ημέρα και το διατηρούμε στο ψυγείο. Διατηρείται για 8 μέρες στο ψυγείο, διαφορετικά στην κατάψυξη.

Για να ξανακάνουμε ψωμί θα πάρουμε το προζύμι θα προσθέσουμε χλιαρό νερό και θα κάνουμε χυλό, τον οποίο θα βάλουμε στο τάπερ σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες. 


Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 13073
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 11-04-2012 15:30
 
ταν βάλουμε το ψωμί στο φούρνο και το σκεπάσουμε με τη βρεγμένη πετσέτα ο φούρνος θα είναι στους 40 βαθμούς Κελσίου με αντιστάσεις πάνω κάτω.
 
9696

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 09/04/12 )