Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Ζύμη για τάρτα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από maria73   
Τρίτη, 03/07/12
Υλικά (για μια βάση τάρτας διαμέτρου 28 έως 32 εκ.):
  • 200 γρ. αλεύρι τύπου 55 (ή για όλες τις χρήσεις)
  • 40 ml νερό παγωμένο
  • 1 κρόκος αυγού
  • 100 γρ. βούτυρο
Σε περίπτωση που η ζύμη θα χρησιμοποιηθεί για γλυκιά τάρτα, επιπλέον:
  • 20 γρ ζάχαρη
  • Περίπου 40 γρ. αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • περίπου 10 γρ. βούτυρο για το βουτύρωμα της φόρμας
Εκτέλεση
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα βουναλάκι πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
  • Ανοίγουμε στο βουναλάκι ένα κενό στη μέση.
  • Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και αδειάζουμε το νερό στο κενό του αλευριού.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού (αν η βάση είναι για γλυκιά τάρτα, σ' αυτή τη φάση προσθέτουμε την ζάχαρη.)
  • Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια.
  • Φέρνουμε λίγο από το αλεύρι στην κοιλότητα με τα άλλα υλικά και το ανακατεύουμε απαλά χωρίς να ζυμώνουμε.
  • Σταδιακά αλλά γρήγορα ενσωματώνουμε όλο το υπόλοιπο αλεύρι στα υγρά υλικά, τρίβοντας και όχι ζυμώνοντας με τρόπο ώστε η ζύμη να φεύγει από τα δάχτυλα σφίγγοντας το χέρι μας.
  • Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την φυλάμε στο ψυγείο το λιγότερο για 4 ώρες και ιδανικά για μία μέρα.
  • Πριν την ανοίξουμε σε φύλλο, την αφήνουμε εκτός ψυγείου για μία ώρα ώστε να μαλακώσει και να μπορούμε να τη δουλέψουμε.
  • Ψήσιμο:
  • Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών και τινάζουμε όσο αλεύρι έχει μείνει πάνω στο φύλλο από το άνοιγμα.
  • Στρώνουμε το φύλλο σε πολύ καλά βουτυρωμένη φόρμα και τρυπάμε την επιφάνειά του σε πολλά σημεία με πιρούνι

Μπορούμε να την γεμίσουμε και να την ψήσουμε σ’ αυτήν την φάση, αλλά καλύτερα είναι για να μην νοτίσει η βάση από τη γέμιση να την ψήσουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο για 20 λεπτά πριν την γεμίσουμε. Για να μην φουσκώσει, στρώνουμε πάνω στη ζύμη λαδόχαρτο και την γεμίζουμε με ένα βαρύ όσπριο ή βάρη ψησίματος για τάρτες. Σ' αυτή τη φάση, προστατεύουμε με αλουμινόχαρτο (η γυαλιστερή πλευρά προς τα έξω) τα τοιχώματα της τάρτα ώστε να μην καούν μια και τα εξέχουν κατά την διάρκεια του οριστικού ψησίματος.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 6570
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 07/07/12 )