Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Τσουρέκι γεμιστό με μερέντα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από Ion   
Δευτέρα, 23/07/12

Το καλυτερο συνοδευτικο ενος πρωινου καφεδεν ειναι παρα ενα πολυ γευστικο τσουρεκι γεμιστο! Μεχρι και ο πιο απαιτητικος θα το βραβευσει.. (τύφλα να 'χει ο Τερκενλης)

Υλικά
  • 1 & 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γραμμ. μαγιά νωπή
  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
  • 2 & 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • 2 βανίλιες
  • μαχλέπι, μαστίχα κοπανισμένη (κατά βούληση)
  • 1 πρ.αλάτι
  • 1 σφηνάκι λικέρ
Εκτέλεση
  •  Διαλύω τη μαγιά μέσα σε μπολ με λίγο χλιαρό νερό και προσθέτω μια κουταλία της σούπας αλεύρι από τη συνολική ποσότητα.
  • Ανακατεύω μέχρι να αφρίσει, κλείνω αεροστεγώς με μεμβράνη και αφήνω στην άκρη να φουσκώσει.
  • Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  • Σε μία λεκάνη βάζω το 1 κιλό αλεύρι και ρίχνω τα μείγμα των αυγών. Ανακατεύω καλά.
  • Ζεσταίνω λίγο το χυμό και το γάλα σε κατσαρολάκι και τα ρίχνω και αυτά στη λεκάνη.
  • Προσθέτω το μαχλέπι, τη μαστίχα και το λικέρ.
  • Στο τέλος ζεσταίνω το βούτυρο και το ομογενοποιώ με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ρίχνω και τη μαγιά και ζυμώνω καλά.
  • Άν η ζύμη κολλάει στα χέρια ρίχνω και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Κόβω τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
  • Το κάθε ένα κομμάτι το απλώνω στον πάγκο μου μακρόστενο και το γεμίζω με μερέντα.
  • Φτιάχνω κοτσίδες και τοποθετώ τα τσουρέκια σε μακρόστενες φόρμες κεικ, τις οποίες έχω ντύσει με λαδόκολλα.
  • Αφήνω τα τσουρέκια στην άκρη να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Μόλις είναι έτοιμα ψήνω στους 170ο C για 45' ακριβώς!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

TIPS

  1.  Στο μίξερ μαζί με τα αυγά και τη ζάχαρη προσθέτω και 1 κουτ. σούπας ξύδι για να σπάσει η μυρωδιά των αυγών.
  2. Στο τέλος του ζυμώματος αλείφω με λίγο λάδι τα χέρια μου και ζυμώνω για τελευταία φορά μέχρι να το απορροφήσει η ζύμη.
  3. Τη μερέντα την αραιώνω με μία κουταλιά της σούπας λάδι για να είναι πιο ρευστή και να μη χάσει την υφή της.
  4. Τη λαδόκολλα για να στρώνεται πιο εύκολα,την τσαλακώνω προτού τη βάλω στις φόρμες.
  5. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι ζεστά.
  6. Τοποθετώ τα τσουρέκια σε φόρμες για να πάρουν ομοιόμορφο σχήμα και για να φουσκώσουν πολύ προς τα πάνω.
  7. Άν θέλω να τσουρέκια να φουσκώσουν πιο γρήγορα, αφού τα βάλω στις φόρμες, τα κλείνω μέσα σε σακούλες του σούπερ μάρκετ, και τα ακουμπώ προσεκτικά πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Εκεί η διαδικασία του φουσκώματος θα διαρκέσει μόλις 30'.
  8. Πριν βάλω τα τσουρέκια στο φούρνο τα αλείφω με λίγο λικέρ για να πάρουν χρώμα και άρωμα.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 24414
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 01-08-2012 00:32
 
Πολυ ωραία η συνταγή σου και αναλυτική. Θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν βάλουμε λιγότερη μαγιά υπάρχει πρόβλημα? 80γρ ας πούμε
 
voula
2. 01-08-2012 11:30
 
Voula μου, εάν βάλεις λιγότερη μαγιά δεν θα σου φουσκώσουν όσο θα έπρεπε! Αν ακολουθήσεις τη συνταγή κατά γράμμα θα έχεις τα καλύτερα τσουρέκια ever!!!! To υπόσχομαι.. :)
 
ion
3. 01-08-2012 13:18
 
Το έφτιαξα του έβαλα λιγότερη ζάχαρη είναι τέλειο
 
MAIROYLA
4. 01-08-2012 21:38
 
Την επόμενη φορά αφού σου αρέσουν με λιγότερη ζάχαρη, μόλις βγουν από το φούρνο άλειψέ τα με λίγο μέλι αραιωμένο με νερό και θα είναι ακόμα πιο τέλεια!
 
ion
5. 05-10-2012 11:55
 
Πόσο μαχλεπι βάζουμε;
 
Niadk
6. 05-10-2012 21:57
 
Analoga ta gousta! Ta tsourekia 8eloun arvma, gi ayto kai egw vazw 1 kout. tou glykou maxlepi
 
ion
7. 28-04-2013 19:33
 
Kalhspera k apo mena!! Posa tsourekia vgainoun me auth th dosologia? :)
 
tasa1989
8. 29-04-2013 08:31
 
vgainoun 4 tsourekia arketa megala!! An ta kaneis mikra 8a sou vgoun gyrw sta 10 atomika!!! A3izei!! Dokimase to!!!
 
ion
9. 29-04-2013 08:31
 
vgainoun 4 tsourekia arketa megala!! An ta kaneis mikra 8a sou vgoun gyrw sta 10 atomika!!! A3izei!! Dokimase to!!!
 
ion

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 27/07/12 )