Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Δίαιτα arrow Thanksgiving Day; Ας την γιορτάσουμε alla .. GREEK!
Thanksgiving Day; Ας την γιορτάσουμε alla .. GREEK! Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Σάββατο, 17/11/12

5Thanksgiving Day? Let's Celebrate alla.... GREEK!

Με....πολυσπόρια Αγρινίου και ...γεμιστό κοτόπουλο με κουκουνάρι, κιμά, κάστανα και μήλα στον φούρνο!!

Γραμμένο από την ΑΡΕΤΗ ΠΙΣΤΙΟΛΑ:

 

ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ της 21ης Νοεμβρίου στα Εισόδια της Παναγίας.

Γλυκός χυλός με σπόρους οσπρίων και δημητριακών. Παραδοσιακός. (Αγρινιώτικη και Δυτ. Ελλάδας συνταγή)

1_02

1η συνταγή : Υλικά και εκτέλεση

Από βραδύς δηλ την 20ην Νοέμβρη βράζουν από μια χούφτα όσπρια, με την σειρά την ακόλουθη , σε μια κατσαρόλα , σιτάρι, καλαμπόκι, ρεβίθια από πρίν φουσκωμένα με την φλούδα τους , και ½ κούπα φασόλια , και στο τέλος της βράσης, σε πολύ ελάχιστη ποσότητα , προσθέτουν , ½ ποτήρι του κρασιού ρύζι γλασσέ, 1 χούφτα βραστερή φακή,1 χούφτα σταφίδες διάφορες . Βράζουν όλα μαζί με τα προηγούμενα πολύ καλά και αφού μείνει ελάχιστο ζουμί προσθέτουν 3 μεγάλες κουταλιές μέλι, χωρίς ζάχαρη , για να γίνει ένας χυλός λευκός, και γλυκός. Σερβίρονται για πρωινό, σε μπολάκια πασπαλισμένα με καρύδια ή αμύγδαλα χοντροκομμένα , και προσθέτουμε και τριμμένη κανέλλα .

3_01

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το συνηθίζουν στην παραπάνω περιοχή, πού είναι αγροτική, σαν θυσία {σπονδή}, στην Παναγία για να ευλογήσει την σπορά του γεωργού που αρχίζει αμέσως μετά τα Εισόδια.. Επίσης σαν ευχαριστήριο ταυτόχρονα για την πλούσια συγκομιδή της προηγουμένης χρονιάς..

Τα πολυσπόρια στην Ελλάδα συνηθίζεται να παρασκευάζονται στη γιορτή των Εισοδίων της Παναγίας στις 21 Νοεμβρίου, εποχή που συμπίπτει με την εποχή της σποράς,  γι' αυτό και την Παναγιά τη λένε Μεσοσπορίτισσα.
Οι γυναίκες από την προηγούμενη μέρα παρασκεύαζαν πολυσπόρια και μόλις ξημέρωνε έπρεπε απαραίτητα μια γυναίκα να πάει να πετάξει  μερικά στη βρύση (τάϊσμα της βρύσης…!), ώστε όπως τρέχει το νερό, έτσι να τρέχει η τύχη και η ευκαρπία στο σπίτι!....
Το πρωί ένα πιάτο πολυσπόρια θα διαβαστούν στην εκκλησία, και θα φάνε όλοι στο σπίτι για ευλογία, τύχη και υγεία.
Επίσης τα παρασκεύαζαν στη γιορτή του Αγίου Στυλιανού  ως ευχαριστία στον Άγιο που έσωσε τα παιδιά από λοιμώδη ασθένεια, κυρίως προστατεύει τα νεογνά.

4_01Στη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, συνηθίζονται τα πολυσπόρια που λέγονται "βαρβάρα" ως ευχαριστία για την προστασία των παιδιών από την ευλογιά, που λέγεται πως σώθηκαν χάρη σ' αυτήν, αλλά και ως ένδειξη της ευφορίας του τόπου καθώς οι σπόροι που κοιμούνται στην αγκαλιά της γης, θα σκάσουν για να αναπτυχθούν σε φυτά παραγωγικά που θα χαρίσουν ευημερία στον τόπο.
Πολυσπόρια παρασκευάζονται και κατά την παραμονή των Θεοφανείων, που αφού διαβαστούν στην εκκλησία, μετά τρώγονται από όλα τα μέλη της οικογένειας, αλλά και από τα ζωντανά του σπιτιού στους στάβλους.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σκορπιστούν τα πολυσπόρια και στα χωράφια της οικογένειας, ώστε να επέλθει μεγάλη καρποφορία.
Αλίμονο στο νοικοκύρη που θα ξεχνούσε να ταΐσει με αυτά τα ζώα του, κακό μεγάλο τον περίμενε.
Βρίθει ο τόπος μας από θρύλους και δοξασίες.

Η εποχή ταυτίζεται με τη γιορτή  των Πυανεψίων, των Ελευσινίων (της Δήμητρας και της Κόρης).

1η συνταγή : Υλικά

  • 250 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
  • 250 γρ. σταφίδες ξανθές και μαύρες
  • 3 κ.σ κονιάκ
  • 4 κ.σ τριμμένη φρυγανιά
  • 100 γρ. καβουρντισμένα αμύγδαλα
  • 100 γρ. χονδροκομμένα καρύδια
  • 50 γρ. σουσάμι καβουρντισμένο και κοπανισμένο
  • 6 κ.σ ζάχαρη κρυσταλική
  • 3 κ.σ ζάχαρη άχνη
  • κανέλα, (γαρύφαλο τριμμένο 1 πρέζα προαιρετικά)
  • 1000 ml νερό
  • μια πρ έζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε το σιτάρι στο νερό, για περίπου τρία τέταρτα της ώρας. Μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Ενδιάμεσα δοκιμάζουμε αν μαλάκωσε το σιτάρι, διότι διαφέρει ο χρόνος από παραγωγή σε παραγωγή. Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ για 1 ώρα. Αν το σιτάρι δεν είναι αποφλοιωμένο θα χρειαστεί 2 περίπου ώρες. Στραγγίζουμε το σιτάρι και φυλάμε το χυλό του.
  • Σε πετσέτα απορροφητική στεγνώνουμε τους σπόρους σιταριού. Αφού στεγνώσουν τους ανακατεύουμε με τη φρυγανιά τις σταφίδες που τις έχουμε στραγγίσει από το κονιάκ. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα χονδροκομμένα, τα καρύδια, το κοπανισμένο σουσάμι και τα δύο είδη ζάχαρης, καθώς και κανέλα και γαρύφαλο αν θέλουμε.
  • Με το χυλό του σιταριού φτιάχνουμε κρεμούλα. Μετράμε για 1 ποτήρι χυλού 1 κουταλιά της σούπας νισεστέ, 1-2 κ.σ ζάχαρη καστανή και 2-3 σταγόνες κονιάκ. Διαλύουμε το νισεστέ με ένα φυλτζανάκι του καφέ χυλό. Μόλις ο χυλός βράσει ρίχνουμε με μιάς το διαλυμμένο νισεστέ, τη ζάχαρη και το κονιάκ.
  • Μόλις αρχίσει να πήζει αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει, στο ψυγείο. Πασπαλίζουμε με κανέλα, χονδροκομμένα καρύδια, αμύγδαλα, καβουρντισμένο σιτάρι και καστανή ζάχαρη.
Η κρέμα δεν θα πρέπει να γίνει πολύ παχιά,αλλά αραιή.

Τα πολυσπόρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, τα μαγειρεύουν με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τα προϊόντα που παράγει ο τόπος και τα ονομάζουν με διαφορετικά ονόματα:

  • μπουσμπέλια, μπουρμπουρέλια, παπούλια, παπούδια, μπούλια,μαγερειά, πολυκούκια είναι μόνο ορισμένα από τα ονόματα αυτά.

 

Βαρβάρα

Η Βαρβάρα είναι ένα είδος πανσπερμίας.
Είναι το πανάρχαιο έθιμο των πυάνων, ένα είδος πανσπερμίας εν γλυκεί.

Τα πύανα,(πανσπερμία) ήταν οι καρποί  (κάθε είδους καρποί, σιτάρι, φασόλια, κουκιά κ.λ.π.)
Αυτούς τους καρπούς έβρασαν ο Θησέας και οι νέοι (που γλύτωσαν μετά τη δολοφονία του Μινώταυρου από το Θησέα) καθώς γύριζαν από την Κνωσσό.
Καθώς γύριζαν με το καράβι από την Κρήτη, είχαν τελειώσει τα τρόφιμα και μάζεψαν κάθε είδος καρπού που είχαν ως απόθεμα, και τα έβρασαν μαζί σε χύτρα. Αυτή η τροφή μοιράστηκε σε όλους και έτσι γιόρτασαν όλοι την επιστροφή τους.
Το έθιμο επαναλαμβανόταν κάθε χρόνο ως ανάμνηση, στα "Πυανέψια" γιορτή που γινόταν κάθε χρόνο στη Δήλο κατά τον μήνα Πυανεψιώνα, αλλά και στις γιορτές της Δήμητρας και της Κόρης, δηλαδή στα Ελευσίνια μυστήρια.

Παρόμοιο έθιμο, ήταν αφιερωμένο στον Κρόνο ή Δία, πατέρα θεών και ανθρώπων, ως ανάμνηση της διάσωσης ανθρώπων από τον μεγάλο κατακλυσμό. Η διαφορά είναι ότι ενώ έψηναν σε μεγάλες χύτρες, κάθε είδους καρπό, δεν έτρωγε κανένας από αυτό το φαγητό, αλλά προσφερόταν ως θυσία, στους νεκρούς του κατακλυσμού, και στο θεό που επέτρεψε να επιβιώσουν ορισμένοι άνθρωποι.

Ως προσφορά μοιράζεται οπωσδήποτε και η Βαρβάρα, ως ευχαριστία στην Αγία Βαρβάρα που θεωρείται προστάτιδα των παιδιών από την ευλογιά.

Η θρησκευτική παράδοση μιλάει για τον ειδωλολάτρη πατέρα της Αγίας, που θέλοντας να αλλάξει την χριστιανική πίστη της, την απομόνωσε σε ψηλό πύργο και λόγω της ασιτίας και των βασανιστηρίων που υπέμενε η Αγία γέμισε το κορμί της σπυριά. Όταν μανιασμένος ο πατέρας, κατάλαβε πως δεν μπορούσε να αλλάξει την πίστη της, την πέταξε μέσα σε καζάνι όπου έβραζε νερό.
Το θαύμα όμως έγινε, η Αγία Βαρβάρα όχι μόνο διασώθηκε αλώβητη από το καυτό νερό, αλλά είχαν εξαλειφθεί και όλα τα σπυριά από το ταλαιπωρημένο κορμί της.
Αυτή η παράδοση ήταν που ώθησε πολλούς πιστούς, τον καιρό που η ευλογιά θέριζε τεράστιους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, να επικαλούνται το όνομα της, ώστε να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την αρρώστια.
Για το λόγο αυτό προσφέρονται και σιτάρια ως γλύκισμα, ως ανάμνηση του θαύματος που συνέβη στην Αγία.

Οι Χριστιανοί συνέχισαν τα πανάρχαια ελληνικά έθιμα  που δεν ξεχάστηκαν αλλά προσαρμόστηκαν στη νέα θρησκεία.
Οι άνθρωποι πάντα έχουν την ανάγκη να πιστεύουν στη βοήθεια μιας ανώτερης δύναμης για να αντιμετωπίζουν ευκολότερα τις αντιξοότητες της ζωής.

Ας φτιάξουμε τώρα και τη Βαρβάρα
όπως συνηθίζεται στα δικά μου μέρη (στις Σέρρες):

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλιτζάνι σιτάρι αποφλοιωμένο
  • 1/2 φλιτζάνι μαύρες και ξανθές σταφίδες
  • 1,5-2 λίτρα νερό
  • 5-6 κσ ζάχαρη
  • 80 γραμμάρια χονδροκομμένα καρύδια
  • 80 γραμμάρια χονδροκομμένα αμύγδαλα
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4-5 γαρίφαλα (προαιρετικά)
  • (προαιρετικά 1 κ.γ νισεστέ)
  • κανέλα για το γαρνίρισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Το αποφλοιωμένο σιτάρι δε χρειάζεται (απαραίτητα) μούσκεμα. Αν όμως μουσκέψουμε το σιτάρι θα αποδώσει καλύτερα όλο του τη γλουτένη και θα πυκτώσει καλύτερα.
  • Βάζουμε νερό και σιτάρι σε κατσαρόλα βαθιά, και βράζουμε για μια ώρα περίπου, σε χαμηλή φωτιά να ανοίξει το σιτάρι, ώστε να χυλώσει καλά. Στο τελευταίο τέταρτο προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, (το ξυλάκι της κανέλας, και τα καρφάκια γαρίφαλου μέσα σε τούλι κλεισμένα, ώστε να μην χαθούν μέσα στο χυλό μας).
  • Αφού το σιτάρι βράσει καλά, σερβίρουμε το χυλό σε γυάλινα ή πήλινα μπωλάκια και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Όταν πρόκειται να το φάμε πασπαλίζουμε μια γερή δόση καρυδιού και αμυγδάλου, με καστανή ζάχαρη και κανέλα.


Ο χυλός ίσω ς να δείχνει αραιός, αλλά καθώς κρυώνει πήζει, χωρίς να γίνεται πολύ παχύς σα κρέμα.
Αν τον θέλετε πιο χυλωμένο, ώστε να πήξει περισσότερο,  αραιώστε σε 2-3 κ.σ νερό το νισεστέ
και προσθέστε τον στο χυλό 2-3 λεπτά πριν τον κατεβάσετε από τη φωτιά.

Συνηθίζεται να μοιράζουμε σε φίλους και γείτονες.
Μην ξεχνάτε το αρχαίο έθιμο είχε σχέση με την ευφορία της γης, αλλά και την ευχαριστία στο θείο, οπότε πρέπει να μοιράζετε απλόχερα ο χυλός.
διαβάστε σχετικές αναρτήσεις μου για το έθιμο και παραλλαγές της συνταγής:

5ΠΥΑΝΕΨΙΩΝ και Πυανέψια (το αρχαίο έθιμο)

Μπορεί να παραλληλισθεί με την γιορτή των Ευχαριστιών πού γιορτάζουν κάθε 3η Πέμπτη του μηνός Νοεμβρίου όλοι οι αμερικανικοί λαοί, και οι Άγγλοι. Το έθιμο αυτό είναι ινδιάνικο της Αμερικής και μαγειρεύουν όπωσδήποτε γαλοπούλα γεμιστή λαο οτιδήποτε από σπορικά και πολλά καλαμπόκια , και επίσης κάνουν και κατασκευές από αυτά. {παραστάσεις κλπ.} θέλοντας να ευχαριστήσουν την Μητέρα Φύση και τον Θεό κατ΄ επέκταση για την πλούσια συγκομιδή πού τους χάρισε όλο τον χρόνο.

 

Thanksgiving Day

Κοτόπουλο γεμιστό (στον φούρνο με πατάτες)

2_02

1_01

Τα υλικά μας

  • 1 κοτόπουλο
  • πατάτες
  • λίγο κάρυ
  • αλάτι και πιπερι
  • Για την γέμιση
  • 4-5 συκωτάκια -καρδιές απο κοτόπουλο ψιλοκομμενα μεσα στον κυμα
  • 1/2 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1 μικρή κούπα ρύζι καρολίνα
  • Πιπέρι
  • αλάτι
  • ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • Επιπλεον
  • 300 -400 γραμ κυμα φτιαγμενο οπως στο παστιτσιο
  • Κουκουνάρια
  • Κυβακια απο 1 πρασινο μηλο
  • ¼ του κιλου βρασμενα και καθαρισμενα καστανα
  • 5-6 ξερα δαμασκηνα
  • Σταφιδες μαυρες και ξανθιες!

Εκτέλεση

  • Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μετά ρίχνουμε τα συκωτάκια και όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε το ρύζι, τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και στο τέλος λίγο νερό.
  • Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση μέχρι να τραβήξει το ρύζι όλα τα υγρά, και το αφήνουμε την γέμιση λίγο να κρυώσει
  • Σε ένα ταψί βάζουμε την κότα και την γεμίζουμε με το υλικό που φτιάξαμε
  • Γεμίζουμε ότι γεμίζει (δηλαδή εκτός απο την κοιλιά, γεμίζουμε τα μπούτια και τον λαιμό)
  • Κόβουμε τις πατάτες τις βάζουμε στο ταψί με την κότα ρίχνουμε αλάτι πιπέρι κάρυ βούτυρο ελαιόλαδο και λιγο νερό και το βάζουμε στον φούρνο
  • Σε περίπου 2,5 ώρες είναι έτοιμο
Καλή σας όρεξη !
Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 8084
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 19/11/12 )