Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Ρέγκα καπνιστή Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Κυριακή, 18/11/12

Ρέγκα καπνιστήΌλοι ξέρουμε την ταπεινή ‘καπνιστή ρέγκα ή φρίσσα’ στο ξύλινο κασελάκι, που μαζί με τον παστό μπακαλιάρο ή ‘φτωχογιάννη’ μεγάλωσαν γενιές και γενιές των Ελλήνων, και προπάντων τη φτωχολογιά σε δύσκολους καιρούς. Η ρέγκα συνοδεύει όλα τα όσπρια στο τραπέζι μας και είναι άριστος κρασομεζές.    

 Στο χωράφι, στο αμπέλι, στο λιόφυτο, στην οικοδομή, μαζί με λίγες ελιές και ένα κρεμμύδι ή ρέγκα ήταν το απαραίτητο συμπλήρωμα στο κολατσιό του εργάτη.

 Επίσης ξέρω μια ιστορία από την δεκαετία του ’60, που μια παρέα οικοδόμων ψήνανε τις ρέγκες και τις τρώγανε μέσα στον κινηματογράφο!!!

 Γνωστά είναι δε και τα ειρωνικά-σκωπτικά  προσωνύμια και παρατσούκλια που της αποδίδουν όπως ‘βασίλισσα’, ‘πέρδικα’, ‘στραβή’, ‘ασκημομούρα’ κ.α. τα οποία διαφέρουν από τόπο σε τόπο.

 Παραδοσιακά τη ρέγκα την ψήναμε με την εφημερίδα για να γίνει πιο νόστιμη και μυρωδάτη, αλλά, λόγω που η εφημερίδα περιέχει βαρέα μέταλλα και χρώματα τα οποία μεταφέρονται στο πιάτο μας, καλό είναι τώρα που το ξέρουμε να αποφεύγουμε αυτή την τεχνική.

 Θα σας παρουσιάσω ένα εύκολο και γρήγορο τρόπο που θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι δικής μου επινόησης και θα ήθελα να τον μοιραστώ μαζί σας.

 

 Κόβουμε τη ρέγκα κομμάτια 2-3 εκ. και πετάμε την ουρά, το κεφάλι και το συκώτι που είναι κάτω από το λαιμό εκεί που αρχίζουν τα αβγά γιατί είναι πικρό.

Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα βαθύ πιάτο και τα σκεπάζουμε με άλλο ένα ρηχό. Το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 2-3 λεπτά στο ‘maxi’ ή ‘high’ και αυτό είναι όλο. Μετά προσθέτουμε ελαιόλαδο και λεμόνι και καλή μας όρεξη.

Σημ. Αν την θέλουμε πιο ξεροψημένη αυξάνουμε το χρόνο ψησίματος.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 9084
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 21-11-2012 12:08
 
ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΜΕΖΕΣ...ΜΠΡΑΒΟ ΝΙΚΟΛΑ!!
 
pastaflora
2. 21-11-2012 17:57
 
Εξαιρετικός μεζές και ωραία ανάρτηση. :)
 
voula

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 21/11/12 )