Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Συμβουλές για το τέλειο ψητό κατσαρόλας
Συμβουλές για το τέλειο ψητό κατσαρόλας Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από DORAKI   
Σάββατο, 01/12/12

Εύγεστο, εύκολο στο μαγείρεμα του και εντυπωσιακό όταν… καταλήγει στην πιατέλα για σερβίρισμα, το ψητό της κατσαρόλας είναι η ιδανική επιλογή για ένα δείπνο με φίλους ή για το κυριακάτικο τραπέζι.

ru160245ss_225Το καλύτερο κομμάτι του μόσχου για ψητό κατσαρόλας είναι το «στρογγυλό» του νουά, που παίρνουμε από το μπούτι – κι αυτό είναι το πιο κατάλληλο - αλλά και από τη σπάλα. Για να παρασκευάσει κανείς ψητό κατσαρόλας με τέλεια εμφάνιση και γεύση, δεν είναι αρκετή μόνο η ποιότητα του κρέατος, αλλά πρέπει να ακολουθήσει και τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

  • Για να κρατήσει το σχήμα του όταν ψήνεται και να μη φύγουν τα μυρωδικά, πρέπει το κρέας να δεθεί σφιχτά ή ακόμη καλύτερα να το βάλει σε δίχτυ ο κρεοπώλης σας.
  • Δώστε στο ψητό μια ξεχωριστή νοστιμιά, κάνοντας με ένα μυτερό μαχαίρι στο κρέας μερικές τρύπες και βάζοντας μέσα σε κάθε τρύπα, λίγη μαργαρίνη, στη μύτη ενός μικρού κουταλιού, μισή σκελίδα σκόρδου, ένα κομματάκι πικάντικο τυρί και πιπέρι. Ακουμπήστε επάνω στο κρέας ένα κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο, το οποίο είναι το καλύτερο αρωματικό για το ψητό κρέας και δέστε το σφιχτά.
  • Για μια ξεχωριστή γεύση, σκεπάστε το κρέας με φέτες μπέικον και μετά δέστε το.
  • Στην αρχή, τσιγαρίστε το σε δυνατή φωτιά, ώστε να δημιουργηθεί μια προστατευτική κρούστα, η οποία θα εμποδίσει να βγουν οι εσωτερικοί χυμοί του κρέατος.
  • Μην «τσιγκουνεύεστε» να το σβήσετε με άφθονο κρασί ή μπράντι ή ακόμα και με ουίσκι. 
  • Όταν ψήνετε το κρέας, μη το «τσιμπάτε» γιατί χύνεται το αίμα και σκληραίνει. Για να μη το «πληγώσετε», γυρίστε το μόνο με ξύλινες κουτάλες. Για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί, «τσιμπήστε» το μόνο προς το τέλος του ψησίματος.
  • Προσθέτετε πάντα καυτό ζωμό από κρέας ή κύβο.
  • Προσθέστε το αλάτι προς το τέλος του ψησίματος και σε μικρότερη ποσότητα, αν έχετε χρησιμοποιήσει ζωμό από κύβο.
  • Μετά το ψήσιμο, αν η σάλτσα που έμεινε είναι λίγη, ξύστε με μια ξύλινη σπάτουλα τον πάτο της κατσαρόλας, προσθέστε λίγο ζωμό και λίγο κρασί και αφήστε τη να βράσει μερικά λεπτά. Αν όμως είναι αραιή, προσθέστε λίγο αλεύρι λιωμένο σε χλιαρό ζωμό και αφήστε να βράσει μερικά λεπτά.
  • Για να μπορέσετε να κόψετε το ψητό εύκολα σε ωραίες φέτες, αφήστε το να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα που το ψήσατε, σκεπάζοντας τη.
  • Για να ψηθεί το μοσχαρίσιο κρέας, χρειάζεται 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου για κάθε κιλό, ενώ για το βοδινό χρειάζονται δύο ώρες περίπου.
  • Και μια καινούρια γεύση για το ψητό: μπήξτε στο κρέας μερικά φυστίκια και ρίξτε μερικά στη σάλτσα 30 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
  • Έχετε υπόψη σας ότι για κάθε άτομο είναι αρκετά 160-180 γρ. νωπού κρέατος.

Το άρθρο ήταν δημοσιευμένο σε περιοδικό τηλεόρασης και συνόδευε τη συνταγή "Ψητό κατσαρόλας υπερπαραγωγή".


Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 30309
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 09-12-2012 20:09
 
ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΡΘΡΟ!
 
pastaflora

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 04/12/12 )