Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Γαλακτομπούρεκο Νο.12 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από KatiaXa   
Παρασκευή, 22/03/13
Γαλακτομπούρεκο

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Προσωπική άποψη: ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΦΑΕΙ 

Υλικά

Για την κρέμα

  • 170γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200γρ. ζάχαρη χωρισμένη σε τρία μέρη (50+50+100 γρ. )
  • 500γρ. κρέμα γάλακτος
  • 500γρ. γάλα πλήρες
  • 4 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
  • 1κ. σ βούτυρο (30γρ. )
  • 3 βανίλιες
  • 220γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (σε συσκευασία των 450γρ. )

Για το σιρόπι

  • 800γρ. ζάχαρη
  • 450γρ. νερό
  • 2κ. σ. μέλι
  • ξύσμα λεμονιού ή 1 στικ κανέλας προαιρετικά
Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και μόλις έρθουν σε βρασμό αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα

  • Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 50γρ. ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Αφαιρούμε από το μίξερ και κρατάμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ. Στον ίδιο κάδο του μίξερ και χωρίς να τον πλύνουμε χτυπάμε τους κρόκους με τα άλλα 50γρ. ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Θυσιάζουμε το 1/4 της μαρέγκας μας και το ανακατεύουμε στο μίξερ με το μείγμα των κρόκων για να αφρατέψει.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ. Με μια σπάτουλα προσθέτουμε σιγά σιγά την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύοντας πολύ ελαφρά και με κυκλικές κινήσεις κάνουμε ομοιογενές το μείγμα μας. Αφήνουμε στο πλάι. . .
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα και την υπόλοιπη ζάχαρη (100γρ. ). Βάζουμε στη φωτιά σε μέτρια ένταση και όταν ξεκινάει να βράζει ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες και το σιμιγδάλι και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας, προσθέτοντας και το βούτυρο (30γρ). Ανακατεύουμε ελαφρά αλλά με δυνατές και σίγουρες κινήσεις για να ενσωματωθούν καλά τα δύο μείγματα (μείγμα με σιμιγδάλι και μείγμα με αυγά).
  • Ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα στο ταψί αφού το βουτυρώσουμε καλά πρώτα. Στρώνουμε τα πρώτα 4 φύλλα γωνιάζοντάς τα. Δηλαδή το κάθε ένα να πάει ακριβώς σε μια από τις γωνίες του ταψιού για να περισσεύουν το ίδιο γύρω γύρω όταν βάλουμε και τα τέσσερα. Ύστερα βάζουμε ένα ακόμα φύλλο βουτυρώνουμε καλά στάζοντας το βούτυρο από το πινέλο αντί να το απλώνουμε με αυτό. Έτσι τα φύλλα μας έχουν αέρα μέσα τους πράγμα που κάνει το γλυκό μας ακόμα πιο τραγανό. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα, και πάνω της άλλα 4-5 φύλλα.
  • Καλό θα είναι να κόψουμε γύρω γύρω αρκετό από το φύλλο που περισσεύει ώστε να μην έχει πολύ φύλλο γύρω γύρω το γλυκό μας εκτός αν σας αρέσει αυτό όπως εμένα οπότε τα αφήνετε και τα υπόλοιπα με τη βοήθεια του πινέλου τα γυρνάτε προς τον πάτο του ταψιού.
  • Ρίχνουμε μπόλικο βούτυρο στην επιφάνεια του γλυκού μας και ραντίζουμε και με νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μια ώρα, στον αέρα, μέχρι να ροδίσει καλά το γλυκό. Μπορεί να πάρει και μιάμιση ώρα εξαρτάται και από το φούρνο.
Γαλακτομπούρεκο

Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις βγεί από το φούρνο με κρύο σιρόπι.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 2931
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 25/03/13 )