Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Όσπρια και Δημητριακά arrow Χρήσιμες συμβουλές για να φτιάξετε το τέλειο ριζότο
Χρήσιμες συμβουλές για να φτιάξετε το τέλειο ριζότο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από MINARES   
Δευτέρα, 12/02/18
rizoto21024x683_425

Λίγα πιάτα είναι τόσο απολαυστικά όσο ένα σωστά εκτελεσμένο ριζότο. Και με τις χρήσιμες συμβουλές που ακολουθούν θα μπορέσετε να παρασκευάσετε αυτή την κλασική ιταλική συνταγή στην εντέλεια.

Κατ' αρχάς, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι βασικό να επιλέξετε μια κατάλληλη ποικιλία ρυζιού για να πετύχετε το τέλειο ριζότο. Οι ποικιλίες που συνιστώνται είναι οι arborio, baldo, carnaroli, vialonenano ή roma. Όλες απορροφούν τέλεια τα υγρά, μελώνουν σωστά και παραμένουν al dente στο κέντρο τους, κάτι που θα προσδώσει στο ριζότο σας την επιδιωκόμενη παχιά, βελούδινη υφή.

Ετοιμάστε εκ των προτέρων όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε, ώστε να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη στιγμή. Βάλτε τον ζωμό σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ώστε να παραμείνει ζεστός, σχεδόν σε θερμοκρασία βρασμού, σε όλη την διάρκεια της παρασκευής του ριζότο.

Μην πλένετε ποτέ το ρύζι πριν να το ρίξετε στην κατσαρόλα. Θα αφαιρέσετε έτσι το άμυλο, το οποίο θα δώσει υπόσταση στο ριζότο σας. Ένα σωστό ριζότο δεν είναι ποτέ σπυρωτό.

Όταν βάζετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο να τσιγαριστούν, στην αρχή της παρασκευής, σιγουρευτείτε ότι η φωτιά παραμένει χαμηλή. Θα πρέπει να τα αφήσετε 10-12 λεπτά για να βγάλουν όλα τα αρώματά τους. Την ώρα αυτή μπορείτε να χαλαρώσετε παίζοντας κάποιο online παιχνίδι στο κινητό ή το τάμπλετ σας. Δες αυτό το καζίνο που προσφέρει υψηλές αποδόσεις, μεγάλο αριθμό διαφορετικών παιχνιδιών και ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον.

Μαγειρέψτε το ριζότο σας σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και βάλτε τον ζωμό σταδιακά, μια κουταλιά κάθε φορά. Αυτό δίνει χρόνο στο ρύζι ώστε να απορροφήσει πλήρως όλα τα υγρά και τα αρώματα.

Μην βιαστείτε, το ριζότο θέλει τον χρόνο του. Η αναμονή θα σας ανταμείψει και θα είναι κρίμα να σερβίρετε μισοψημένο ρύζι.

Προσέχετε διαρκώς την κατσαρόλα όπου ψήνεται το ριζότο σας και μην το αφήσετε να βράζει ανεξέλεγκτα. Ανακατέψτε όταν χρειάζεται για να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας.

Αν προσθέσετε υπερβολικό ζωμό ή αφήσετε το ριζότο παραπάνω ώρα στην φωτιά απ' ότι χρειάζεται, το ρύζι θα λασπώσει. Το ιδανικό ριζότο πρέπει να είναι λιπαρό και μαλακό στο εξωτερικό του, αλλά να «κρατάει» λίγο στο κέντρο του.

Μόλις καταφέρετε να πετύχετε την τέλεια υφή στο ριζότο σας, είστε έτοιμοι να προσθέσετε μερικά υλικά ακόμη.

Για ριζότο με θαλασσινά, προσθέστε επιπλέον γεύση στον ζωμό σας βράζοντας τα κεφάλια από τις γαρίδες ή τα κόκκαλα από το ψάρι που καθαρίσατε. Μην ξεχάσετε να τον σουρώσετε πριν τον προσθέσετε στο ριζότο. Προσθέστε γαρίδες, μύδια ή χτένια στο ρύζι, ένα κομμάτι βούτυρο, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και μια κουταλιά ελαιόλαδο και... είναι έτοιμο.

Για ριζότο με μανιτάρια, δώστε του μια πιο «γήινη» γεύση προσθέτοντας μια φούχτα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι στο μπολ με τον ζωμό και αφήνοντάς τα να μουλιάσουν για μερικά λεπτά πριν αρχίσετε να ρίχνετε τον ζωμό στην κατσαρόλα με το ριζότο σας. Ροδίστε ελαφρά σε ένα τηγάνι διάφορα μανιτάρια, όπως λεντινούλες, πλευρώτους, πορτομπέλο, σιτάκε, Shimejiη kingoysters και ρίξτε τα στο ριζότο σας. Προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατέψτε και απολαύστε το!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 3397
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 12/02/19 )