Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Συντήρηση τροφίμων
Συντήρηση τροφίμων Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 10
Έχει υποβληθεί από arhontia   
Κυριακή, 05/08/07
Με τους παρακάτω τρόπους μπορούμε να συντηρήσουμε τα γλυκά ή τις μαρμελάδες μας ακόμα και για 1 χρόνο, ώστε να τα έχουμε στη διάθεσή μας ακόμα και εκτός της εποχής τους
Αποστείρωση:
Πλένουμε προσεκτικά τα βάζα και τα καπάκια τους με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων.
  • 1ος τρόπος: τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει. Ανάβουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 20' λεπτά, σε χαμηλή φωτιά για να μην χτυπάνε μεταξύ τους και σπάσουν. Τα βγάζουμε με ένα γάντι ή τσιμπίδα και τα ακουμπάμε να στραγγίξουν όρθια σε καθαρή πετσέτα. Δεν τα σκουπίζουμε με την πετσέτα γιατί έτσι θα εισχωρήσουν μικρόβια - θα στεγνώσουν μόνα τους πολύ γρήγορα από την ίδια τους τη θερμότητα.
  • 2ος τρόπος: βάζουμε μια καθαρή πετσέτα στη λαμαρίνα του φούρνου, τοποθετούμε όρθια τα βάζα να μην ακουμπούν μεταξύ τους, και τα καπάκια, και τα βάζουμε σε κρύο φούρνο. Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και αφήνουμε 30' λεπτά. Μην φοβάστε, ούτε σπάνε ούτε καίγεται η πετσέτα.
Σε ζεστά βάζα βάζουμε ζεστό προιόν, και μόλις κρυώσει σφραγίζουμε. Φυλάμε μακριά απ' τον ήλιο εκτός ψυγείου. Οταν ανοιχτεί διατηρείται στο ψυγείο.
Προσοχή! Τα καπάκια πρέπει να σφραγίζουν καλά. Αν εισχωρήσει αέρας δεν κάναμε τίποτα.
Κονσερβοποίηση:
Πλένουμε προσεκτικά τα βάζα και τα καπάκια τους με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων και τοποθετούμε ανάποδα σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν χωρίς να τα σκουπίσουμε.
Γεμίζουμε τα βάζα με το προϊόν, (μαρμελάδα ή γλυκό ή λαχανικά σε άλμη)αφήνοντας 3 εκατοστά από το χείλος άδεια. Δεν χρειάζεται να έχει κρυώσει τελείως, απλά να μην είναι καυτό. Τοποθετούμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι το ύψος του προιόντος. Κλείνουμε τα βάζα και ανάβουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για 30 λεπτά. Μην φοβάστε, δεν σκάνε τα βάζα ούτε σπάνε. Βγάζουμε με τσιμπίδα ή με γάντι, τοποθετούμε πάνω σε βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Μ'αυτόν τον τρόπο έχουμε δημιουργήσει μια κονσέρβα. Όσο μένει κλειστή, το προϊόν διατηρείται εκτός ψυγείου για πάνω από 12 μήνες. Όταν ανοιχτεί θέλει ψυγείο.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 14516
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 06-08-2007 18:30
 
Xρησιμότατο άρθρο, Αρχοντία! 
 
Για τον 2ο τρόπο, 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο είναι αρκετά. :roll :grin
 
Lia_P
2. 27-09-2007 15:12
 
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. 
 
Μπορείται να μου πείτε συνταγές συντήρησης φρούτων? Το πρόβλημα είναι ότι δεν μου κρατάνε αρκετα τα βάζα που έχω φτιάξει. Μήπως έχει σημασία ο τρόπος που ετοιμάζονται τα φρούτα? Όπως το νερο?
 
Lilia

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 28/10/07 )