Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σκάρος ψητός Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει γραφτεί από ArXoS   
Πέμπτη, 23/08/07
skaros1_400
Λίγα λόγια για το ψάρι :
Ο σκάρος είναι ψάρι των νότιων Κυκλάδων, μπορούμε να τον βρούμε σε ξέρες, σε βραχώδεις γενικά βυθούς και σε πεντακάθαρα νερά. Είναι ψάρι που τρώγεται με τα εντόσθια ακαθάριστος, αν και αρκετοί τον αποφεύγουν για τον παραπάνω λόγο. Για να ψηθεί ο σκάρος, πρέπει να είναι ψαρεμένος νωρίς το πρωί (να μην έχει προλάβει να φάει και να είναι καθαρή η κοιλιά του) και της ημέρας. Ο σκάρος δεν καταψύχεται, εκτός και αν καθαριστεί, οπότε μαγειρεύεται όπως και τα υπόλοιπα ψάρια. Πολύ ιδιαίτερη η γεύση του, και τα εντόσθιά του γλύκισμα. Όπως λένε και οι νησιώτες για το σκάρο «…ρίξε μου λαδολέμονο και το σκατό μου, φα’το..»
Παρασκευή :

Για να ετοιμάσουμε τον σκάρο για ψήσιμο, αρκεί να του βγάλουμε μόνο τη χολή :

  • Τον γυρίζουμε με το κεφάλι προς τα δεξιά (να βλέπουμε τη δεξιά πλευρά του)

skaros2_400

  • Κάνουμε ένα κάθετο σκίσιμο κάτω από το πτερύγιο του, 5-6 χιλιοστά βάθος, μέχρι να φανούν τα εντόσθια
skaros3_400

  • Πιέζουμε ελαφρά με το αριστερό μας χέρι τη κοιλιά του και τα πλευρά του, μέχρι να πεταχτεί η χολή του από τη σχισμή. Η χολή είναι μια πράσινη βλέννα, που δεν πρέπει να μείνει μέσα στο ψάρι και, αν σπάσει, θα πικρίζει μετά τόσο που δεν θα είναι ευχάριστη η γεύση του.
skaros4_400
  • Αν η χολή δεν βγει, σημαίνει ότι έχετε κάνει σε λάθος μέρος τη σχισμή ή έχει σπάσει η χολή. Και στις 2 περιπτώσεις, ξεχνάμε τα εντόσθια, τον καθαρίζουμε και τον μαγειρεύουμε συμβατικά.
  • Ψήσιμο σε σχάρα ή στο grill, και χρόνο ανάλογο με το μέγεθος του ψαριού.
  • Σερβίρεται παραδοσιακά με λαδολέμονο, αφού του έχουμε αφαιρέσει αμέσως μετά το ψήσιμο το δέρμα με τα λέπια του.

TIP. Το ψάρι θεωρείται ιδανικά ψημένο, όταν μετά το ψήσιμο, το δέρμα του ξεκολλάει ενιαίο χωρίς υπολείμματα κρέατος και, στο άνοιγμά του, το μεσαίο κόκαλο μένει καθαρό.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 65220
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (7)
1. 23-08-2007 08:30
 
Μπράβο Poll ήταν κατι που ελειπε απο τις συνταγές και πανω απ'ολα μαθημα αναγνώρησης ψαριου.Δεν το ηξερα αυτο το ψάρι και ατυχία μου που πρέπει να παω κυκλάδες για να το βρώ.Φαντάζομαι τη γλύκα του αφου ψήνεται οπως βγαίνη απο τη θάλασσα σαν τη σαρδέλα ας πούμε.Ενα ειναι βέβαιο οτι θα το ψάξω στο ψαρά μου στο Λαύριο!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! :zzz ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ!!! 8)
 
LITSA5
2. 23-08-2007 13:03
 
Επειδή τρώγονται τα εντόσθια, πρέπει να είναι έμπιστος ο ψαράς που θα στο δώσει, για να είναι της ημέρας. Τα κόκκινα είναι τα θηλυκά και τα γκρίζα τα αρσενικά. Τα κόκκινα είναι και τα πιο σπάνια και ακριβά. Αν βρεις και πάρεις, για να μην κάνεις κανένα λάθος, πες τους να σου βγάλουν τη χολή να είναι έτοιμο για ψήσιμο.
 
admin
3. 28-08-2007 15:02
 
Κανόνισε να φέρεις στη συνάντηση να τους δούμε και από κοντά......
 
4. 28-08-2007 15:03
 
Απορία : Τα χέρια που καθαρίζουν είναι.... της Βούλας ???
 
5. 01-09-2007 01:20
 
Η Βούλα εβγαζε τις φωτογραφιες .. εγώ κεντάω :p
 
admin
6. 30-10-2008 09:44
 
Εκεί που αφθονεί ο σκάρος είναι στην Κάρπαθο !!! Πριν 3 χρόνια, που έκανα διακοπές τέλη Αυγούστου στο Διαφάνι [είχα πάει και για το ξακουστό πανηγύρι του νησιού], όποτε κολυμπούσα με τη μάσκα στα βράχια δίπλα στο λιμάνι έβλεπα .... αμέτρητους σκάρους !!! Και μού είχε κάνει εντύπωση ότι σε ένα ταβερνάκι στο Διαφάνι σερβίρισαν σκάρο μαγειρεμένο με κόκκινη σάλτσα !!! Πολύ - πολύ νόστιμος ......
 
finistere
7. 30-10-2008 09:52
 
Το "βγάλσιμο της χολής" του σκάρου απαιτεί, πάντως, ιδιαίτερη τέχνη. Πρόκειται για δύσκολη και "λεπτεπίλεπτη" δουλειά !!!
 
finistere

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 27/02/08 )