Αφού πήρα ιδέες από Αγγελική, Μαργαρίτα, Λία, Λίτσα (συγνώμη αν ξεχνάω και καμία) τελικά έκανα πάλι το δικό μου και κατέληξα στο φούρνο ως συνήθως. Πρέπει να πω ότι οι μελιτζάνες γίνονται σαν να τις πέρασα από το τηγάνι με τον τρόπο που τις κάνω παρακάτω. Τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώ και για τα παπουτσάκια, το παστίτσιο, το μπριάμ, τη μελιτζανοσαλάτα και ότι έχει σχέση με τη μελιτζάνα. Επίσης πάντα τις ξεπικρίζω στο νερό και τις αφήνω μετά αλατισμένες να στεγνώσουν και να μαραθούν λιγάκι για να μην τραβήξουν πολύ λάδι.
Υλικά:
- Μοσχαράκι κιλότο ½ του κιλού
- Μελιτζάνες τσακώνικες περίπου 8
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (1 κούπα του τσαγιού) ή ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
- Πελτέ ντομάτας (3 κουταλιές της σούπας)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
- Φέτα
- Κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζω μερικές λωρίδες από τη φλούδα της μελιτζάνας και τις κόβω σε ροδέλες. Τις βάζω σε αλατισμένο νερό για 2 ώρες περίπου και παραπάνω αν έχω χρόνο (τις πατάω και με ένα πιάτο έτσι ώστε να είναι ολόκληρες μέσα στο νερό) για να μην είναι πικρές. Τις στύβω, τις αλατίζω για να μαραθούν και να μην τραβήξουν πολύ λάδι και τις αφήνω να στεγνώσουν καλά. Τις λαδώνω, ρίχνω αλάτι και πιπέρι και στρώνω μία στρώση σε ένα σκεύος φούρνου με καπάκι ή γάστρα (το καπάκι θα το χρειαστώ μετά). Τις ψήνω στους 200οC για 40 λεπτά. Τις βγάζω σε χαρτί και κάνω τι ίδιο και με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Αυτό το κάνω για να αποφύγω το τηγάνι το οποίο βαριέμαι αφάνταστα καθώς και τα πολλά κατσαρολικά. Μόλις τελειώσω με τις μελιτζάνες τις στρώνω όμορφα κι ωραία στο ίδιο σκεύος φούρνου. Εν τω μεταξύ σοτάρω το μοσχαράκι σε λίγο ελαιόλαδο στη χύτρα ταχύτητας, έπειτα προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγο ακόμη. Προσθέτω λίγο νεράκι, ξαφρίζω και κλείνω τη χύτρα για να βράσει το κρέας. Μόλις βράσει προσθέτω τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνω μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Απλώνω το κρέας με τη σάλτσα του επάνω από τις μελιτζάνες όμορφα όμορφα, προσθέτω τη φέτα τριμμένη και το κεφαλοτύρι σε κύβους, τοποθετώ και το καπάκι και ψήνω για άλλα 20 λεπτά στο φούρνο. Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές. Καλή επιτυχία!!!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (17) | Εμφανίσεις: 32879 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |