Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Χοχλιοί μπουρμπουριστοί Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από EYH2   
Τετάρτη, 19/09/07
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 ½ κιλό χοχλιούς (σαλιγκάρια)
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • Λίγο αλεύρι
  • Αλάτι
  • Λίγο λάδι για τηγάνισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: (Αφορά όλες τις συνταγές με χοχλιούς)

Βάζουμε του χοχλιούς σε μία λεκάνη με κρύο νερό για μία ώρα για να τους «ξυπνήσουμε». (Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε ποιοι είναι ζωντανοί). Απομακρύνουμε αυτούς που έχουν αποδημήσει εις Κύριον. Στη συνέχεια τους βράζουμε για 5-7 λεπτά σε αλατισμένο νερό και σε χαμηλή φωτιά, τους σουρώνουμε και τους πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό. Οι χοχλιοί μας είναι έτοιμοι τώρα για μαγείρεμα!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Παίρνουμε τους χοχλιούς, τους αλατίζουμε, τους αλευρώνουμε με λίγο αλεύρι και τους τοποθετούμε στο τηγάνι με το λάδι «μπούμπουρα», δηλ. με το κεφάλι προς τα κάτω, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τους αφήνουμε 3-4 λεπτά και τους σβήνουμε με δυνατό κόκκινο κρασί. Στην Κρήτη τις πιο πολλές φορές τους σβήνουν μόνο με δυνατό ξύδι.Τους σερβίρουμε σε πιατέλα, τρίβοντας και λίγο αρισμαρί (δενδρολίβανο).

Μερικές λεπτομέρειες ακόμη

  • Ο βρασμός είναι απαραίτητος, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο οι χοχλιοί αποβάλλουν σάλια, ακαθαρσίες κλπ.
  • Στην Κρήτη προτιμούμε τους μπουμπουριστούς χοχλιούς άβραστους. Απλώς αφού τους «ξυπνήσουμε», βουτάμε το κεφάλι τους στο αλάτι και κατευθείαν στο τηγάνι. Λίγο τηγάνισμα όμως, γιατί μετά ο χοχλιός ξεραίνεται και δεν βγαίνει από το καβούκι του.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 13906
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (7)
1. 19-09-2007 14:58
 
α καλα ευη ακριβως αυτο το κανει και η πεθερα μου και λενε ολοι οτι γινονται πολυ καλοι.τους σερβιρει με φρεσκια χλωρη ριγανη.και τρελαινονται 
εγω προσωπικα δεν εχω δοκιμασει ποτε δεν μπορω... μαλλον ψυχολογικο ειναι. 
ευχαριστουμε για τις πληροφοριες
 
margarita79
2. 20-09-2007 08:40
 
Μαργαρίτα μου δοκίμασε να τους φας πρώτα αλλιώς. Δηλ. κοκκινιστούς με πιλάφι ή στιφάδο. Η γεύση τους είναι πιο κοντά στα συνηθισμένα μας φαγητά.
 
EYH2
3. 20-09-2007 13:51
 
Καλά Εύη, πεθαίνω με τα σχόλιά σου !!!  
Τρελλαίνομαι για σαλιγκάρια, αλλά κοκκινιστά. 
Μήπως έχεις συνταγούλα ? 
 
Επίσης, έχω ακούσει ότι πρέπει να περπατήσουν σε αλεύρι, και άντε να τους μαζεύεις....αληθεύει ? :grin  
 
Πάντως με τον τρόπο που περιγράφεις είναι εύκολο τελικά να φτιαχτούν. 
Δεν έχω επιχειρήσει ποτέ γιατί το φανταζόμουν πολύ δύσκολο, τώρα όμως σύντομα θα τα γευτώ από τα χεράκια μου.
 
sgr
4. 20-09-2007 14:02
 
Άλλοι sgr τους βάζουν μακαρόνια (άβραστα) στο καλάθι που τους φυλάνε από την προηγούμενη, έτσι ώστε να φάνε και να καθαρίσει κατά κάποιον τρόπο το έντερό τους. Φιλιά
 
zoi
5. 21-09-2007 10:08
 
Μαργαρίτα πρέπει να σου κάνω κάποτε το τραπέζι! Χα, χα! 
Οι κοκκινιστοί ψήνονται ακριβώς όπως το κοκκινιστό κρέας, αφού έχουμε ακολουθήσει τη διαδικασία του βρασμού. 
Αυτό που γράφεις με το αλεύρι δεν το καταλαβαίνω. Αν εννοείς ότι οι χοχλιοί πρέπει να μείνουν μερικές μέρες στο αλεύρι ή στα μακαρόνια για να καθαρίσουν, τότε ναι ισχύει.
 
EYH2
6. 21-09-2007 11:25
 
καλε δεν τα λεω εγω αυτα με τα αλευρια και τα μακαρονια........ 
εγω μονο που το σκεφτομαι....... 
η λιζα κα ιη ζωη τα λενε ευη μου. 
εγω ξερω απο την πεθερα μου οτι τα βαζει μεσα σε μια κατσαρολα και τα αφηνει ολο το βραδυ αυτα ανεβαινουν κολλανε στο καπακι και μετα ενα ενα πεφτουν και κανουν ενα θορυβο τα ατιμα χαχαχα. 
λοιπον περα απο την πλακα ναι θα τα δοκιμασω καποια στιγμη το ξερω οτι ειναι πολυ νοστιμα απλα εγω εχω κολλησει... 
επισης η πεθερα μου τα κανει κα ισαγανακι με ντοματουλα τυρια και τετοια. 
ευη παντως δεχομαι την προσκληση :zzz
 
margarita79
7. 11-06-2010 09:04
 
Όλα αυτά με το αλεύρι και με τα μακαρόνιατα κάνουμε το χειμώνα που οι χοχλιοί σέρνουνται και βόσκονε. 
Οικαλύτεροι είναι οι καλοκαιρινοί. Είναι μέσα σε τρίπες στις ρίζες των ελιών,κάτω από πέτρες,θυμάρια και ξερά ξύλα.Είναι καθαροίβουλωμένοι και τους  
μαγηρεύουμε αμέσως. 
Είμαι νέος στο site και επιφυλάτομαι να  
δώσω συνταγή για χοχλιούς μπουμπουρι-  
στούς με ξύδι και αρισμαρί που τους 
φτιάχνουμε στην Κρήτη και τρελενουνται 
οι μουσαφίρηδες από την Αθήνα κι από 
όλοι την Ελλάδα.
 
TSIGKOS59

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 24/10/15 )