ΥΛΙΚΑ: - 1 ½ κιλό χοχλιούς (σαλιγκάρια)
- 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- Λίγο αλεύρι
- Αλάτι
- Λίγο λάδι για τηγάνισμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: (Αφορά όλες τις συνταγές με χοχλιούς)Βάζουμε του χοχλιούς σε μία λεκάνη με κρύο νερό για μία ώρα για να τους «ξυπνήσουμε». (Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε ποιοι είναι ζωντανοί). Απομακρύνουμε αυτούς που έχουν αποδημήσει εις Κύριον. Στη συνέχεια τους βράζουμε για 5-7 λεπτά σε αλατισμένο νερό και σε χαμηλή φωτιά, τους σουρώνουμε και τους πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό. Οι χοχλιοί μας είναι έτοιμοι τώρα για μαγείρεμα! ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Παίρνουμε τους χοχλιούς, τους αλατίζουμε, τους αλευρώνουμε με λίγο αλεύρι και τους τοποθετούμε στο τηγάνι με το λάδι «μπούμπουρα», δηλ. με το κεφάλι προς τα κάτω, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τους αφήνουμε 3-4 λεπτά και τους σβήνουμε με δυνατό κόκκινο κρασί. Στην Κρήτη τις πιο πολλές φορές τους σβήνουν μόνο με δυνατό ξύδι.Τους σερβίρουμε σε πιατέλα, τρίβοντας και λίγο αρισμαρί (δενδρολίβανο). Μερικές λεπτομέρειες ακόμη
- Ο βρασμός είναι απαραίτητος, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο οι χοχλιοί αποβάλλουν σάλια, ακαθαρσίες κλπ.
- Στην Κρήτη προτιμούμε τους μπουμπουριστούς χοχλιούς άβραστους. Απλώς αφού τους «ξυπνήσουμε», βουτάμε το κεφάλι τους στο αλάτι και κατευθείαν στο τηγάνι. Λίγο τηγάνισμα όμως, γιατί μετά ο χοχλιός ξεραίνεται και δεν βγαίνει από το καβούκι του.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 13906 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |