Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Πιροσκάκια Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 74
Έχει υποβληθεί από Mary   
Πέμπτη, 27/09/07
Ευρετήριο άρθρου
Πιροσκάκια
Σελίδα 2
Σελίδα 3
Σελίδα 4
100_0304_400

Συνταγούλα που την κάνω κατά καιρούς γιατί αρέσει πολύ στα παιδιά. Είναι και ιδανικό για το σχολείο τους. Τα βάζω στην κατάψυξη και όποτε βαρεθούν το τοστ που τους δίνω στο σχολείο βγάζω από 2-3 για τον καθένα από βραδύς στο ψυγείο για να μισοξεπαγώσουν και το πρωί τα τηγανίζω. Τα παιδιά θα το λατρέψουν.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ. νωπή
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • Ζεστό νερό (περίπου 1-1 1/2 ποτήρι του νερού)
  • 3-4 σακουλάκια λουκάνικα μπουκίτσες
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ρίχνετε σε μια λεκανίτσα 1/2 ποτήρι ζεστό νερό (προσοχή όχι καυτό), τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα διαλύετε. Προσθέτετε το λάδι και ανακατεύετε. Ρίχνετε το αλεύρι όλο μαζί και αρχίζετε να ζυμώνετε ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό νερό μέχρι να πάρετε μια ζύμη ελαστική (όπως περίπου είναι του ψωμιού).
100_0292_400
Την αφήνετε 1/4 να ξεκουραστεί. Παίρνετε μικρά μπαλάκια ζύμης τα ανοίγετε στην παλάμη σας και βάζετε στη μέση 1 λουκανικάκι. Το κλείνετε πολύ καλά. Φροντίζετε να αφήσετε και 1 μπαλάκι ζύμης σκέτο (χωρίς λουκανικάκι).
100_0295_400
Αραδιάζετε τα πιροσκάκια σε μια λαμαρίνα και τα αφήνετε 1/2 ώρα περίπου να φουσκώσουν. Βάζετε σε μια φριτέζα (αν δεν έχετε φριτέζα καλή είναι και η κατσαρολίτσα του γάλακτος) και βάζετε αρκετό λάδι να κάψει. Ρίχνετε το μπαλάκι της ζύμης που κρατήσατε και το αφήνετε να πάρει το πολύ κάψιμο. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο μισό, πετάτε το καμμένο ζυμάρι και αρχίζετε να τηγανίζετε τα πιροσκάκια μέχρι να ροδίσουν απ όλες τις μεριές.
100_0298_400_01


Παραλλαγή με πατάτα

Υλικά

  • 2 πατάτες μέτριες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1/2 φλυτζάνι τυρί τριμμένο (εγώ έριξα ρεγκάτο)
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. δυόσμο ξερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
100_0299_400
Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες τις ρίχνουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πηρούνι (όχι πουρέ). Μαραίνουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο και το ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το αυγό, το τυρί, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα ζυμαράκια. Ακολουθούμε τις οδηγίες ψησίματος από την βασική συνταγή.

Καλή επιτυχία!!

100_0300_400

Προσθήκη ως Αγαπημένο (152) | Εμφανίσεις: 147925
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (46)
1. 28-09-2007 08:44
 
Πολύ καλή η συνταγή μου Μαίρη. 
Μια φορά και έναν καιρό είχα δοκιμάσει να φτιάξω και εγώ πιροσκί. Απο γεύση έσκιζαν, αλλά από εμφάνιση... αστα, βράστα. 
Την ώρα που τα τηγάνιζα άνοιξαν και βγήκε έξω... το λουκάνικο.  
Πως κλείνεις το ζυμάρι και δεν βγαίνει έξω η γέμιση ??
 
sgr
2. 28-09-2007 09:00
 
Απλά το ξαναζυμώνεις στο χέρι σου. Όταν βάλεις το λουκανικάκι μέσα αρχίζεις και το πλάθεις ξανά (το σφίγγεις, το κυλάς πάνω στον πάγκο). Αν το κάνεις αυτό δεν θα σου ανοίξουν ξανά. (Άντε να σου ανοίξει 1-2 αλλά όχι όλα).
 
Mary
3. 01-10-2007 13:02
 
α, οκ Μαίρη. 
Πάντως και με κιμα είναι φανταστικά...
 
sgr
4. 01-10-2007 16:15
 
Δεν τα έχω δοκιμάσει με κιμά. Δεν είναι δύσκολο να τα κλείσεις αφού δεν είναι συμπαγής η γέμιση? Δεν φεύγει ο κιμάς δεξιά-αριστερά?
 
Mary
5. 02-10-2007 16:19
 
Οχι δεν ξεφευγει καθόλου η γέμιση,θέλει καλό κλείσιμο.Εγώ τα κάνω με πατάτα, δλδ βάζω στο τηγάνι κρεμμύδι να μαραθεί καμμια φορά βάζω και πράσο, προσθέτω πατάτα βρασμένη που την έχω λιώσει με το πιρούνι( να μην είναι πουρές αλλά να έχει κομματάκια) άνιθο ή δυόσμο τα φέρνω 1-2 βόλτες στο τηγάνι και το αφήνω να κρυώσει πριν φτιάξω τα πιροσκί.Η μαμά μου σε αυτό το μείγμα βάζει και λίγη φέτα, εγώ πάλι όχι.Τα έχω φτιάξει και με ζαμπόν-τυρί, δλδ τριμμένο τυρί και λεπτές λωρίδες ζαμπόν.Το σχήμα που δίνω στα πιροσκί είναι οβάλ και είναι αρκετά μεγαλούτσικο, δεν είναι μπουκιτσα.Η θεία μου πάλι κάνει φανταστικές μπουκίτσες με πατάτα, κάτι λιλιπούτεια πιροσκάκια, σκέτη γλύκα.
 
al1975
6. 07-02-2008 10:51
 
Εύγε Mary!! Τέλεια τα πιροσκάκια. Απίθανη γεύση!!! Για γρήγορα τα έφτιαξα με λουκανικάκια (μισή δόση). Την επόμενη φορά θα βάλω μισά μισά με γέμιση πατάτας. Ευχαριστώ
 
panther03
7. 13-03-2008 11:46
 
Οι φώτος όλα τα λεφτά...σου ανήγουν την όρεξη :eek :eek :eek
 
Flora
8. 13-03-2008 12:32
 
Μαίρη απλά τέλεια. Εγώ τα φτιάχνω και με κιμά και με τυρί. Αυτά με τον κιμά μου αρέσουν περισσότερο. Σωτάρω κρεμμύδι και προσθέτω τον κιμά με έναν κύβο βοδινού. Ανακατεύω τον κιμά με μικρή ποσότητα μπεσαμέλ και προσθέτω τριμμένο κεφαλοτύρι. Δοκίμασε τα γίνονται πολύ καλά.  
 
Οι φωτος σου απίστευτες!!
 
rena
9. 13-03-2008 12:35
 
Φαντάζομαι Ρένα μου ότι και με τον κιμά θα είναι σούπερ. Απλά είναι λίγο ταλαιπωρία να τα κλείσεις. Και με την πατάτα που έκανα χθες δεν μου φεύγανε γρήγορα όπως με το λουκάνικο που είναι συμπαγές. Θα το δοκιμάσω όμως!!!
 
Mary
10. 13-03-2008 12:54
 
αχ τι ειναι τουτο παλι??? 
βρε τι μου κανεις.... 
αν τα βαλω στη φριτεζα νομιζω δε θα ειναι προβλημα ε?εχω δει νομιζω να τα τηγανιζουν σε φριτεζα...
 
margarita79
11. 13-03-2008 13:23
 
Να τα βάλεις Μαργαρίτα. Θα τηγανίζεις και ποιο πολλά μαζί. Έτσι θα γλυτώσεις και την ορθοστασία
 
Mary
12. 07-04-2008 21:51
 
Πεντανόστιμα mary ,έφτιαξα την μιση δόση ,δεν μου χάλασε ούτε ένα στο τηγάνισμα . 
αυτό που θέλω να επισημάνω , έβαλα 1/2 ποτήρι νερό στην γεμιση.
 
athene
13. 04-04-2008 08:57
 
Φαντάζομαι Αθηνά ότι εννοείς στη γέμιση με την πατάτα. Αλήθεια δεν έγινε πολύ νερουλή προσθέτοντας το νερό?
 
Mary
14. 07-04-2008 21:49
 
αμάν γεμίσει έγραψα ??!!! σημείωσε λάθος . 
έβαλα μισό νερό στο ζυμάρι ..sorry guys
 
athene
15. 13-05-2008 11:22
 
Tέλεια συνταγή!!!Για να την έκανα πιο ελαφριά θα μπορούσα αντί να τα τηγανίσω, να τα βάλω στο φούρνο? Ή θα χαλούσε το αποτέλεσμα?
 
donna


Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 17/02/11 )