Από τα κυδώνια δεν πετάμε σχεδόν τίποτα!
Υλικά:
- 2 κιλά κυδώνια
- 2 - 2,5 λίτρα νερό
Ζάχαρη:
- Για το ζελέ μισή από το ζωμό που θα βγεί (π.χ. 6 ποτήρια ζωμό, 3 ζάχαρη)
- Για το κυδωνόπαστο 1,5 κιλό
Πρώτα το βράσιμο:
Τρίβουμε τα κυδώνια με πετσέτα ή καινούριο σφουγκαράκι κουζίνας να φύγει το χνούδι και τα πλένουμε καλά. Τα ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε τους σπόρους και τα κόβουμε στα 4, ρίχνοντας τη σάρκα σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν, και τις φλούδες και τα κουκούτσια σε καθαρό τουλπάνι. Βάζουμε να βράσουν με το νερό τα κυδώνια και οι φλούδες και τα κουκούτσια δεμένα στο τουλπάνι, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κυδώνια. Όταν βράσουν, βγάζουμε το τουλπάνι και το στύβουμε ελαφρά να βγάλει όλο το ζωμό και το πετάμε.(Δεν στύβουμε υπερβολικά και βγάλει θολό ζουμί). Βγάζουμε και τα κυδώνια με τρυπητή κουτάλα, στύβουμε ελαφρά και αυτά και τα κρατάμε για το κυδωνόπαστο.
Για το ζελέ:
Μετράμε πόσο ζωμό πήραμε και τον βάζουμε να βράσει με τη ζάχαρη σε αναλογία όπως λέω στα υλικά. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε αν είναι αρκετά δεμένο ρίχνοντας μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό. Αν οι σταγόνες φτάνουν στον πάτο χωρίς να διαλυθούν είναι έτοιμο. Το συσκευάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα όπως τις μαρμελάδες, και συντηρείται όλον το χρόνο για το ψωμί μας και τα γλυκά μας.
Για το κυδωνόπαστο:
Οσο βράζει το ζελέ, περνάμε από το μύλο του πουρέ τα κυδώνια και τα βάζουμε με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνουν μάζα που να ξεκολάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε το απλώνουμε στο μάρμαρο, ή σε ταψί λαδωμένο και αφήνουμε να κρυώσει. Οταν κρυώσει το κόβουμε μπακλαβαδωτά ή μπαστουνάκια, ραντίζουμε τα κομμάτια με κονιάκ, και τα κυλάμε σε ζάχαρη να κολλήσει. Αν θέλουμε πριν το απλώσουμε προσθέτουμε αμύγδαλα ασπρισμένα. Ζελέ γίνεται και μόνο με τα κουκούτσια και τα φλούδια που περισσεύουν όταν κάνουμε γλυκό κουταλιού κυδώνι. Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 33783 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |