Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Κυδώνι ζελέ και κυδωνόπαστο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Έχει υποβληθεί από arhontia   
Τρίτη, 09/10/07

Από τα κυδώνια δεν πετάμε σχεδόν τίποτα!

kydwnopasto_small

Υλικά:
  • 2 κιλά κυδώνια
  • 2 - 2,5 λίτρα νερό

Ζάχαρη:

  • Για το ζελέ μισή από το ζωμό που θα βγεί (π.χ. 6 ποτήρια ζωμό, 3 ζάχαρη)
  • Για το κυδωνόπαστο 1,5 κιλό
Πρώτα το βράσιμο:

Τρίβουμε τα κυδώνια με πετσέτα ή καινούριο σφουγκαράκι κουζίνας να φύγει το χνούδι και τα πλένουμε καλά. Τα ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε τους σπόρους και τα κόβουμε στα 4, ρίχνοντας τη σάρκα σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν, και τις φλούδες και τα κουκούτσια σε καθαρό τουλπάνι.
Βάζουμε να βράσουν με το νερό τα κυδώνια και οι φλούδες και τα κουκούτσια δεμένα στο τουλπάνι, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κυδώνια. Όταν βράσουν, βγάζουμε το τουλπάνι και το στύβουμε ελαφρά να βγάλει όλο το ζωμό και το πετάμε.(Δεν στύβουμε υπερβολικά και βγάλει θολό ζουμί). Βγάζουμε και τα κυδώνια με τρυπητή κουτάλα, στύβουμε ελαφρά και αυτά και τα κρατάμε για το κυδωνόπαστο.

Για το ζελέ:

Μετράμε πόσο ζωμό πήραμε και τον βάζουμε να βράσει με τη ζάχαρη σε αναλογία όπως λέω στα υλικά. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε αν είναι αρκετά δεμένο ρίχνοντας μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό. Αν οι σταγόνες φτάνουν στον πάτο χωρίς να διαλυθούν είναι έτοιμο. Το συσκευάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα όπως τις μαρμελάδες, και συντηρείται όλον το χρόνο για το ψωμί μας και τα γλυκά μας.

Για το κυδωνόπαστο:

Οσο βράζει το ζελέ, περνάμε από το μύλο του πουρέ τα κυδώνια και τα βάζουμε με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνουν μάζα που να ξεκολάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε το απλώνουμε στο μάρμαρο, ή σε ταψί λαδωμένο και αφήνουμε να κρυώσει. Οταν κρυώσει το κόβουμε μπακλαβαδωτά ή μπαστουνάκια, ραντίζουμε τα κομμάτια με κονιάκ, και τα κυλάμε σε ζάχαρη να κολλήσει.
Αν θέλουμε πριν το απλώσουμε προσθέτουμε αμύγδαλα ασπρισμένα.

Ζελέ γίνεται και μόνο με τα κουκούτσια και τα φλούδια που περισσεύουν όταν κάνουμε γλυκό κουταλιού κυδώνι.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 33783
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 10-10-2007 21:27
 
Το ζελε του κυδωνιου ειναι υπεροχο... 
οποιος δεν εχει ήδη δοκιμάσει, χανει!
 
kate
2. 11-10-2007 09:32
 
γιατί το κυδωνόπαστο; 
Δεν είχα ιδέα οτι είναι τόσο εύκολο να γίνει!Μόλις βρεθούν καλά κυδώνια βουρ για κυδωνομαγειρέματα!
 
al1975
3. 12-10-2007 12:23
 
Για το ζελέ δεν το ήξερα. Θα το δοκιμάσω, μια και έχω κυδώνια πραγωγής μου και μπόλικα. Το γλυκό κυδώνι το φτιάχνω πιο άσπρο και διατηρείται περισσότερο η γεύση του κυδωνιού, όχι αυτά τα πολύ πορτοκαλιζέ που βλέπω, λες και είναι καμμένα. 
Μμμμ, θα βάλω την μητέρα μου να σας γράψει την συνταγή για την κυδωνόπιτα, που την εξαφανίζουμε κάθε φορά από το ταψί. ;) :)
 
Pan
4. 12-10-2007 13:31
 
Τώρα που είπες κυδωνόπιτα, τα κάνω και όπως στη συνταγή "κεράσια και βερύκοκα πίτα". 
Το ζελέ είναι σαν πολύ λεία και διαυγής μαρμελάδα, όχι σαν τα καλοκαιρινά ζελέ με ζελατίνη.
 
arhontia
5. 13-10-2009 14:20
 
:) :) :) :) :) :)  
Ήταν τέλεια και τα δύο!!! Μόνο αυτό θα σου πω: Αν και έχω δοκιμάσει πάρα πολλές συνταγές από το site, τώρα γράφτηκα μόνο και μόνο για να σχολιάσω!!! 
Τρέχουν τα σάλια μου και που το σκέφτομαι πάλι!!!
 
Marvas

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 21/11/10 )