KORITSIA PSAXNW TN ARXIKI MORFI TIS ATKINS K DN T BRISKW POY8ENA!!! MPOREI KAMIA NA ME BOH8HSEI?
EPISIS ERWTHSH: AKOMA K ENAS KOKKOS ZAXARIS XALAEI T DIAITA? MIA MIKRH MPOYKIA PSVMI PX MPOREI NA M XALASEI TN PROSPA8EIA? K AS MN YPERBAINEI T 20 GR!
Ποιες τροφές είναι επιτρεπτές;
Η δίαιτα του Atkins περιλαμβάνει πρωτεΐνες και λίπη σε συνδυασμό με ελεγχόμενες ποσότητες υδατανθράκων. Πιο συγκεκριμένα:
Πρωτεΐνες: πρόκειται για πολυσύνθετες αλυσίδες αμινοξέων, οι οποίες είναι χρήσιμες σε όλες σχεδόν τις χημικές αντιδράσεις που εκτελούνται στο ανθρώπινο σώμα. Καλή πηγή πρωτεϊνών αποτελεί το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα αυγά, το τυρί, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και αρκετά λαχανικά.
Λίπη: προσδίδουν στον οργανισμό γλυκερόλη, καθώς επίσης και όλα εκείνα τα λιπαρά οξέα, που ο οργανισμός αδυνατεί να παρασκευάσει μόνος του. Καλή πηγή λίπους αποτελεί το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα έλαια που προέρχονται από τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα λαχανικά, όπως το αβοκάντο.
Υδατάνθρακες: περιλαμβάνουν τα σάκχαρα και τα άμυλα και παρέχουν στον οργανισμό την πιο γρήγορη πηγή ενέργειας. Καλή πηγή υδατανθράκων είναι η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και τα λαχανικά.
Αναλυτικά επιτρέπονται:
Φάση Ενεργοποίησης: όλα τα ψάρια, όλα τα πουλερικά, όλα τα θαλασσινά, όλα τα κρεατικά και τα αυγά σε όλες τους τις μορφές (τηγανητά, ποσέ κ.τ.λ.). Επίσης, επιτρέπεται το τυρί με εξαίρεση το τυρί διαίτης, τον πολτό τυριών (spread), το τυρόγαλα, το κότατζ, το φάρμερ και γενικότερα τα φρέσκα τυριά. Τέλος, δεν επιτρέπονται οι απομιμήσεις τυριών (εκτός του τυριού σόγιας ή ρυζιού).
Όσον αφορά στα λαχανικά σαλάτας επιτρέπονται έως και 2-3 φλιτζάνια ημερησίως τα βλαστάρια αλφάλφα, η ρόκα, το σέλινο, το αγγούρι, τα αντίδια, το κινέζικο ραπανάκι, το μαρούλι, ο μαϊντανός, οι πιπεριές, το κόκκινο μαρούλι και τα μανιτάρια. Σε περίπτωση που η σαλάτα δεν ξεπερνάει τα 2 φλιτζάνια, μπορείτε να τρώτε ένα φλιτζάνι την ημέρα από τα παρακάτω λαχανικά: σπαράγγια, καρδιές αγκινάρας, βλαστάρια μπαμπού, φύλλα παντζαριών, μπρόκολα, σελινόριζα, σέσκουλο, μελιτζάνα, λάχανο τουρσί, αρακάς, κολοκύθι, φρέσκο κρεμμυδάκι, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, γογγύλια, πράσα, μπάμιες, σπανάκι, φασολάκια, ντομάτα.
Από γαρνιτούρες σαλάτας μπορείτε να καταναλώνετε τριμμένο τυρί, γιαούρτι, μανιτάρια σοταρισμένα και τριμμένο ξεροψημένο μπέικον. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε όλα τα μπαχαρικά υπό την προϋπόθεση να μην περιέχουν ζάχαρη και από μυρωδικά τα ακόλουθα: βασιλικό, άνηθο, κορίανδρο, πιπέρι καγιέν, σκόρδο, τζίντζερ, ρίγανη, πιπέρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και θυμάρι.
Από λίπη και έλαια, επιτρέπεται το βούτυρο, το ελαιόλαδο και όλα γενικά τα φυτικά έλαια. Η μαργαρίνη καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς επίσης και τα «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα» λίπη.
Από γλυκαντικά επιτρέπεται η σουκραλόζη, η σακχαρίνη, το κυκλαμίδιο και η ακεσουλφάνη – Κ, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η φρουκτόζη και γενικά όλα τα γλυκαντικά που τελειώνουν σε «–όζη».
ΠΡΟΣΟΧΗ! Στις σαλάτες βάζετε λάδι και ξίδι (όχι μπαλσάμικο) ή λεμόνι.